Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 3. 2008,
7.36

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 3. 2008, 7.36

3 leta, 8 mesecev

Učinkovito nad zgago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Prazniki so velikokrat povezani z dobrotami, ki se jim težko odrečemo. Dobro obložena miza vabi poglede in seveda gurmane. Veliko ljudi pa ima po takih dogodkih lahko težave z zgago.

Kako pogost je pojav zgage?

Zgaga je zelo razširjena, in sicer se ocenjuje, da ima vsakodnevno težave od pet do sedem odstotkov ljudi, enkrat na mesec več kot tretjina, polovica pa enkrat na pol leta.

Kaj je zgaga? Zgaga je neprijetno spahovanje hrane, ki se po zaužitju vrne nazaj v požiralnik ali doseže celo grlo. To nadlogo pogosto spremlja pekoč občutek ali bolečina v žlički, za prsnico ali v vratu, običajno ko se prepognemo ali ležemo. Navadno se pojavi po jedi, ni pa nujno; lahko se pojavi tudi ne glede na uživanje hrane. Traja nekaj minut ali celo več ur.

Kako ukrepati ob zgagi? Zgago lahko olajšamo z zmanjšanjem kislosti želodčne vsebine. Pomagamo si z zdravili, ki jih dobimo v lekarni brez recepta. Jemljemo lahko antacide – zdravila, ki delujejo kot začasni nevtralizatorji kisline. Vendar pa s tem ne prekinemo izločanja kisline, zato se pekoč občutek pogosto povrne. Bolj učinkovito je, če omejimo nastajanje kisline v želodcu (z zdravili, imenovanimi zaviralci izločanja želodčne kisline), in tako hitro ter tudi za dalj časa preprečimo zgago. Zdravilo, ki deluje tako, je Ranital® S. Deluje do 12 ur, zato se sluznica požiralnika lahko obnovi in toliko časa tudi varujemo želodec ter vzdržujemo manjšo kislost želodčne vsebine. Zaradi dolgotrajnega delovanja zadostujeta le dve tableti za lajšanje zgage skozi ves dan.

Ranital® S lahko vzamemo tudi preventivno, preden se odpravimo na kosilo ali večerjo, če vemo, da bomo zaužili večje količine˝težavne˝ hrane in popili kakšen kozarec preveč. Če pa na to pozabimo, ga seveda lahko vzamemo takoj, ko se težave pojavijo.

Pomembno: Ranital® S lahko brez posveta z zdravnikom jemljemo največ 14 dni. Če se stanje v tem času ne umiri oz. težave ne izginejo, je potreben obisk pri zdravniku. Nujno pa morate obiskati zdravnika, če se pojavijo alarmantni znaki, kot so hujšanje, težko požiranje, zatikanje hrane, vztrajno bruhanje, oslabelost, črno blato ali kri v izbruhani vsebini ter dolgotrajne stalne bolečine.

Kaj lahko sami storimo, da bomo zgago omilili ali celo preprečili?

1. Izogibajmo se pijačam in živilom, ki spodbujajo izločanje kisline (gazirane brezalkoholne pijače, kava, pravi čaj, alkoholne pijače, začinjene jedi, mastne, še posebej ocvrte jedi, čokolada, lešniki, mandlji, orehi …). 2. Uredimo si prehranske navade (manjši in bolj pogosti obroki; vsaj dve do tri ure pred spanjem ne uživajmo hrane). 3. Tri do štiri ure po obroku se izognimo ležanju in večjim telesnim naporom. 4. Spimo z visokim vzglavjem. 5. Opustimo kajenje. 6. Vzdržujmo normalno telesno težo. 7. Izogibajmo se pogostemu sklanjanju in dolgotrajni prilagojeni drži pri delu. 8. Izogibajmo se tesni obleki.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

http://www.lek.si/slo/zdravila/brez-recepta/ranital-s-150/

Ne spreglejte