Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 3. 2008,
9.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 31. 3. 2008, 9.39

8 let

Vonj naš vsakdanji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Neprijeten zadah iz ust, vonj po znoju ali neprijeten vonj nog so najpogostejšni neprijetni vonji, ki nas spremljajo skozi vsakdan.

Tudi če redno skrbimo za higieno, se lahko pojavijo in so zelo moteči za nas in za okolico. Zato se nenehno trudimo odpraviti neprijetne vonje. Vendar je vonj veliko več kot srečanje z vašim nosom. Vsak posameznik ima namreč svoj edinstven vonj, ki se spreminja pod vplivom hormonskih sprememb, prehrane ali celo vremena.

Vonj in bolezen Znanstveniki so odkrili, da nekateri vonji lahko kažejo na to, da bomo zboleli. V ZDA skušajo z »elektronskim nosom« odkriti pljučnico tako, da preverjajo pacientov zadah iz ust. Tudi naš telesni vonj se precej spremeni, ko zbolimo ali ko smo tik pred izbruhom bolezni, tako da je vonj lahko opozorilni znak, da se nekaj dogaja v našem telesu.

Zadah iz ust

Bakterije, ki se razvijejo na zobeh, mandljih in jeziku, povzročajo zadah. Če ščetkanje ne pomaga, je vzrok najbrž v hrani, ki ste jo zaužili. Telo namreč počasi absoribra snovi, ki jih vsebujejo čebula, česen in nekatere začimbe. Vonj se tako lahko iz vaših ust širi kar nekaj dni. V teh primerih umivanje zob ne bo pomagalo. Nekateri ljudje trpijo zaradi kroničnega slabega zadaha, ker je v njihovi ustni votlini ves čas prisotno preveliko število bakerij. Strokovnjaki še vedno ne vedo, kaj povzroča kroničen neprijeten zadah, zato ga skušajo nadzorovati z uporabo antimikotičnih in antibiotičnih sredstev. Priporočajo tudi jemanje vitaminov, ki krepijo imunski sistem.

Neprijeten zadah pa lahko povzročijo tudi nekatere bolezni. Sladkoben okus v ustih kaže na sladkorno bolezen, okus po gnilem ali kislem pa kaže na infekcijo grla ali sinusitis. Lahko pa ga povzroča tudi bolezen pljuč, na primer bronhitis. Neprijeten zadah imajo večkrat tudi ljudje z gastritisom.

Vaginalni vonj

Po spolnem odnosu lahko sprememba bakterij v vagini povzroči neprijeten vonj, saj semenčice spremenijo vaginalno PH vrednost. Infekcijo povzroča ponavadi prekomerno razmnoževanje bakterij, ki so sicer običajno prisotne v vagini. Tovrstne infekcije se zlahka pozdravijo z uporabo ustreznih krem ali tablet. Strokovnjaki trdijo, da je nepotrebno ali celo škodljivo prekrivanje normalnega vaginalneg vonja z uporabo odišavljenega mila, sprejev ali pogostega umivanja. To lahko razdraži vulvo ali celo povzroči vnetje.

Pomen urina

Dolgo časa so se zdravniki pri postavljanju diagnoze zanašali na videz, vonj in okus urina. Laboratorijske preiskave so seveda zanesljivejše, vendar bodite pozorni, če ima vaš urin nenavaden vonj. Le-ta lahko nakazuje na infekcijo ledvic in urotrakta. Lahko pa vas tudi opozarja na to, da premalo pijete, saj je tako urin bolj skoncentriran in ima zato močnejši vonj.

Ne spreglejte