Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 10. 2016,
7.26

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogočajo Morela okulisti

Natisni članek

advertorial Morela okulisti dioptrija laserska odprava dioptrije večžariščne leče multifokalne leče

Ponedeljek, 10. 10. 2016, 7.26

2 meseca

Zakaj laserska odprava dioptrije po 45. letu ni najboljša izbira?

Vsebino omogočajo Morela okulisti
Morela okulisti

Ker za to obstaja boljša rešitev, poseg z vstavitvijo znotrajočesnih leč. Ta za razliko od laserskega posega poleg kratkovidnosti in astigmatizma trajno odpravi tudi starostno daljnovidnost.

Lasersko operacijo je seveda mogoče narediti tudi po 45. letu. Vendar ker z njo lahko odpravimo samo kratkovidnost in astigmatizem, ne pa tudi starostne dioptrije, ki se začne pojavljati po štiridesetem letu, bi po laserskem posegu še vedno potrebovali očala za branje.  Če bi se torej radi trajno znebili očal za daljavo in bližino, obstaja boljša rešitev. To je poseg z vstavitvijo večžariščne znotraj očesne leče.

Vstavitev večžariščne znotrajočesne leče

Vse večžariščne (multifokalne) leče popravijo dioptrijo in astigmatizem tako, da omogočajo dober vid na daljavo in bližino. Vseeno pa je med njimi razlika v tem, da z nekaterimi lečami boljše vidimo na srednji razdalji, na primer pri delu z računalnikom, pri drugih pa je bolj oster zelo bližinski vid.

"Ne obstajajo ene najboljše leče za vse. Vedno jih izbiramo individualno, glede na potrebe in življenjski slog pacienta. Tistemu, ki rad veliko bere in po drugi strani malo vozi, bomo zagotovo svetovali drugačne leče kot nekomu, ki je veliko za volanom ali se veliko ukvarja s športom," razloži dr. Kristina Mikek, specialistka oftalmologije iz očesnega centra Morela okulisti.

Izbira leče določa ostrino vida

Obstajajo dvožariščne (bifokalne) in trižariščne (trifokalne) znotrajočesne leče. Dvožariščne so primerne za tiste, ki jim je pomemben predvsem dober vid na daljavo in bližino, vidna ostrina pri gledanju na srednje razdalje pa jim je manj pomembna. Trifokalne leče pa omogočajo dober vid na daljavo, bližino in na srednje razdalje.

Novost na trgu so večžariščne leče Amo Symfony. Te omogočajo oster vid na daljavo in na srednji razdalji, za popolno ostrino na zelo kratke razdalje pa so včasih še potrebna očala z majhno plus dioptrijo. Zato pa tovrstne leče bistveno zmanjšajo pogostost nezaželenega nočnega bleščanja, ki se sicer pojavlja pri običajnih dvožariščnih in trižariščnih znotrajočesnih lečah.

"V praksi to pomeni, da večina uporabnikov teh leč po posegu brez težav bere knjige, uporablja računalnik, vozi avto, podnevi in ponoči, in se športno udejstvuje brez uporabe očal. Se pa morajo uporabniki teh leč nekoliko navaditi in se jim prilagoditi, kar običajno traja od nekaj tednov do nekaj mesecev po operaciji," pojasni dr. Mikekova.

Morela okulisti | Foto:

 

V očesnem centru  Morela okulisti uporabljamo znotrajočesne leče Zeiss AT Lisa in Amo Tecnis Symfony, ki veljajo za najboljše znotrajočesne leče. Leče Amo Symfony se lahko vstavijo celo tistim, ki imajo začetne degenerativne spremembe na očesnem ozadju, kar prej ni bilo mogoče. Je pa to obolenje, ki v zadnjih letih pri starejših raste.

Neboleč in varen poseg

Operativni poseg vstavljanja znotrajočesnih leč je enak kot pri odpravi sive mrene, ki v medicini velja za enega najbolj varnih posegov. Izvedemo ga ambulantno, s kapljično anestezijo in na tehnološko najsodobnejšem laserskem sistemu CATALYS® Precision Laser System. Ta omogoča očesu najbolj nežen način odprave sive mrene in vstavljanja znotraj očesnih leč in zagotavlja najbolj predvidljive rezultate. Po posegu si morajo pacienti še tri tedne v oči vkapavati antibiotične kapljice in se izogibati velikim naporom, potem pa lahko živijo tako kot pred posegom.

Tistim, ki se znebijo očal, se kakovost življenja resnično izboljša. Znotrajočesne leče so praktične, ne povzročajo vnetij.
 | Foto: Thinkstock Tistim, ki se znebijo očal, se kakovost življenja resnično izboljša. Znotrajočesne leče so praktične, ne povzročajo vnetij. Foto: Thinkstock

Znotrajočesne leče so v očesu vstavljene trajno, do konca življenja. Očem ne predstavljajo tujka, ker so iz tako kakovostnih materialov, da jih telo nikoli ne zavrne. Prav tako znotrajočesne leče ne povzročajo nobenih vnetij. Ko so te enkrat vstavljene, ljudje zelo kmalu povsem pozabijo, da jih sploh imajo.

Če bi radi preverili, ali je poseg z vstavitvijo znotrajočesnih leč primeren tudi za vas, se naročite na brezplačni pregled v očesnem centru Morela okulisti.

V kliniki Morela okulisti so opravili že več kot 1500 operacij z vstavitvijo večžariščnih leč in so prvi center za očesno refraktivno kirurgijo v širši regiji, ki je prejel akreditacijo najuglednejše ameriške akreditacijske ustanove za zdravstvene organizacije Joint Commision International.

Ne spreglejte