TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 4. 2010,
19.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 23. 4. 2010, 19.42

8 let

Žarnić: Regijski centri za odpadke bodo organizirani v grozde

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Okoljski minister Roko Žarnić je ob zaključku dvodnevne Eko konference v Ljubljani pohvalil odprt dialog med različnimi deležniki, ki ga je konferenca vzpostavila.

Obenem je minister med inovativnimi pristopi omenil tudi regijske centre za odpadke, ki naj bi bili sedaj organizirani v grozde. Centrov naj bi bilo namesto 15 sedem ali osem.

Ministrstvo za okolje in prostor še vedno pripravlja novelacijo operativnega programa za ravnanje z odpadki, s katero so prej želeli vrednotiti, ali je sedanje določilo, da bo v Sloveniji 15 regijskih centrov za ravnanje z odpadki, ekonomsko upravičeno.

Ob koncu dvodnevne Eko konference, ki je v organizaciji Agencije RS za okolje potekala v Ljubljani, pa je minister Žarnić pojasnil, da se sedaj pogovarjajo o obliki grozdov. "Pogovarjamo se o še manjšem številu regijskih centrov za ravnanje z odpadki, sedem, osem, vendar v skupinah, kjer bo več manjših pripetih na to središče," je izpostavil Žarnić.

Najvišja vrednota - kakovost življenja

Minister je pohvalil Eko konferenco, ob čemer je izpostavil, da je projektom agencije Zemljo so na posodili otroci pokazal, da dobivamo nov rod okoljsko osveščenih prebivalcev Zemlje. Prepričan je, da je konferenca vzpostavila tako teoretične poglede na odnos sodobne družbe do okolja in potrebe po novih tehnologijah.

"Upravičeno ste zastavili vprašanje, ali je sedanji ekonomski model še primeren ali pa bo treba privzeti nove vrednote in poglede, ki bodo namesto pohlepa prepoznali kot najvišjo vrednoto kakovost življenja," je opozoril minister.

Žarnić pozdravlja pristop k odprtemu dialogu med različnimi deležniki, predvsem pa predstavitvi primerov dobrih praks na konferenci. Poudaril je, da se bo ministrstvo prihodnje leto konferenci pridružilo bolj aktivno.

Okoljske tehnologije niso le strošek

"Vemo, da je gospodarska konkurenčnost povezana s spoznanjem, da okoljske tehnologije niso le strošek, temveč pobuda in poslovna priložnost," je dejal minister in poudaril, da je raba naravnih virov in energije tudi eno močnih gospodarskih področji.

Pohvalil je sobotno akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu. ob tem pa ugotovil, da se včasih dokaj nemarno obnašamo. "Čistili smo za seboj in upam, da smo se naučili, da je treba z Zemljo in prostorom ravnati bolj odgovorno, pa tudi, da bo mogoče treba kakšno tako akcijo še ponoviti," je dejal minister, ki je prepričan, da ima civilna družba velik potencial, še zlasti, če pride do ustreznega odziva profesionalnih organizacij, znanstvenih okolij in administracije.

Ne spreglejte