Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 4. 2012,
14.29

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 12. 4. 2012, 14.29

8 let, 3 mesece

Vaje za ljudi, ki pogosto uporabljajo računalnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Otrdele mišice lahko sanirate z redno uporabo vibracijske palice, ki izboljša lokalno cirkulacijo, poveča mišično moč, sprošča napetost in zmanjša mišično neravnovesje.

Danes redkokateri poklic ne zahteva uporabe računalnika in tako je vedno več tistih, ki pred njim preživijo osem in več ur na dan. Dolgotrajna drža telesa v enem položaju je eden od glavnih razlogov za pojav nevšečnosti, kot so otrdelost vratu in ramen ter bolečine v hrbtu. Poleg ustrezne prilagoditve višine stola in delovne mize v Nevrosportu priporočajo redno izvajanje vaj za krepitev mišic ramenskega obroča in zgornjega dela hrbta z novim športnim rekvizitom flexi-bar – vibracijsko palico, ki so jo v fizioterapiji sprva uporabljali kot pripomoček za rehabilitacijo ramenskega obroča.

Flexi-bar krepi tako ramenske kot tudi vse skeletne mišice, ne da bi pri tem obremenjevali sklepe. "Rahle vibracije, ki jih pošilja skozi telo, lajšajo napetost, krepijo oslabele mišice, izboljšajo njihovo lego in na splošno prisilijo hrbtne mišice, da opravljajo svoje delo – podporo hrbtenici pri vsakodnevnih aktivnostih," pojasnjujejo v Nevrosportu. V drugem sklopu flexi-bar master trener Kristian Vrečič predstavlja štiri vaje, ki so še posebej primerne za vse, ki imate bolečine zaradi dolgotrajnega sedenja.

1. VAJA

Z nogami stopimo v širino ramen. Flexi-bar primemo z obema rokama, tako da dlani obrnemo navzgor. Lopatice so potisnjene navzdol, komolci so pokrčeni pod pravim kotom. S sproščenimi zapestji zanihamo flexi-bar naprej in nazaj. Za težjo izvedbo vaje dvignite roke nad glavo.

2. VAJA

Z desno nogo stopimo v izpadni korak, zadnja peta je dvignjena. Z levo roko primemo flexi-bar tako, da je palec obrnjen proti stegnu. Nihamo gor in dol, vzporedno s stegnom. Za večji izziv pripeljite roko s flexi-barom nad glavo. Vajo v celoti ponovite še na drugo stran.

3. VAJA

Z desno nogo stopimo v izpadni korak, zadnja peta je dvignjena. Z levo roko primemo flexi-bar tako, da roko iztegnemo in odročimo v višini ramen, palec gleda navzgor. Nihamo proti telesu in stran od njega. Za večji izziv dlan s flexibarom počasi rotirajte najprej navzdol in nato spet navzgor. Vajo v celoti ponovite še na drugo stran.

4. VAJA

Stopimo v širok polpočep. Z iztegnjenimi rokami pred seboj s prepletenimi prsti primemo flexi-bar. Rame in brado potisnemo navzdol. Nihamo naprej in nazaj. Ta težjo izvedbo iz osnovnega položaja roke počasi pripeljite nad glavo.

Ne spreglejte