TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
10.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 10.22

8 let

V Srbiji v nedeljo odločitev med Tadićem in Nikolićem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Srbiji od danes velja volilni molk pred drugim krogom predčasnih predsedniških volitev, na katerih bo 6,7 milijona volilnih upravičencev v nedeljo izbralo novega predsednika.

Izbirali bodo med sedanjim proevropskim predsednikom Borisom Tadićem in nacionalistom Tomislavom Nikolićem. Javnomnenjske raziskave napovedujejo zelo tesno zmago Tadića. Več javnomnenjskih raziskav kaže izredno majhno prednost Tadića, okoli odstotne točke, ob tem da je analitik nevladnega Centra za svobodne in demokratične volitve (Cesid) Marko Blagojević poudaril, da je okoli 20 odstotkov volivcev še neodločenih, tako da bi lahko bili rezultati drugačni.

Pričakovana še višja udeležba kot v prvem krogu

V drugem krogu pričakujejo še večjo volilno udeležbo kot v prvem, ko je bila več kot 61-odstotna, odločilni pa naj bi bili prav glasovi še neodločenih. Nikolić je v prvem krogu 20. januarja sicer zmagal z 39,99 odstotka glasov in dobrimi štirimi odstotnimi točkami prednosti pred Tadićem (35,39 odstotka).

Ključna podpora Koštunice in njegove DSS Za drugi krog naj bi bila za kandidata ključna podpora srbskega premiera Vojislava Koštunice in njegove Demokratske stranke Srbije (DSS), ki je v prvem krogu podprla Velimirja Ilića iz koalicijske Nove Srbije. Potem ko je Tadić zavrnil pogojevanje podpore DSS s podpisom zaveze, da bo vlada kot neveljaven razglasila sporazum o stabilizaciji in pridruževanju z EU, če bo EU napotila misijo na Kosovo, je Koštunica v sredo sporočil, da DSS ne bo podprla nobenega kandidata, ne Tadića ne Nikolića.

Tadić ni dobil jasne podpore Bruslja

Tadić, kandidat Demokratske stranke - DS, po ocenah nekaterih analitikov pred drugim krogom tudi ni dobil jasne podpore Bruslja, saj pričakovanega podpisa sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju v ponedeljek ni bilo. Beograd je podpis pričakoval, čeprav ne izpolnjuje pogoja polnega sodelovanja s haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ker Haagu še ni izročil nekdanjega poveljnika vojske bosanskih Srbov Ratka Mladića.

Srbija lahko podpiše politični sporazum po volitvah Po vztrajanju Nizozemske pri omenjenem pogoju so se zunanji ministri članic unije kljub prizadevanjem slovenskega predsedstva odločili, da podpisa omenjenega sporazuma ne bo, Srbiji pa so ponudili, da po volitvah, predvidoma 7. februarja, z EU podpiše politični sporazum, ki pomeni okvir za napredek Beograda pri političnem dialogu, prosti trgovini in liberalizaciji viznega režima ter sodelovanju na področju izobraževanja. Za podpis stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma pa ostaja pogoj polno sodelovanje s Haagom.

EU, ki vidi v ponujenem političnem sporazumu podporo proevropskim silam v Srbiji in pospešitev njenega približevanja povezavi, pa je v sredo s Srbijo začela še dialog o odpravi vizumov.

Tadić zaostril predvolilno retoriko, Nikolić bolj zadržan Pred drugim krogom volitev je Tadić zaostril predvolilno retoriko, Nikolić pa ne, saj je po ocenah nekaterih analitikov želel pridobiti naklonjenost širšega, še neodločenega volilnega telesa, zaveda pa se tudi, da bi zaostritev lahko koristila Tadiću. Nikolić, kandidat nacionalistične Srbske radikalne stranke (SRS), je tako poudarjal, da je "povsem odprt za sodelovanje z EU" in da nima nobenega pogoja, razen tega, da Kosovo ostane znotraj Srbije. Zatrdil je tudi, da si bo prizadeval tako za dobre odnose z EU kot tudi z Rusijo, kjer je bil v sredo, obljubil pa spremembe, pošteno oblast, enake pogoje za vse, boj proti korupciji in narkomaniji.

Srbija je na prelomnici

Tadić je na drugi strani sporočal, da se bodo na volitvah odločali, ali bo Srbijo vodila evropska ideja ali Vojislav Šešelj, za vojne zločine v Haagu obtoženi vodja SRS. Poudaril je, da bo Srbija 3. februarja na prelomnici in da sta pred njo dve jasni poti - pot v EU in v boljše življenje ali pa pot stran od Evrope in v izolacijo.

ZDA, ki podpirajo načrt posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija o nadzorovani neodvisnosti Kosova, so pred drugim krogom volitev izrazile željo, da bi si Srbija še naprej prizadevala za "širitev odnosov z Evropo, ZDA in ostalim delom mednarodne skupnosti".

ZDA in EU za zmago Tadića

ZDA in EU naj bi si namreč želele zmage Tadića, ki se kot proevropsko usmerjen politik zdi sposobnejši za odpor morebitnemu emocionalnemu in nacionalističnemu odzivu v Srbiji na razglasitev neodvisnosti Kosova, pri kateri Priština vztraja kljub nasprotovanju Srbije in Rusije.

Thaci: Kosovo bo razglasilo neodvisnost v prihodnjih dneh Potem ko je več tujih medijev poročalo, da bo datum razglasitve neodvisnosti Kosova odvisen od tega, ali bo v nedeljo zmagal Tadić ali Nikolić, je kosovski premier Hashim Thaci zatrdil, da bo Kosovo ne glede na zmagovalca razglasilo neodvisnost "v prihodnji dneh".

Britanski Financial Times, ki je navedel neimenovane zahodne diplomate, je poročal, da naj bi Priština v primeru zmage Nikolića v soglasju z Brusljem in Washingtonom neodvisnost razglasila do 13. februarja. V primeru vnovične izvolitve Tadića pa naj bi razglasitev na željo EU preložila za nekaj tednov, morda do konca februarja ali prve polovice marca, EU pa bi v tem času skušala doseči dogovor o tesnejših odnosih s Srbijo.

Končni izidi bodo znani do 7. februarja 6,7 milijona volilnih upravičencev bo v nedeljo glasove lahko oddalo med 7. in 20. uro. Osrednja volilna komisija bo končne izide objavila najkasneje do četrtka, 7. februarja, do 20. ure. Predčasne volitve so razpisali zaradi nove ustave, ki so jo sprejeli konec leta 2006. Tadiću bi sicer petletni mandat potekel 11. julija 2009.

Ne spreglejte