TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 11. 2008,
13.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 11. 2008, 13.49

8 let

Znanost in inovacije za dolgoročno gospodarsko rast

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlade držav Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) bi morale povečati mednarodno sodelovanje ter okrepiti povezave med javnimi raziskovalnimi ustanovami in industrijo.

Letošnja napoved OECD za področje znanosti, tehnologije in industrije, ki so jo v začetku tedna objavili v Parizu, razkriva stanje in razvoj v znanosti, tehnologiji in inovacijski politiki v 30 državah OECD ter šestih naglo razvijajočih državah, med njimi na Kitajskem, v Izraelu in Rusiji.

Največ vlaganj še vedno v ZDA Najhitreje rastoče države beležijo občutno rast vlaganj v razvoj in raziskave (R&R). Leta 1996 je ta odstotek znašal 11,7 odstotka, do leta 2005 pa se je povzpel za 7,7 odstotne točke in dosegel 18,4 odstotka, so sporočili iz OECD.

ZDA ostajajo vodilna država po obsegu vlaganj v R&R. Leta 2006 so po podatkih OECD za to namenile 344 milijard dolarjev, vendar pa njihov delež v globalnih vlaganjih upada, predvsem zaradi nižjih vlaganj v R&R s strani poslovnega sektorja. Delež Evropske unije se je prav tako znižal, navaja OECD.

Globalne naložbe odvisne od finančne krize Kitajska je leta 1996 v R&R vložila 0,25 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), leta 2006 pa je ta delež znašal 1,1 odstotka BDP. Realno to pomeni skoraj 20-odstotno letno rast v zadnjem desetletju, medtem ko se je v ZDA in EU skupni obseg vlaganj v R&R v poslovnem sektorju krepil po triodstotni stopnji.

Študija OECD ugotavlja, da bodo globalne naložbe v prihodnosti deloma odvisne od dolgoročnih učinkov globalne finančne krize v podjetjih, ki sicer zagotavljajo levji delež vlaganj v R&R v državah OECD. V Parizu zato opozarjajo, da je treba okrepiti sodelovanje s tujimi družbami in vladami ter pritegniti tuje naložbe in pospeševati sodelovanje v globalnih inovacijskih mrežah.

Pozornost kadrom in inovacijam Posebno pozornost bo treba posvetiti najbolj konkurenčnim kadrom, po katerih je največje povpraševanje, obenem pa OECD ugotavlja, da naj bi inovacije v podjetjih presegle zgolj področje tehnologije ter zaobjele celovit poslovni proces. Zato v OECD nastaja inovacijska strategija, ki naj bi državam pomagala pospešiti in izboljšati znanstvene in inovacijske politike, še navajajo v organizaciji.

Ne spreglejte