Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 12. 2012,
7.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 6. 12. 2012, 7.43

8 let

Za zdravje z naravnimi antibiotiki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vse več pozornosti pri preprečevanju in zdravljenju bolezni se posveča naravnim sestavinam, ki imajo antibiotične učinke. Vedno ne morejo nadomestiti sintetičnih zdravil, a dobro jih je poznati.

Bela čebula Je eden izmed najmočnejših naravnih antibiotikov, deluje antiseptično in krepi delovanje imunskega sistema, zato je odlična za zdravljenje prehladov, kašlja, bronhitisa in zbijanje telesne temperature.

Vzemite tri srednje velike čebule in iz njih stisnite sok. Zmešajte ga z dvema žličkama medu in mešanico spijte dvakrat na dan. Če dobro prenašate vonj čebule, ga vdihavajte s svežo čebulo, ki ste jo prerezali na polovico. Sok čebule tudi čisti kri, odvaja vodo iz telesa, pospešuje prebavo, lajša napenjanje in vetrove in krepi živčni sistem. Obkladke iz čebule pripravite tako, da jo svežo najprej nasekljate na koščke, zavijete v tanko krpo ali gazo in tolčete po njej, dokler ne spusti svojega soka. Nato jo odstranite in obkladke prislonite na prsi ali vrat, čebulni sok pa bo iz telesa vpijal vase strupe.

Česen Česen je v uporabi kot antibiotik že od antičnih časov. Njegovi učinki se zdijo brezmejni, če ga le uživamo redno: znižuje holesterol in krvni tlak, zmanjšuje možnost infarkta, tumorjev in nekaterih oblik raka, lajša pa tudi gripo in prehlade. Nedavne raziskave so pokazale, da je v česnu veliko antioksidantov, ki uničujejo bakterije in proste radikale v krvi ter tako varujejo ter krepijo imunski sitem. Alicin, posebna sestavina v česnu, uničuje tudi številne viruse in glivična obolenja. Morda se bo zdaj lažje sprijazniti z neprijetnim vonjem.

Matični mleček Je prvak med naravnimi antibiotiki, saj je bogat vir vitaminov, aminokislin, maščobnih kislin beljakovin in mineralov, zato je izjemno učinkovit pri izboljšanju splošnega počutja, saj dviguje raven energije, odpravlja utrujenost, nervozo in tesnobo, izboljša spomin, krepi imunski sistem in skrbi za mladosten videz. Uživamo ga v majhnih dnevnih količinah, najbolje zjutraj, po ščepcih pa lahko zmešamo z medom, smoothijem ali jogurtom.

Materina dušica ali timijan Deluje protivnetno in antibakterijsko, priporoča se za zdravljenje prehlada, kašlja, gripe, astme, vnetja žrela in grla, saj topi sluz in uničuje bakterije ter glivice. Uporabljamo jo v obliki kreme, mazila ali eteričnega olja, lahko pa si pripravimo tudi čaj, vendar z njim ne pretiravamo.

Ameriški slamnik Deluje antibakterijsko in antivirusno, zdravi rane, razjede in aknasto kožo, danes pa je najbolj razširjen pri preprečevanju in zdravljenju prehlada in gripe, lajša glavobol, blaži vneto grlo, znižuje temperaturo in blaži kašelj.

Ne spreglejte