TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2009,
15.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 6. 2009, 15.57

8 let

ZPS poleg modrega pod drobnogled vzela tudi rentno varčevanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je poleg primera modrega varčevanja NLB kršitve pogodbe zasledila tudi pri rentnem varčevanju NLB.

Kot je na današnji novinarski konferenci poudarila predsednica ZPS Breda Kutin, pozivajo potrošnike, naj jim posredujejo pogodbe rentnega varčevanja, če so ga do leta 2004 sklenili pri NLB. Banka si je vzela pravico, da obrestno mero enostransko spreminja Tudi pri rentnem varčevanju gre za dolgoročen, tudi do 20-letni, obročni varčevalni produkt. V pogodbi se je banka zavezala k temu, da obrestna mera v času varčevanja ostane enaka, obenem pa si je vzela pravico, da obrestno mero enostransko spreminja.

Banka je tudi v tem primeru, tako kot pri modrem varčevanju, obrestno mero nižala, ne da bi varčevalce o tem obvestila, je pojasnila odvetnica ZPS Živa Drol Novak. Dodala je, da v tem primeru še ni vložena nobena tožba, NLB rešuje to zadevo, od varčevalcev še vedno dobivajo prošnje za izračun, enako poslovno prakso pa so zasledili tudi pri drugih bankah.

ZPS: Potrošniki naj nam pošljejo podatke o svojem varčevanju Po besedah Kutinove se po doslej opravljenih izračunih zahtevki večinoma gibljejo med 600 in 10.000 evri. ZPS potrošnike, ki so do leta 2004 pri NLB ali drugi banki iz skupine NLB sklenili rentno varčevanje, poziva, naj ji pošljejo podatke o svojem varčevanju. Na podlagi teh podatkov bodo presodili, če jim je banka izplačala premalo obresti, in izračunali, koliko obresti je banka še dolžna izplačati, je dejala.

Sodišče potrdilo sodbo v prid varčevalcu že v primeru modrega varčevanja Drol Novakova je spregovorila tudi o modrem varčevanju. Kot je poudarila, je Višje sodišče v Ljubljani v tem primeru potrdilo sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je v veliki meri pritrdilo varčevalcu. V pravnomočni sodbi je odločeno, da banka ne sme zniževati obrestnih mer brez predhodnega obvestila komitentom.

Različna mnenja o spoštovanju navedb v brošuri Do vprašanja, ali je banka dolžna spoštovati tudi navedbe v brošuri, je sodišče zavzelo drugačno stališče kot ZPS. Sodišče je presodilo, da so obrestne mere v brošuri navedene zgolj informativno, ZPS pa meni, da bi moralo biti to za banko zavezujoče, saj so se varčevalci za varčevanje odločali na podlagi obrestnih mer iz brošure.

Varčevalec je državnemu tožilstvu zato predlagal, naj vloži zahtevo za varstvo zakonitosti, o kateri odloča vrhovno sodišče. Kot je poudarila Drol Novakova, bi bila sodba vrhovnega sodišča pomembnem judikat za potrošnika na področju finančnih storitev.

ZPS ugotavlja, da banke in druge finančne institucije v teh gradivih in brošurah dajejo lepe obljube varčevalcem, ko pa se pogodbeno razmerje razvije, kršijo to, kar je v pogodbi, velikokrat pa tudi to, kar so zapisali v svojih gradivih in brošurah, je še dejala Drol Novakova.

Ne spreglejte