Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 10. 2020,
8.25

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Krka, d. d., Novo mesto

Natisni članek

advertorial Krka visok krvni pritisk hipertenzija

Četrtek, 29. 10. 2020, 8.25

2 meseca, 3 tedne

Z rednimi meritvami nad zloglasno bolezen

Vsebino omogoča Krka, d. d., Novo mesto
Hipertenzija zdravje | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Visok krvni tlak ali hipertenzija je kronična bolezen, ki ji pravimo tudi "tihi ubijalec", saj se je bolniki pogosto sploh ne zavedajo. Nezdravljena lahko povzroči zelo resne posledice, kot sta srčni ali možganski infarkt ter tudi odpoved srca in ledvic.

Po podatkih svetovnega združenja za hipertenzijo ima povišan krvni tlak že vsak četrti odrasli človek, v Sloveniji pa že skoraj vsak drugi, bolezen pa se vse pogosteje pojavlja tudi pri mladostnikih.

Hipertenzija KRKA | Foto: Brez zdravljenja se možnost za možgansko kap poveča za sedemkrat. V Sloveniji možgansko kap doživi okoli 4.400 ljudi na leto, okoli 2.100 jih umre. Še pogostejša je invalidnost. Dolgotrajno povišan krvni tlak je tudi vzrok za okvare srca, ki se prav tako lahko končajo usodno. Hipertenzija je sicer po svetu odgovorna za približno 9,4 milijona smrti vsako leto, visok krvni tlak pa je vedno pogostejša težava tudi pri otrocih.

Okužba s covid-19 lahko poteka veliko hujše

Povišan krvni tlak je torej dejavnik visokega tveganja za srčno-žilne dogodke, ki pa so lahko neposredni razlog za slabši izid okužbe s covid-19. Okužba ima lahko zaradi pridruženih bolezenskih stanj tudi usodne posledice.

Rezultati raziskav kažejo, da imajo bolniki, pri katerih je potek okužbe hujši, več sočasnih bolezni, med katerimi so najpogostejše hipertenzija, sladkorna bolezen in srčno-žilne bolezni. Preprečevanju in zdravljenju te bolezni je zato v tem obdobju treba nameniti še več pozornosti.

Z meritvami do boljšega nadzora krvnega tlaka

Hipertenzija | Foto:

Zelo pomemben korak preventive je redno merjenje krvnega tlaka doma, saj v obdobju, ko je dostop do zdravstvenih ustanov in lekarn otežen, je njegovo merjenje pri zdravnikih in v lekarnah tudi težje dostopno.

Dnevnik meritev

Hipertenzija KRKA | Foto: S spremljanjem vrednosti svojega krvnega tlaka ohranjamo dober nadzor nad njim. Pri tem nam je v veliko pomoč lahko tudi dnevnik meritev krvnega tlaka, ki ga lahko tudi pošljemo zdravniku.

Preprosta uporaba dnevnika:

  • S klikom na povezavo prenesemo dnevnik meritev in ga shranimo na računalnik.
  • Vpišemo podatke in dokument po vsaki spremembi shranimo.
  • Lahko ga tudi natisnemo in izpolnimo.

Optimalne vrednosti, ki nas ohranjajo zdrave

Krvni tlak moramo ohraniti v območju normalnih vrednosti in v primeru povišanja obvestiti svojega zdravnika ter vprašati po nadaljnjih ukrepih.

Nevarnost za bolezni srca in ožilja se začne povečevati, ko krvni tlak preseže 120/80 mm Hg, zato je optimalni krvni tlak nižji od 120/80 mm Hg. Če je povprečje meritev krvnega tlaka doma večje kot 135/85 mm Hg, se o nadaljnjih ukrepih posvetujmo z osebnim zdravnikom.

Pravilno merjenje krvnega tlaka

Meritve v domačem okolju tudi bolj realno odražajo višino tlaka od merjenja v ambulanti, vendar bodo le pravilno opravljene meritve v pomoč zdravniku pri diagnosticiranju ali oceni njegovega zdravljenja.

Ne spreglejte