TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2009,
9.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 6. 2009, 9.56

8 let

V Laškem pričakujejo vrnitev glasovalnih pravic Infond holdingu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pivovarna Laško pričakuje, da bo Urad za varstvo konkurence (UVK) vrnil glasovalne pravice Infond holdingu, ki je 57-odstotni lastnik družbe, je povedal direktor marketinga laške pivovarne Jure Struc.

Po njegovih besedah ni razloga, da varuh konkurence ne bi vrnil teh pravic. Struc: Soršak nas je skušal "speljati v past" Struc je pojasnil, da jih je direktor UVK Jani Soršak skušal "speljati v past", o odvzemu glasovalnih pravic je tako Pivovarno Laško obvestil v četrtek zvečer, šele v petek pa tudi Infond holding. Na vprašanje, ali se bo Pivovarna Laško pritožila na sklepe petkove skupščine, ki jo je v imenu Vseslovenskega združenja malih delničarjev sklical predsednik združenja Kristijan Verbič, je Struc odgovoril, da pritožbe ne bo, ker združenje po zakonu ne more potrditi zapisnika z domnevne skupščine, kar pomeni, da so vsi sklepi pravno nični.

Infond holding pa je danes prek spletnih straneh Ljubljanske borze sporočil, da jim odločitev UVK o odvzemu glasovalnih pravic povzroča nadaljnjo evidentno škodo, zato bo uprava družbe razmislila o vseh pravnih sredstvih, ki jih ima na voljo za zaščito interesov podjetja in delničarjev.

Gre za politično motivirana dejanja "Glede na to, da Infond holding in stroka na pravno in strokovno spornost potez direktorja UVK Soršaka opozarjata že od decembra 2007, lahko sklepamo, da gre za politično motivirana dejanja," so prepričani v Infond holdingu.

Uprava Infond holdinga je nad odločitvijo urada začudena, saj je UVK na lanski skupščini Pivovarne Laško pri vsebinsko enakem predlogu dnevnega reda dovolil glasovanje vsem delničarjem. "Od takrat do danes se zadeva vsebinsko ni v ničemer spremenila. Takšna odločitev je pravno vprašljiva in nerazumna glede na podobne primere, ki jih je UVK obravnaval v zadnjem obdobju," pravijo v Infond holdingu.

Po mnenju pravnih strokovnjakov koncentracija ni sporna Ob tem so še spomnili, da UVK že več kot eno leto odloča o koncentraciji Infond holdinga in Pivovarne Laško. Po mnenju pravnih strokovnjakov koncentracija ni sporna in je v skladu s pravili konkurence, so zapisali in dodali, da je UVK v podobnih primerih (Terme Čatež) dovolil delničarjem glasovanje z vsaj 25 odstotki glasov. V primeru lanske skupščine delničarjev Mercatorja pa je celo sam direktor UVK izjavil, da ne bo dovolil, da drugi manjši delničarji izkoristijo položaj v potencialno škodo družbe, so še sporočili iz Infond holdinga.

Na dnevnem redu petkove skupščine je bilo med drugim pokritje lanskih 4,4 milijona evrov čiste izgube ter pooblastilo upravi za dokapitalizacijo z izdajo novih delnic v vrednosti največ polovice osnovnega kapitala družbe. Po predlogu Kada so dnevni red razširili še z imenovanjem posebnega revizorja, ki bo preveril nekatere posle celotne skupine v zadnjih petih letih, predvsem pa vrsto nakupov delnic.

Ne spreglejte