TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
12.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 12.45

8 let

Žagar: Slovenija pospešila razpravo o strateških vprašanjih kohezije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prispevek Slovenije k pospešitvi strateške razprave o vprašanju prihodnosti kohezijske politike in priprava konkretnih sklepov in usmeritev sta najvidnejša dosežka slovenskega predsedovanja.

Prispevek Slovenije k pospešitvi strateške razprave o vprašanju prihodnosti kohezijske politike in priprava konkretnih sklepov in usmeritev sta po oceni ministra za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivana Žagarja najvidnejša dosežka slovenskega predsedovanja Evropski uniji v prvi polovici leta. "Slovenija je začrtala smer nadaljnjih reform" Kot je dejal minister na novinarski konferenci v Ljubljani, je Slovenija s svojimi aktivnostmi tako začrtala smer nadaljnjih reform na področju kohezijske politike. "Kohezijska politika je še vedno tista, katere osnovni cilj je zmanjšanje razvojnih razlik in povečevanje konkurenčnosti, torej ostaja eden ključnih stebrov Evropske unije," je poudaril. Po ministrovih besedah je potrebna prilagodljivost razvojne politike, zaobjeti je treba potrebe posameznih regij in članic ter uveljaviti načelo subsidiarnosti.

Takšni so bili tudi sklepi konference o prihodnosti kohezijske politike, ki jo je maja v Mariboru pripravilo slovensko predsedstvo v želji po novem zagonu in konkretizaciji prihodnjih usmeritev kohezijske politike. Konferenca, na kateri so bili prvič zastopani vsi ključni nosilci kohezijske politike, je med drugim izpostavila prenovo izvedbenih mehanizmov kohezijske politike. Sklepi konference so upoštevani tudi v Petem poročilu o napredku na področju gospodarske in socialne kohezije, ki ga je Evropska komisija izdala konec junija.

Slovensko predsedstvo je pozornost namenilo tudi vlogi regij in lokalnih skupnosti, zato se je tesno povezalo z Odborom regij. Sporočilo konference Teritorialni dialog 2008 v marcu na Brdu je bilo, da so regije ključni akter pri izvajanju lizbonske strategije, upoštevano pa je tudi v sklepih predsedstva z marčnega vrha EU.

Tretja ključna tema Službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko v času slovenskega predsedovanja pa je bila ozemeljsko sodelovanje. V tem vsebinskem sklopu je bilo organiziranih več dogodkov. Minister je izpostavil pripravo ustanovnega sestanka ekspertne skupine za Evropsko združenje za teritorialni razvoj (EGTC) v sodelovanju z Odborom regij. Možnost oblikovanja EGTC je "pomemben premik naprej" tudi na področju implementacije kohezijske politike, je še poudaril minister Žagar.

Glede prihodnosti kohezijske politike v času polletnega francoskega predsedovanja povezavi in naprej, je minister omenil, da bo ta vsekakor povezana z razpravami o novem evropskem proračunu.

Ne spreglejte