Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 3. 2015,
15.23

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kopanje osebna higiena

Ponedeljek, 2. 3. 2015, 15.23

9 mesecev, 3 tedne

V Braziliji se prhajo 12-krat na teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Redno umivanje z milom je postalo nekaj vsakdanjega šele z vzponom potrošništva v 20. stoletju, pogostost umivanja pa še danes po svetu niha. Najbolj zagreto se na primer prhajo v Braziliji.

Skrb za osebno higieno je kulturno pogojena, saj ni odvisna zgolj od dostopa do vode ali podnebnih razmer, temveč tudi od družbenih pričakovanj in prepričanj. Z vzponom potrošništva in proizvodnje mila je skrb za osebno higieno postala pomembnejša, pogosto umivanje pa je spodbujalo tudi večjo uporabo različnih preparatov za čiščenje in nego telesa.

Podobno kot v 70. letih prejšnjega stoletja se tudi danes pojavljajo pobude, ki pozivajo k manjši uporabi mil in manj pogostemu prhanju iz različnih razlogov. Ali zaradi ekoloških pobud po zmanjšanju porabe vode ali pa iz zdravstvenih razlogov, saj mila pogosto izsušijo kožo. Osebna higiena je odvisna tudi o podnebja. Ljudstva polarnih območij imajo raje parne kopeli, saj je voda tam, kjer živijo, večino leta zamrznjena, medtem ko se po podatkih Euromonitorja najpogosteje prhajo v Braziliji, in sicer v povprečju kar 12-krat na teden.

Svetovno povprečje je sedem prhanj na teden Raziskava Euromonitor iz julija 2014 je zajela 6.600 potrošnikov in potrošnic, starih med 15 in 65 let, ki živijo v 16 državah z največjo potrošnjo na svetu: v Avstraliji, Braziliji, na Kitajskem, v Kolumbiji, Franciji, Nemčiji, Indiji, Indoneziji, na Japonskem, v Mehiki, Rusiji, Španiji, Turčiji, Savdski Arabiji, Združenih arabskih emiratih, Veliki Britaniji in ZDA.

V povprečju se potrošniki in potrošnice iz omenjenih držav prhajo sedemkrat na teden, torej vsak dan, najbližje povprečju pa so v Franciji, Španiji, ZDA, Indiji, Indoneziji, Turčiji in Rusiji. Po količini prhanja izstopajo na Kitajskem in Japonskem ter v Veliki Britaniji, kjer se prhajo petkrat na teden, najpogosteje pa se prhajo v Kolumbiji, skoraj desetkrat na teden, in v Braziliji, skoraj 12-krat na teden oziroma dvakrat na dan.

V Braziliji se prhajo, v Indiji kopajo Pri šamponiranju las se svetovno povprečje, sodeč po raziskavi, giblje med tri- in štirikrat na teden, šestkrat na teden si lase umivajo v Mehiki, dvakrat na teden pa v Indiji in Franciji. Slaba polovica oziroma 43 odstotkov zajetih v raziskavo si kopel privošči vsak dan, najbolj zagreti so kopalci v Indiji, na Japonskem, v Indoneziji in na Bližnjem vzhodu (Savdska Arabija in Združeni arabski emirati), medtem ko se v Braziliji, Franciji in Španiji praktično ne kopajo, saj imajo raje prhanje.

Kot so nam povedali na statističnem uradu, tovrstnih podatkov za Slovenijo nimamo, lahko pa predvidevamo, da smo tako kot vse evropske države v omenjeni raziskavi nekje na sredini, torej med tistimi, ki se prhajo vsak dan, si lase umivajo od dvakrat do trikrat na teden in se kopajo enkrat tedensko.

Ne spreglejte