TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2010,
13.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 9. 2010, 13.50

8 let

V Pokrajinskem muzeju Celje na ogled kelih Barbare Celjske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Pokrajinskem muzeju Celje bodo danes ob 18. uri razstavili kelih Barbare Celjske iz Torne ter predstavili publikacijo z naslovom Barbara Celjska.

Razstavo je pripravila kustosinja Rolanda Fugger Germadnik v sodelovanju z Madžarskim nacionalnim muzejem iz Budimpešte. Kelih bo na ogled do 26. septembra.

Na kelihu iz Torne, ki doslej ni še zapustil Madžarskega nacionalnega muzeja, je sveta Barbara upodobljena dvakrat, ena naj bi bila Barbara Celjska.

Ker gre za dragoceno umetniško delo, ki je nastalo v prvi tretjini 15. stoletja, je Pokrajinski muzej Celje uvedel posebne varnostne pogoje. Sobo z znamenitim celjskim stropom, kjer bo na ogled kelih Barbare Celjske, bodo tako nadzorovali z varnostnimi kamerami, posebej za ta eksponat pa so si izposodili vitrino z neprebojnim steklom.

Tudi izdaja prve slovenske knjige o Barbari Celjski

Razstavo keliha Barbare Celjske, ki je bila hči grofa Hermana II. Celjskega, bo pospremila tudi izdaja prve slovenske knjige o Barbari Celjski, ki bo eno redkih del o tej renesančni kraljici v evropskem prostoru. Njeno zgodovino je prvič na enem mestu zapisala zelo dobro poznavalka rodbine Celjskih Rolanda Fugger Germadnik.

Avtorica je pojasnila, da je omenjeni kelih eden izmed redkih muzejskih predmetov, ki ga lahko, čeprav le posredno, povezujemo z znamenito Celjanko, ki se je leta 1405 poročila s kraljem Sigismundom Luksemburškim in je kot njegova soproga postala ogrska kraljica.

Kelih pripadal srednjemu plemstvu

Kelih iz pozlačenega srebra je visok 27,3 centimetra, bogato graviran in dodatno krašen s črnim, temno zelenim in modrim emajlom. Naročnik keliha je bil Pal Besenyo, lastnik gradu Torna v letih 1409 - 1432. Pripadal je srednjemu plemstvu, vendar se je uspel prebiti v najožji krog sodelavcev kralja Sigismunda Luksemburškega in s tem tudi Barbare Celjske. Povzpel se je do naslova bana Hrvaške in Slavonije ter postal eden od ustanovnih članov Zmajevega reda. Glede na to, da je bil naročnik keliha s kraljevim parom tesno povezan in da je sveta Barbara na njem kar dvakrat upodobljena, je mogoče podobo razumeti kot simbolično povezavo s kraljico Barbaro Celjsko, je zapisal kustos Madžarskega nacionalnega muzeja v Budimpešti Etele Kiss.

Srebrna cesarska čaša s pozlato je bila simbolično darilo cesarju Sigismundu. Čaše ta sicer ni uporabljal, imel jo je le kot del okrasja.

Ne spreglejte