Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 7. 2013,
21.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vino zdravje kozarec

Torek, 30. 7. 2013, 21.17

8 let

Zdrave lastnosti rdečega vina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lahko rdeče vino res vpliva na vaše zdravje in podaljša življenjsko dobo?

Znanstveniki s kalifornijske Univerze za prehrano in prehrambne navade so ugotovili, da je teorija o rdečem vinu, ki podaljšuje življenje in pozitivno vpliva na naše zdravje, resnična.

Med raziskavo, ki so jo opravili na 1.500 osebah obeh spolov, starih od 20 do 80 let, so dognali, da rdeče vino, ki je bogato s flavonoidi, koristno vpliva na naše počutje in zdravje. Flavonoidi so antioksidanti, ki jih najdemo v rastlinah in se uspešno bojujejo z znamenji alergij, virusi in rakavimi obolenji. Med vini, ki vsebujejo največ flavonoidov, prednjačijo cabernet sauvignon, petit syrah in črni pinot.

Zdravnik specialist za srčno-žilna obolenja, profesor Roger Corder z omenjene univerze, je med raziskavo ugotovil, da bi morala vsaka sodobna dieta vključevati tudi rdeče vino, saj ima veliko zdravih sestavin in dobrih, pozitivnih učinkov na telo, predvsem pa na srce in ožilje. "Na začetku sem se spraševal, zakaj imajo v Franciji neprimerno manj težav s srcem in ožiljem kot drugod v Evropi. Po raziskavi sem spoznal, da imajo kljub temu, da praviloma jedo z maščobami bogatejšo hrano, boljše ožilje in močnejše srce, ker spijejo veliko vina. In to rdečega," je povedal profesor Corder.

Preostala rdeča vina, kot je na primer merlot, vsebujejo manj flavonoidov, a še vedno več kot bela vina, saj na splošno velja, da imajo največjo vsebnost flavonoidov prav suha, rdeča vina, a vseeno moramo paziti, da meje ne presežemo in se z vinom ne začnemo nalivati. Opozarjamo vas, da je čezmerno pitje alkohola škodljivo za zdravje, in vam svetujemo, da po zaužitju alkohola ne vozite. Ali kot je zapisal Paracelsus, zdravnik iz 16. stoletja: vino je, glede na zaužito količino, hrana, pijača in strup.

Ne spreglejte