TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 8. 2008,
12.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 8. 2008, 12.47

8 let

VZMD želi svojega predsednika Verbiča v nadzornem svetu Mercatorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
VZMD je objavilo, da so za skupščino Mercatorja, ta bo 26. avgusta, vložili nasprotni predlog, s katerim v nadzorni organ Mercatorja za prihodnje štiri leta predlagajo predsednika Kristjana Verbiča.

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) so se za ta korak odločili, ker naj mali delničarji ne bi bili ustrezno zastopani v nadzornem svetu "najboljšega soseda". Kot ugotavljajo v VZMD, je Mercator ena najpomembnejših delniških družb v Sloveniji in regiji jugovzhodne Evrope, v svoji lastniški strukturi ima več kot 17.000 malih delničarjev, ki imajo v lasti več kot petino družbe. Vendar glede na ta delež po mnenju združenja niso ustrezno zastopani v nadzornem organu družbe. Putschek ne repdstavlja nobenega segmenta lastništva v Mercatorju V VZMD ugotavljajo, da predlog nadzornega sveta o imenovanju predsednika uprave družbe Raiffeisen Investment Wolfganga Putscheka v nadzorni organ Mercatorja ni utemeljen, saj "predlagani kandidat ne predstavlja, zastopa ali odraža nobenega segmenta lastništva v Mercatorju, saj niti sam niti kot predstavnik družbe, v kateri je aktiven, ni delničar Mercatorja".

Neutemeljen predlog glede na opredelitev mandatne dobe članov NS

Prav tako predlog nadzornega sveta po mnenju VZMD ni utemeljen in ustrezen glede na opredelitev mandatne dobe članov nadzornega sveta, saj predlaga krajši mandat, kot ga določa statut družbe. To neskladnost VZMD v svojem nasprotnem predlogu odpravlja s predlogom izvolitve svojega kandidata za dobo štirih let, kar ustreza določbam statuta družbe.

Spomnimo: Kot je znano, je Mercator za 26. avgust sklical skupščino družbe, na kateri naj bi med drugim za nadzornika družbe imenovali Putscheka. Mariborska finančna družba Infond Holding in Raishop Holding, hčerinska družba Raiffeisen Investments, sta namreč v začetku junija sklenili pogodbo o prodaji 23-odstotnega deleža Mercatorja, in sicer za okvirno ceno 260 milijonov evrov, zato so nadzorniki za novega člana nadzornega sveta predlagali Putscheka.

Vendar je bila pogodba med Infond Holdingom in Raishop Holdingom sklenjena pod odložnim pogojem pridobitve soglasja za prodajo urada za varstvo konkurence, ki pa ga ta ni dal. Urad je namreč med drugim ugotovil, da v pogodbi med Infond Holdingom in Raishop Holdingom ni razvidno, da gre za popoln izstop Infond Holdinga iz Mercatorja, zato je soglasje zavrnil. S tem pa je tudi onemogočil lastniški vstop Raiffeisen International prek deleža Infond Holdinga v Mercatorju v "najboljšega soseda".

Ne spreglejte