Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2014,
13.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

otroci zdravje

Sreda, 1. 10. 2014, 13.08

6 let, 7 mesecev

Za boljše ocene otrok poskrbite za njihovo fizično aktivnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vsaj 60 minut telesne aktivnosti po šoli vsak dan ni koristno le za fizično zdravje otrok, temveč lahko izboljša tudi njihovo kognitivno delovanje.

Najnovejša raziskava ameriških znanstvenikov z univerze Illinois namreč ugotavlja, da so otroci, ki so sodelovali na vsaj eni uri vadbe po šoli, bolj pozorni in se lažje uprejo najrazličnejšim motnjam iz okolja, lažje pa tudi preklapljajo med različnimi kognitivnimi nalogami. V raziskavo, ki je trajala devet mesecev, je bilo vključenih 221 otrok, starih od sedem do devet let.

Redna telesna aktivnost izboljša kognitivne funkcije tudi pozneje v življenju Lanska študija londonske univerze Kings College pa je pokazala, da redna telesna aktivnost od mladih nog izboljša kognitivne funkcije tudi pozneje v življenju. Še več, pokazala je, da so se ljudje, ki so bili v življenju dejavni vsaj enkrat na teden, bolje odrezali na testih spomina, učenja, pozornosti in sklepanja pri starosti 50 let, kot tisti, ki niso bili. Ugotovitve študije tudi kažejo, da je lahko intenzivna telesna dejavnost zelo koristna za delovanje možganov v poznejšem življenju kot manj intenzivna, vendar redna vadba.

Redna telesna dejavnost prinaša otroku številne zdravstvene koristi Tudi Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) za otroke in najstnike, stare od 5 do 17 let, priporoča najmanj 60 minut od zmerne do intenzivne telesne dejavnosti na dan.

Primerne telesne dejavnosti naj bi po prepričanju SZO otrokom in najstnikom pomagale med drugim razviti zdravo kostno-mišično tkivo, srce in ožilje ter vzdrževati zdravo telesno težo.

Redna telesna dejavnost pa ima tudi številne psihološke koristi, saj pomaga pri zmanjšanju anksioznosti in depresije. Prav tako je v pomoč pri socialnem razvoju otrok, saj jim ponuja možnosti za izražanje samih sebe, gradi njihovo samozavest ter omogoča socialno interakcijo in povezovanje.

Ne spreglejte