TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 1. 2008,
7.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 30. 1. 2008, 7.02

8 let

Uran: Onkološki inštitut kraj trpljenja, a tudi upanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubljanski nadškof Alojz Uran je na Onkološkem inštitutu (OI) v Ljubljani ob blagoslovitvi kapele poudaril, da je to kraj preizkušenj in trpljenja, a hkrati tudi upanja.

V kapeli je nov mozaik jezuita Marka Rupnika, katerega sestra se je po besedah Urana "tu zdravila in končala svojo življenjsko pot".

To je prostor, kjer bo vedno navzoč Jezus Kristus "Onkološki inštitut je pridobil prostor, v katerem bo vedno navzoč Jezus Kristus," je poudaril Uran. Izrazil je upanje, da bo Marijina kapela predstavljala srce, ki bo pošiljalo življenjsko moč celotni skupnosti.

"Da bi po Marijinem zgledu znali vsi sprejeti življenje, ki vključuje tudi trpljenje." Uran je v svojem nagovoru izpostavil Marijo kot zgled sprejemanja življenja. Življenje namreč za Marijo po nadškofovih besedah ni pomenilo le časti, izredne izbranosti pač pa tudi preizkušnje, ki so bile težje, kot jih človek običajno doživlja. Ob tem je izrazil željo, da bi po Marijinem zgledu znali vsi sprejeti življenje, ki vključuje tudi trpljenje.

Svoje misli je Uran sklenil s pozivom vsem starejšim, ki trpijo, naj svoje trpljenje darujejo v blagoslov za svoje otroke.

Zbrane je nagovorila tudi ministrica za zdravje Zbrane je nagovorila tudi ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič. Dejala je, da je "današnji dogodek tisti, ki bo mnogim dajal novega upanja v času, ki ga najbolj potrebujejo". Poudarila pa je tudi, da zakon o verski svobodi dopušča svobodno izbiro vseh, da skrbijo za duhovno oskrbo. Tako je tudi "ta hram namenjen vsem, ki imajo tovrstno željo".

Na Onkološkem inštitutu in v drugih enaindvajsetih bolnišnicah po Sloveniji bolniki lahko svobodno izražajo svojo vero, ne glede na veroizpoved. Na voljo jim je kapela Marije, Zdravja bolnikov. Verniki v kapeli lahko naročijo tudi mašo. Katoliški duhovniki pa tudi pomagajo pri vzpostavljanju stikov med verniki drugih veroizpovedi in njihovimi duhovniki oziroma voditelji.

Kapela, velika 40 kvadratnih metrov, sprejme 30 ljudi

Arhitekt Marinko je povedal, da je delo v notranjosti kapele financirala bolniška župnija. Z načrtovanjem kapele so začeli septembra leta 2006, z deli pa februarja lani. Kapela je velika okrog 40 kvadratnih metrov, sprejme pa nekaj več kot 30 ljudi, je poudaril Marinko.

Glavni motiv mozaika je Marija - zdravje bolnikov Umetnik Marko Ivan Rupnik pa je spregovoril o samem mozaiku. Kot je dejal, gre za manjši mozaik, velik okrog 12 kvadratnih metrov. Njegov glavni motiv je Marija - zdravje bolnikov. Mozaik je, kot pravi Rupnik, nastajal dva meseca. Delo je zajemalo risanje, izdelavo figur v Rimu, pripravo materiala in delo samo. Pri izdelavi pa je sodelovalo sedem ljudi.

Ne spreglejte