TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 8. 2010,
10.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 8. 2010, 10.24

8 let

V tednu dojenja deset korakov do uspešnega dojenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Svetovna zveza za dojenje (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA) s podporo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) vsako leto od 1. do 7. avgusta opozori na velik pomen dojenja otrok.

Ob letošnjem tednu WABA opozarja na pomemben mejnik oz. praznovanje dvajsetletnice listine Deset korakov do uspešnega dojenja.

Novorojencu prijazne porodnišnice Teden dojenja 2010 obeležuje dvajsetletnico dokumenta Innocenti Declaration, s katerim so spodbudili k uresničevanju Desetih korakov do uspešnega dojenja. V dvajsetih letih je več kot 20.000 porodnišnic v 152 državah v popolnosti uresničilo "deset korakov" in dobilo naziv Novorojencu prijazna porodnišnica, kar predstavlja 28 odstotkov vseh porodnišnic na svetu.

V tem času so se pomembno povečale stopnje izključnega dojenja. Vendar pa zmanjšanje podpore programu novorojenčkom prijazne bolnišnice, neustrezno izobraževanje in usposabljanje ter pomanjkanje skladnosti z "desetimi koraki" v porodnišnicah prispeva k stagnaciji ali celo k upadanju izključnega dojenja v številnih okoljih, opozarjajo na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).

Cilj svetovnega tedna dojenja 2010 je povečati pozornost za pomen omenjenega dokumenta ter v zdravstvu in skupnostih oživiti dejavnosti v podporo ženskam, da uresničijo svoje odločitve glede dojenja. Ravno tako je cilj tedna obveščanje, da je zaščita, promocija in podpora dojenju pravica matere, pravica otroka in človekova pravica.

Cilj letošnjega tedna dojenja je tudi omogočiti ženskam in vsem, ki jim je mar za človekove pravice, da se bojujejo za zdravstveni sistem, ki podpira dojenje, ter zagotoviti zdravstvenim strokovnjakom, ki skrbijo za matere in dojenčke, ustrezno usposabljanje za svetovanje in optimalno hranjenje dojenčkov.

Nekatere države zaradi počitnic teden dojenja obeležujejo pozneje, kar je tudi razlog, da ta teden v Sloveniji poteka od 1. do 7. oktobra.

Ne spreglejte