TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 8. 2009,
12.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 8. 2009, 12.01

8 let

V tednu dojenja o pomenu dojenja ob naravnih nesrečah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dojenje - zaščita novorojenčkov ob naravnih nesrečah je tema letošnjega svetovnega tedna dojenja, ki ga večina držav obeležuje med 1. in 7. avgustom.

Dojenje predstavlja najbolj naraven, optimalen, preprost in najbolj zdrav način hranjenja dojenčka. Prednosti dojenja pa so po mnenju strokovnjakov izjemno pomembne tudi ob pojavu naravnih nesreč.

Dojenje zagotavlja najboljši možen začetek življenja

Znanstveniki in strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) vedno znova ugotavljajo, da se prednosti dojenja povečajo, če je otrok v prvih šestih mesecih življenja izključno dojen (uživa le materino mleko), kasneje pa dojen ob ustrezni dopolnilni prehrani do dopolnjenega drugega leta starosti ali dlje. Dojenje zagotavlja novorojenčkom in otrokom najboljši možen začetek življenja in nadaljnji razvoj.

Odsotnost dojenja je tako v državah v razvoju kot tudi v razvitih državah povezana z večjo umrljivostjo ter tveganji za zdravje otrok. Dojenje lahko pomembno pripomore k zmanjševanju umrljivosti otrok, obenem pa ohranja zdravje mater in ustvarja pomembno vez med materjo in novorojenčkom, so ob svetovnem tednu dojenja zapisali v Unicefu Slovenija.

Materino mleko je odličen vir hranilnih snovi

Prednosti dojenja so izjemno pomembne tudi ob pojavu naravnih nesreč, zato je s tem povezana letošnja tema svetovnega tedna dojenja: "Dojenje - zaščita novorojenčkov ob naravnih nesrečah: Ali ste pripravljeni?". WHO, Unicef in Svetovna zveza za dojenje bodo v prihajajočem tednu poudarjal prednosti, ki jih ima dojenje pri preprečevanju podhranjenosti ter zaščite pred boleznimi, ki še posebej ogrožajo novorojenčke ob naravnih in drugih nesrečah.

V kriznih razmerah se namreč družine in otroci pogosto soočajo s pomanjkanjem hrane, čiste pitne vode in ustreznih sanitarij. Materino mleko pa je odličen vir hranilnih snovi za novorojenčke in ob pomanjkanju čiste pitne vode ščiti dojenčke pred boleznimi, ki so posledica nečiste vode, kot je npr. diareja. Dojenje zagotavlja novorojenčkom zaščito pred nalezljivimi boleznimi in dihalnimi okužbami, krepi njihov imunski sistem ter pomaga preprečevati kronične bolezni kasneje v življenju.

Zgolj 38 odstotkov novorojenčkov po svetu je izključno dojenih

Kljub navedenim prednostim dojenja, zadnji podatki kažejo, da je zgolj 38 odstotkov novorojenčkov po svetu izključno dojenih. Svetovni teden dojenja je zato letos usmerjen v obveščanje o prednostih dojenja tudi v kriznih razmerah, podporo doječim materam v kriznih razmerah ter spodbujanju partnerskega sodelovanja pri odzivu na naravne nesreče s poudarkom na zagotavljanju preživetja otrok. Ukrepi za podporo doječim materam in spodbujanje izključnega dojenja pomagajo ohranjati otroška življenja in zagotavljati zdrav nadaljnji razvoj otrok tudi v kriznih razmerah.

Svetovni teden dojenja je del aktivnosti Svetovne zveze za dojenje, da bi usmerila pozornost družbe v spodbujanje dojenja. Že 18. leto ga obeležujejo v več kot 150 državah, večina v času od 1. do 7. avgusta. Nekatere države ga zaradi počitnic obeležujejo pozneje, kar je tudi razlog, da teden dojenja v Sloveniji poteka od 1. do 7. oktobra.

Ne spreglejte