Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 10. 2013,
7.10

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

spanje vzmetnica bolečina hrbet

Ponedeljek, 28. 10. 2013, 7.10

3 leta, 1 mesec

Vsak tretji se zbuja z bolečim hrbtom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nedavna raziskava je pokazala, da je za to najverjetneje krivo naše ležišče. Ste vedeli, da naj bi vzmetnico menjali vsakih sedem let?

Zjutraj naj bi se zbudili spočiti in brez bolečin. Pa vendar je vstajanje z bolečino bolj pogosto, kot si mislite. Študija je pokazala, da eden od treh po prespani noči čuti bolečino v hrbtu ali vratu.

Raziskava, ki so jo izvedli na britanski zvezi kiropraktikov, je zajela več kot 2.400 ljudi in izkazalo se je, da jih 30 odstotkov meni, da spanje povzroča bolečine v hrbtu oziroma vratu. 42 odstotkov jih kdaj ni moglo spati zaradi hude bolečine. Velika večina, kar 83 odstotkov, vprašanih pa se počuti trdo in razboleno, ko zjutraj vstanejo iz postelje.

Strokovnjaki pravijo, da je treba preveriti ležišče, na katerem spimo, ali je vzmetnica dovolj trda, velik del krivde pa nosijo tudi neustrezni vzglavniki. Če je le mogoče, jih je treba preizkusiti, preden jih kupimo.

Kdaj ste nazadnje zamenjali vzmetnico? Tretjino življenja preživimo v postelji, pa vendar pogosteje menjamo avtomobile kot vzmetnico. 33 odstotkov vprašanih v raziskavi zamenja vzmetnico na deset let, čeprav jo je priporočljivo menjati na sedem let. 21 odstotkov jih vzmetnico menja na več kot deset let, 10 odstotkov vprašanih pa svoje vzmetnice sploh še ni zamenjalo.

Kdaj je vzmetnico treba zamenjati, je odvisno od več dejavnikov, med drugim od vaše teže in tega, kako ste vzmetnico vzdrževali. Če je vzmetnica izgubila prvotno obliko, če škripa, ko se premaknete, in če opažate, da bolje spite kje drugje, je vsekakor čas, da ležišče zamenjate.

Trda vzmetnica ni nujno najboljša Pri izbiri nove vzmetnice pogosto delamo napako, ko mislimo, da je najtrša vzmetnica tudi najboljša. To ni vedno res, saj eno ležišče ne ustreza vsem enako. Vsekakor mora ponujati oporo med počitkom, vendar vsak posameznik najbolj ve, kaj mu najbolj ustreza.

Ne spreglejte