TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2008,
11.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2008, 11.29

8 let

Ukrajina ima podporo ZDA za članstvo v Natu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ukrajina ima polno podporo ZDA v prizadevanjih za članstvo v zvezi Nato, je danes po pogovorih z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem v Kijevu izjavil ukrajinski predsednik Viktor Juščenko.

Bush pa je dejal, da bo Ukrajina na vrhu Nata v Bukarešti dobila "pozitiven signal" glede članstva v zavezništvu. "Ukrajina si sedaj prizadeva za poglobitev sodelovanja z zvezo Nato v okviru Akcijskega načrta za članstvo. Ukrajina je sprejela drzno odločitev in ZDA odločno podpirajo vašo prošnjo," je Bush dejal na novinarski konferenci z Juščenkom.

Po besedah predsednika ZDA je njegova administracija podprla Akcijski načrt za članstvo (MAP) za Ukrajino in še eno nekdanjo sovjetsko republiko, Gruzijo. MAP sicer velja za ključen korak na poti do članstva v zavezništvu. "Moje stališče je povsem trdno. Ukrajino in Gruzijo bi morali uvrstiti v MAP in tukaj ni nobene trgovine," je dodal Bush, ki je med drugim pohvalil demokratične in vojaške reforme v podporo ukrajinskega članstva v Natu.

Rusije ukrajinsko članstvo v Natu ne bi smelo skrbeti Kot je Bush še dejal med obiskom v Kijevu, je ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu povedal, da Rusije ne bi smelo skrbeti ukrajinsko članstvo v Natu. Dodal je, da Rusija ne bo imela pravice veta na vrhu Nata, ki se v sredo začenja v Bukarešti, kjer bo zavezništvo odločalo o povabilu državam za članstvo. "Rusija ne bo imela nobenega veta na to, kar se bo zgodilo v Bukarešti," je poudaril in dodal, da "to je prava politika".

Je pa namestnik ruskega zunanjega ministra Grigorij Karasin danes opozoril, da bi članstvo Ukrajine v zavezništvu lahko izzvalo globoko krizo med Kijevom in Moskvo ter zahtevalo spremembo prednostnih nalog ruske strateške varnosti.

Bush je na novinarski konferenci v ukrajinski prestolnici govoril tudi o ameriških načrtih, povezanih s postavitvijo protiraketnega ščita v Evropi. Kot je dejal, bodo ZDA še morale delati na tem, da njihov načrt ni usmerjen proti Rusiji.

Francija nasprotuje članstvu Gruzije in Ukrajine v Natu

Francija nasprotuje vstopu Ukrajine in Gruzije v zvezo Nato, je danes pred vrhom Nata dejal francoski premier Francois Fillon. Kot je ob tem še poudaril, si Francija glede tega vprašanja želi dialoga z Rusijo. Prav tako je svoje nasprotovanje izrazila tudi nemška vlada, ki je ocenila, da državi za vstop v Nato še "nista zreli".

Fillonova izjava sovpada z obiskom ameriškega predsednika Georgea Busha v Ukrajini. Slednji je danes dejal, da močno podpira ukrajinski vstop v zavezništvo, in da bi tudi Gruziji morali dovoliti, da naredi korak k članstvu v Natu.

Ukrajina in Gruzija se ukvarjata z notranjimi spori Prav tako je svoje nasprotovanje povabilu Gruziji in Ukrajini izrazila tudi nemška vlada. Ob tem so v Berlinu zatrdili, da načeloma vstopu omenjenih držav v Nato ne nasprotujejo, da pa trenutno za ta korak "še nista zreli". Stališče nemške vlade je njen tiskovni predstavnik Ulrich Wilhelm podkrepil z argumentom, da se obe državi ukvarjata z notranjimi spori.

Rusija je že pred tem opozorila, da bi povabilo Ukrajini za približevanje Natu lahko imelo negativne posledice na evropsko varnost in bi lahko povzročilo resno krizo v odnosih med Moskvo in Kijevom.

Ne spreglejte