Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sobota,
9. 4. 2016,
17.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

aromaterapija

Sobota, 9. 4. 2016, 17.37

6 let, 6 mesecev

Vonji, s katerimi bodo stresne situacije lažje

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Pri napetostih, napornih in stresnih življenjskih okoliščinah si lahko pomagamo tudi z aromaterapijo.

"Z uporabo eteričnih olj lahko stresorje iz okolja omilimo, odpravimo ali celo preprečimo," pojasnjuje aromaterapevtka Melani Kovač iz Aromainštuta. "Ker je pozitiva najboljša preventiva, si za preprečevanje takšnih stanj lahko pomagate s senzoričnimi asociacijami, in sicer s tem, ko določeno eterično olje uporabljamo ob prijetnih in sproščenih situacijah."

Torej, če bomo enako eterično olje ali njihovo "mešanico zaznali ob stresnih trenutkih, bodo zrcalni nevroni podzavestno priklicali občutke sreče, veselja in pomirjenosti, stres bo zmanjšan ali pa ga sploh ne bo." Pazite je treba le na morebiten nasprotni učinek, če nismo izbrali ustrezne vonjave in da njihove uporabo nismo dovolj "vadili" ob prijetnih trenutkih. "Z uporabo eteričnih olj lahko stresorje iz okolja omilimo, odpravimo ali celo preprečimo," pojasnjuje aromaterapevtka Melani Kovač iz Aromainštuta. | Foto: "Z uporabo eteričnih olj lahko stresorje iz okolja omilimo, odpravimo ali celo preprečimo," pojasnjuje aromaterapevtka Melani Kovač iz Aromainštuta.

Izberite vonj, ki vam je prijeten

Prvo pravilo pri izbiri vonja je, da vam je ta prijeten, drugo pa je ustrezna kemijska sestava eteričnega olja in pravilna količina.

Eterična olja, ki zmanjšujejo stres, sproščajo in zmanjšujejo tesnobnost, so eterična olja nerolija, sivke, bergamotke in muškatne kadulje.

Blagodejna sprostitev

Po koncu napornega dneva priporočamo masažo vratu in ramen, ki še posebej zatrdijo v stresnih situacijah, ob večjih naporih in pri pisarniškem delu:  v 50 mililitrov mandljevega olja zmešajte pet kapljic eteričnega olja bergamotke, dve kapljici eteričnega olja sivke in dve kapljici eteričnega olja nerolija.

Kombinacija eteričnih olj bo sprostila fizično in psihično napetost. 

Masažno olje lahko uporabite tudi kot sproščujočo kopel, ki bo prijala po športnem treningu. Oba načina uporabe eteričnih olj sta blagodejna tudi v bolezenskih stanjih, kot so artritis, išias in ob drugih bolečinah v mišicah ali poškodbah živcev. 

Ne spreglejte