Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 11. 2012,
14.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 16. 11. 2012, 14.09

8 let

Z dobro prebavo do zdravja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dobra prebava je pot do boljšega počutja in zdravja, saj je prebavni trakt prva linija obrambe pred strupi, ki jih prinašajo bakterije, virusi in paraziti, zato je pomemben del imunskega sistema.

Z urejeno prebavo poskrbite, da telo učinkovito izrabi hranilne snovi in se jih učinkovito znebi, da se ne pojavijo zaprtje, diareja ali pekoča zgaga. To lahko storite na tri preproste načine.

Izboljšajte prehrano

Če še niste, svoji prehrani dodajte veliko sadja in zelenjave, večkrat segajte po posušenem sadju, predvsem suhih slivah, ki vsebujejo veliko vlaknin, mineralov in vitaminov ter imajo antioksidantne učinke. Vlaknine naj postanejo del vaše vsakdanje prehrane, saj uravnavajo krvni sladkor in spodbujajo prebavo, najdete jih v otrobih, polnovrednem kruhu in žitaricah, fižolu in oreških. Na prebavo ugodno vplivajo proteini, ki jih najdemo v zelenjavi (fižol) in soji, prav tako vitamini in minerali, med njimi najbolj vitamin D in kalcij. Za dodatno izboljšanje prebave lahko uživate tudi različne alge, med katerimi je pri razstrupljanju organizma najučinkovitejša alga klorela. Izogibajte se nasičenim maščobam in sladkorju, pijte veliko vode, lahko tudi zeliščnega čaja in slivovega soka.

Pomembno je, da v hrani uživate počasi in jo dobro prežvečite, jesti prenehajte takoj, ko začutite občutek sitosti.

Migajte

Vsak dan si vzemite pol ure in se razgibavajte, ne da bi pretiravali, včasih je dovolj tudi samo sprehod, sicer pa se odločite za vadbo, s katero boste učvrstili mišice medeničnega dna in mišice, ki so del torza in skrbijo za čvrstost telesa. Če pa imate težave s prebavo, raje izberite nekaj, kar bo prijazno do vašega telesa, na primer plavanje ali pilates. Večkrat namesto dvigala izberite stopnice, med delom izkoristite priložnost in se pretegnite ali sprehodite. Bodite pozorni, da vadbe ne začnete takoj potem, ko ste pojedli zadnji obrok, in dajte telesu možnost, da v miru prebavi.

Obvladajte stres

Naučite se, kako obvladovati svoj stres, in poiščite način, ki vam najbolj ustreza, naj gre za meditacijo, dihalne tehnike ali poslušanje glasbe, samo da učinkuje. Naučite se opazovati svoje telo, kako se odziva na spremembe v prehrani in gibanju, dodajte svojemu življenju aktivnost, ki vas zadovoljuje. Poskrbite za krepčilen spanec in si vsake toliko privoščite ... Trenutek tišine in miru.

Ne spreglejte