Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
9. 8. 2016,
22.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

3

Natisni članek

Torek, 9. 8. 2016, 22.49

6 let, 7 mesecev

Zlata Tina: po Mazejevi še Tina Trstenjak

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

3

Judoistka Tina Trstenjak je z zmagoslavjem v kategoriji do 63 kilogramov Sloveniji priborila zlato olimpijsko kolajno na igrah 31. olimpijade v Riu de Janeiru.   

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

Olimpijska, svetovna in evropska prvakinja: Tina Trstenjak! | Foto: Getty Images Olimpijska, svetovna in evropska prvakinja: Tina Trstenjak! Foto: Getty Images

Četrti dan olimpijskih iger je slovenska odprava dočakala prvo kolajno. Ne katerokoli, temveč tisto najbolj čislano. Zanjo je poskrbela najboljša slovenska judoistka Tina Trstenjak, ki je v kategoriji do 63 kilogramov nanizala štiri zanesljive zmage in poskrbela za predvajanje Zdravljice. Za nameček se zdaj lahko pohvali, da je aktualna olimpijska, svetovna in evropska prvakinja.

Za favoritinjo je veljala že pred igrami. Nekaj dvomov in strahu je v slovenski tabor vnesla le nedavna poškodba reber. A 25-letna Savinjčanka, ki jo je njen štab tik pred začetkom iger povsem izoliral od javnosti, ni dovolila, da bi bolečina uničila plod večletnega dela.

Boljše od Tine bilo ni nobene ... | Foto: Getty Images Boljše od Tine bilo ni nobene ... Foto: Getty Images

Zlata pot

Trstenjakova je na poti do velikega finala izločila Italijanko Edwige Gwend, Kitajko Juniko Jang in Brazilko Marino Silvo, ki je imela glasno podporo s tribun dvorane Carioca 2. Svojo najboljšo predstavo pa je prihranila za veliki finale, v katerem je po vsega minuti in 45 sekundah na hrbet z iponom spravila še Francozinjo Clarisse Agbegnenou.

"To so sanje vsakega športnika in vesela sem, da mi je uspelo. Čeprav je bil cilj zlato, sem šla iz borbe v borbo. Zelo težak je bil začetek, s čimer imam na tekmah vedno težave, pa tudi z Brazilko, ki je imela na svoji strani vso publiko, je bilo težko premagati in tam sem morala ostati psihično trdna. S Francozinjo pa se dobro poznava in odločale so malenkosti," je po tekmi povedala nova olimpijska prvakinja.

Kdo je Tina Trstenjak?

Celjanka bo kmalu po koncu olimpijskih iger, natančneje 24. avgusta, dopolnila 26 let. V svoji kategoriji (63 kg) članica kluba Sankaku z Lopate, kjer ima glavno besede Marjan Fabjan, zaseda prvo mesto na svetovni lestvici. Na poti do olimpijskega Ria je 163 centimetrov visoka Savinjčanka osvojila dve kolajni na svetovnem in štiri na evropskem prvenstvu. Med drugim je tudi evropska in svetovna prvakinja. Zdaj je njena zbirka zlatih odličij popolna.

Krona ostaja slovenska  Zlati objem: Marjan Fabjan in Tina Trstenjak | Foto: Getty Images Zlati objem: Marjan Fabjan in Tina Trstenjak Foto: Getty Images

Zanimivo je, da je Tina olimpijski utrip pred štirimi leti spoznala le posredno. Bila je namreč sparing partnerica na treningih Urške Žolnir. Ta je v Londonu tudi z njeno pomočjo prišla do naslova olimpijske prvakinje.

Zdaj je krono predala svoji klubski soborki, glavni trener ter alfa in omega slovenskega juda Marjan Fabjan pa je bil ob tem vesel nadaljevanja sanjskega olimpijskega niza.

Igre v Braziliji so namreč že četrte zaporedne z judoistično kolajno. V zgodbi od Aten - prek Pekinga in Londona - do Ria je svoj delež poleg Žolnirjeva (leta 2004 je začela sanjsko pot z bronom v Grčiji) in Trstenjakove prispevala še bronasta Lucija Polavder (2008).

"Tina, danes greva do konca!"

Trener Fabjan je po finalu priznal, da se je zavedal pozabljivosti petih mest. "Prišli smo po kolajno. Po možnosti zlato," je dejal in ob tem dobro vedel, da se najlepša priložnost ponuja prav v kategoriji do 63 kg. "Pred vsako tekmo sem ji dejal: 'Tina, danes greva do konca!' Pred finalom pa sem pripomnil, da to ni njena zadnja borba v življenju, a ena zadnjih, za katero se mora res potruditi in jo dobiti," je bil po novi kolajni na velikih tekmovanjih vesel reprezentančni trener.  

"V zadnjem obdobju ji ni bilo lahko. Večkrat jokala. Vedela pa je, kaj želi. Do te kolajne je prišla skozi pravi pekel. A na pravi način smo se lotili priprave na te olimpijske igre. Pri tem sem veliko pozornosti namenil predvsem psihološki pripravi," je še dodal.

Na četrtih olimpijskih igrah je slovenska kolajna "padla" na tatamiju. | Foto: Getty Images Na četrtih olimpijskih igrah je slovenska kolajna "padla" na tatamiju. Foto: Getty Images

Soči in Rio: zlata Tina

Nova športna junakinja pa je postala šele četrta Slovenka z zlato olimpijsko kolajno. Do sedaj so se na Olimp povzpele Alenka Cuderman kot članica jugoslovanske rokometne reprezentance leta 1984 v Los Angelesu, že omenjena Žolnirjeva in na zadnjih zimskih olimpijskih igrah kar dvakrat še ena Tina. To  je bila v smuku in veleslalomu nepremagljiva Tina Maze, ki je svoji soimenjakinji prek socialnega omrežja Twitter čestitala vsega nekaj minut po zlatem iponu.

Judo, ženske do 63 kg:

Zlato:   Tina Trstenjak        (Slo)
Srebro:  Clarisse Agbegnenou   (Fra)
Bron:   Anicka Van Emden      (Niz)
Yarden Gerbi          (Izr)

Ne spreglejte