TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2011,
10.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 4. 2011, 10.12

6 let, 7 mesecev

ZVEZDA TEDNA: Helena Blagne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Helena Blagne je verjetno edina pevka v Sloveniji, ki ji pristaja naziv diva. Kot prva slovenska izvajalka je napolnila Areno Stožice in označili smo jo za zvezdo tedna.

Helena Blagne Zaman je pevka, ki je srca poslušalcev in gledalcev osvojila že pred mnogimi leti in danes le še nadgrajuje, kar je zasnovala s trdim delom in izjemnim občutkom za šovbiznis. Če jo vprašate po receptu za uspeh, pravi, da talent ni dovolj: "Ne smeš biti prehitro sam s sabo zadovoljen in ostati moraš na realnih tleh ... "nikoli me ni odpihnilo". Ko pridobiš izkušnje, postaneš metodičen, taktičen, naučila sem se negativno obrniti sebi v prid. Ves čas pa moraš biti kakovosten, to vedno postavljam v prvo vrsto. Odločilna je tudi disciplina in da nisi prehitro zadovoljen sam s seboj, saj to pomeni začetek konca."

Helena je prvič stala na odru na prireditvi Glas Gorenjske, ko je bila stara 12 let, in od takrat je s svojo karizmo in občutkom za ljudi osvajala občinstvo na različnih festivalih po nekdanji Jugoslaviji. Ob neki priložnosti nam je zaupala, da je vedno vedela, da bo pevka in samo pevka in da je od malih nog ni zanimalo prav nič drugega. Deklica si je torej zastavila cilj in zrasla v primadono …

Do konca 80. je že postala pevka, ki je izstopala od preostalih estradnic in ki si je s svojimi nastopi že »prigarala« status primadone, kopičiti pa so se začele tudi nagrade mednarodnih festivalov.

Leta 1989 je nastopila na festivalu MMS in z Nacetom Junkarjem sta osvojila občinstvo z legendarno uspešnico Vrniva se na najino obalo:

Do danes je postala Helena Blagne sinonim za popoln uspeh: napolnila je vse največje dvorane pri nas, nastopila s simfoniki, sodelovala z najboljšimi glasbeniki in najboljši glasbeniki so želeli sodelovati z njo, izdala je več kot 20 albumov, ki so dosegali zlate, platinaste in diamantne naklade … In vse to je dosegla s srčno ljubeznijo do glasbe in trdim delom.

Obuditev ljubezni do opere

Ko je v pop glasbi dosegla pravzaprav vse, kar se da doseči in je osvojila najširši krog občinstva, je šla še naprej. Ker se je že kot najstnica spogledovala z opero in jo je takrat "odneslo" v zabavne vode, se je operi posvetila, ko je "pometla" na pop področju. Tudi tokrat se je zadeve lotila s pravega konca in se je opernega petja učila pri najboljših. Več kot 12 let trdega dela je obrodilo sadove, ko je izdala album opernih arij in Vito Tofaj ji je ponudil vlogo Agave v spektakelski uprizoritvi Evripidove drame Bakhantke, kjer je seveda blestela.

Ko smo z njo klepetali pred nekaj leti, je povedala: "Če si glasbenik s srcem in to delaš z veliko ljubeznijo, potem imaš rad vso glasbo. Kot imam občutek, me občinstvo najraje sliši pri izvedbi zabavnih pesmi in zato mi je tudi uspelo. Seveda pa nikoli ne pozabim na pop opero."

"Krst" dvorane Stožice

Ta teden je Helena Blagne poskrbela za "praznik slovenske glasbe«" ko je, kot prva slovenska glasbenica, napolnila dvorano Stožice. Seveda je blestela in ob odlični izvedbi ter novi preobleki njenih največjih uspešnic, ki jih je v svoji več kot 20 let trajajoči karieri nanizala za "arhiv" slovenske zabavne glasbe, vse prisotne pa je navdušila tudi z izvedbami svetovnih uspešnic. Na odru so se ji pridružili tudi milozvočni Dunajski dečki in skupaj s Heleninim značilnim glasom so obiskovalci koncerta nastop komentirali kot "angelsko petje".

Z zlobnimi jeziki je opravila

S statusom verjetno prve zvezdnice pri nas in razvojem rumenih medijev se je morala soočati tudi z medijskim pritiskom, vendar je med nešteto trači, ki jih je slišala o sebi, vedno dobro krmarila. Ko smo z njo klepetali, ko je praznovala že 20. obletnico svoje nadvse uspešne kariere, nam je povedala: "Če preberem o sebi kakšna natolcevanja ali kaj slabega, dobim še večji zagon. Zgodilo se je že, da sem prav zaradi vseh negativnosti, ki so me spremljale, projekt izpeljala še bolje. Nikoli ne vržem puške v koruzo, nikoli ne klonem in nikoli ne jokam na tujih ramenih. Takšne stvari me zabavajo, saj točno vem, zakaj nas spremljajo takšne negativnosti. Vse to me dela še močnejšo."

Mama, žena in diva

Helena se izkaže za nekakšno "super žensko", tudi ko beseda nanese na usklajevanje družine in šovbiznisa: "Kar se tiče usklajevanja kariere in družine, je vse v organizaciji, v dobri volji in vse se da. Je pa res, da si včasih "iztrošen", seveda sem tudi utrujena, vendar se ne dam. Zelo redko se pritožujem. Zdi se mi, da če si optimist po naravi, te dobre stvari same najdejo. Pomembno je, da nisi škodoželjen, saj je to značajska navlaka in tega ne maram. Življenje te vedno samo postavi v pravo sedlo. Pomembna je seveda tudi podpora partnerja, saj če nimaš zdrave celice, v kateri živiš, ne moreš delovati navzven. Jaz kot zelo čustven človek ne bi mogla delovati."

Uspeh za mladosten videz

Heleni in njeni energiji pa tudi čas ne more do živega, saj se zdi, da z leti vedno bolj žari in da se izkušnje in življenjska filozofija, ki jo je oblikovala v vseh letih pod odrskimi žarometi, na njej danes sijejo v najlepši luči. In recept: "Rade se moramo imeti, če imaš rad sebe, imaš lahko rad tudi druge. Pazim, da se ne razdajam do konca in da nikoli ne porabim vse svoje energije. Delam, a se znam tudi ustaviti in si napolniti baterije. Sicer pa menim, da kožo postarajo leta, dušo pa pomanjkanje zanimanja ..."

Ne spreglejte