TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 12. 2009,
18.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 8. 12. 2009, 18.07

8 let

V Mariboru bodo gradili pravoslavno cerkev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Župan Mestne občine Maribor Franc Kangler je s predstavniki Srpske pravoslavne cerkvene občine Maribor podpisal pogodbo o prodaji zemljišča za gradnjo pravoslavne cerkve v Mariboru.

Zemljišče se nahaja na križišču Titove in Ptujske ceste, občina ga je prodala v okviru razpisa, zanj pa bo iztržila okoli 180.00 evrov. Župan Kangler je ob današnjem podpisu pogodbe izpostavil priprave na Evropsko prestolnico kulture leta 2012. "Moja naloga kot župana je, da pripravim mesto na kulturni dialog, da zagotovimo vsem različno mislečim in različnim verskim pripadnikom enake pogoje dela in življenja v tem mestu," je dejal župan. Kangler je zadovoljen Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da je mestni svet soglasno potrdil odločitev o prodaji zemljišča z namenom, da se na njem zgradi pravoslavna cerkev. Hkrati pa je izpostavil tudi pomen dialoga, ki ga je med Srpsko pravoslavno cerkveno občino Maribor in mestno občino vzpostavil mariborski stolni župnik rimskokatoliške Cerkve Stanislav Lipovšek.

Kangler je povedal tudi, da je bila leta 1939 v Mariboru že zgrajena pravoslavna cerkev, a je bila med drugo svetovno vojno leta 1941 podrta. Izrazil je veselje, da bo občina pravoslavni Cerkvi ponovno zagotovila pogoje za delo oz. zemljišče, na katerem bo zgrajena cerkev.

"Zgodovinski dan" Zadovoljstvo s podpisom pogodbe so izrazili tudi predstavniki pravoslavne Cerkve. "Danes je zgodovinski dan za Srpsko pravoslavno cerkveno občino Maribor, saj že več kot 70 let obstaja želja pravoslavnih vernikov, da ponovno zgradimo svoj hram, ki je bil porušen v drugi svetovni vojni leta 1941," je dejal paroh mariborski Jerej Savo Kosojević.

Poleg slednjega so pogodbo podpisali župan Kangler, direktor Javnega podjetja za gospodarjenje s stavnimi zemljišči Mojmir Grmek in mitropolit zagrebško-ljubljanske mitropolije G. Jovan Pavlović

Ne spreglejte