Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 1. 2017,
7.58

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Natisni članek

advertorial lokalna kakovost super hrana Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Torek, 10. 1. 2017, 7.58

2 meseca, 2 tedna

Začnimo leto z našo super hrano

Vsebino omogoča Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

V novo leto vstopamo polni optimizma, svežih zavez in odločitev. Naj bo med njimi tudi ta, da bomo poslej na domačo mizo postavljali tudi našo super hrano. Razlogov za to je veliko, od  uživanja zdravju koristne hrane do skrbi za okolje, v katerem živimo.

Izbrana kakovost | Foto:

Nedvomno ste že brali, da je lokalno pridelana in predelana hrana polnejšega okusa, bolj sveža, je boljše kakovosti, poleg tega pa ima tudi veliko pozitivnih učinkov na družbo in okolje, v katerem živimo. Prepričani smo tudi, da ste o tem pogosto sami razmišljali, morda delili izkušnje s prijatelji in znanci. Vendar – kaj storite danes, ko stojite pred polico v trgovini? Ste pozorni na poreklo izdelka, ki ga kupujete, ali vas zanimata zgolj cena in rok uporabe?

Podatki  raziskav kažejo,  da večina ljudi ni pozornih na poreklo. Kot poroča Nacionalni inštitut za javno zdravje, je raziskava "Prehrambene navade odraslih Slovencev z vidika varovanja zdravja" pokazala, da sta pred nakupom živila najpogosteje preverjeni dve informaciji na označbi živila, in sicer rok trajnosti in cena izdelka. Sledijo ime proizvajalca in blagovna znamka, šele zatem država, v kateri je bilo živilo proizvedeno oz. pridelano. "Prav žalostno je, kako se vedejo potrošniki glede izbire živil. Ko kupujemo nov avtomobil ali telefon, nam ni težko preveriti in pridobiti vse podatke in značilnosti avtomobila ali telefona, ki ga želimo kupiti. Ko gre za hrano, ki jo uživamo od rojstva do smrti, vsak dan, in to večkrat na dan, pa smo potrošniki včasih premalo radovedni. Hrana je pomemben dejavnik tveganja za naše zdravje, potrošniki pa se ne potrudimo dovolj pridobiti dodatne informacije o sestavi živil, pogosto  se nam  ne ljubi niti prebrati označb na živilih," pravi dr. Elizabeta Mičović iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Zakaj torej lokalno pridelana in predelana hrana?

Ko stojimo pred nakupovalno polico ali stojnico na tržnici, se morda res ne zavedamo, kako širok je vpliv vsake naše odločitve o nakupu. Odločitev za lokalno pridelano in predelano hrano namreč pomeni bolj kakovostno hrano za nas osebno, pomeni ohranjanje delovnih mest, ohranjanje naših družinskih kmetij in lokalnih predelovalnih obratov. Pomeni tudi možnost za razvoj podeželja ter inovacije v kmetijstvu in živilski industriji ter ohranjanje tradicionalnih posebnosti, od kmečkih do kulinaričnih. Naša odločitev je lahko okolju prijazna odločitev, saj ima hrana iz naše bližine manjši ogljični odtis; zanjo niso potrebni dolgi transporti, dodatna embalaža, porabi manj energentov za hlajenje ipd.

Sadje in zelenjava, ki vsebuje več vitaminov in antioksidantov

Hrana lokalnega izvora ima zaradi optimalne dozorelosti višjo hranilno vrednost. Zaradi krajše poti od pridelovalca do potrošnika so taka živila tudi ustrezne kakovosti, uporaba dodatkov za daljšanje obstojnosti pa ni potrebna. Hranilna vrednost plodu namreč začne padati od trenutka, ko je plod obran.

Sicer pa k visoki kakovosti naše, lokalno pridelane in predelane hrane prispeva več dejavnikov. Urejeno in obdelano podeželje, čisto okolje, čiste vode, plodna zemlja, trajnostno in okolju prijaznejše kmetovanje, skrbna predelava, pestre recepture ter učinkovit sistem za zagotavljanje varne hrane v Evropi. Vse to zagotavlja varno hrano in visoke kakovostne standarde pridelave in predelave.

Shema kakovosti "izbrana kakovost" s svojim zaščitnim znakom "izbrana kakovost – Slovenija"

Znak "izbrana kakovost – Slovenija" zagotavlja poreklo in posebne lastnosti izdelka. Z njim država uveljavlja enotno nacionalno shemo kakovosti, ki bo omogočila razlikovanje na osnovi porekla in posebnih lastnosti.

Kakovostni slovenski prehranski izdelki, ki bodo dosegali predpisane zahteve in katerih surovine bodo slovenskega  porekla,  bodo odslej tako enotno označeni in jih bo potrošnik lažje prepoznal. Zaščitni znak pa bo na kmetijskih in živilskih proizvodih zagotavljal, da je živilo višje kakovosti, dodatno letno nadzorovano s strani certifikacijskih organov, iz osnovne surovine z znanim poreklom ter v celoti pridelano ali vsaj rejeno in predelano v Sloveniji. Vključevanje izdelkov  v shemo »izbrana kakovost« bo potekalo postopno, skladno s priključevanjem posameznih sektorjev v shemo.

 Danes tako že lahko izberete mleko, mlečne izdelke ter perutninsko meso  z zaščitnim znakom "izbrana kakovost – Slovenija", saj sta se sektor mleko in mlečni izdelki ter sektor govejega in perutninskega mesa prva vključila v shemo kakovosti "izbrana kakovost". Kmalu se bodo prvim certificiranim izdelkom pridružili še novi , v prihodnosti pa tudi izdelki ostalih sektorjev slovenske živilske proizvodnje.

Naj bo od letos naprej naš skupen moto: izberimo tisto, kar je boljše za naše zdravje, za naše gospodarstvo in za naše okolje. Našo super hrano.

Ne spreglejte