Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 1. 2014,
13.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 29. 1. 2014, 13.52

8 let

Tudi v službi lahko zaužijete zdrav popoldanski prigrizek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljudje okoli druge in tretje ure popoldne pogosto začnemo hrepeneti po še eni skodelici kave ali sladkih prigrizkih iz avtomata, ker nam malce pade energija.

Običajno se to zgodi zlasti zaradi pomanjkanja kakovostnega nočnega spanca, preskakovanja zajtrka ali neprimernega kosila, to je predelanih ogljikovih hidratov brez dodanih beljakovin.

Kot alternativo vam ponujamo nekaj zdravih prigrizkov, ki vam ne bodo dali le začetne energije, po eni uri pa boste spet lačni. Zmagovito kombinacijo popoldanskih prigrizkov, ki bodo dvignili vaš delovni elan, predstavljajo vlaknine in beljakovine, ki imajo nizko vsebnost maščob ter zagotavljajo manj kot 200 kalorij.

Merica mandljev, kar je približno 25 tovrstnih oreščkov, ima okoli 180 kalorij. Bogata je z E-vitaminom, saj z omenjeno količino mandljev zadostimo kar tretjini priporočene dnevne količine tega vitamina. Poleg tega omenjena količina krije tudi 20 odstotkov dnevno priporočene količine magnezija, pa okoli osem odstotkov kalija, kalcija, cinka, fosforja in bakra ter štiri odstotke riboflavina, niacina, tiamina in folatov.

Mandlji nam dajo tudi občutek sitosti in spodbujajo uravnoteženo sproščanje inzulina, kar pomaga pri preprečevanju dviga glukoze v krvi.

Mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob nam dajo takojšno energijo. Sir, jogurt in drugi mlečni izdelki pa so tudi bogat vir proteinov, vitaminov, kot so A, D, E, K, ter vitaminov B-kompleksa in mineralov, zlasti kalcija in fosforja.

Pravijo, da avokado na dan odžene občutek lakote stran, saj njegove zdrave mononenasičene maščobe upočasnijo praznjenje želodca. Avokado je tudi bogat s kalijem, ki ureja delovanje ledvic in krvni tlak, lecitinom, folno kislino in beljakovinami. Bogat je tudi z vitamini, kot so A, E, B2, B5, B6 in C.

Avokado lahko med drugim preprosto prepolovite, ga malce pokapate z olivnim oljem, posolite ter popoprate in okusen prigrizek je nared.

Trdo kuhano jajce ima le 80 kalorij, vendar je nabito z beljakovinami, ki se prebavljajo dlje časa kot ogljikovi hidrati, zato boste po njem dolgo siti. Skuhajte si kakšnega ob koncu tedna in ga spravite v hladilnik, med tednom pa ga v službi pojejte kot prigrizek, skupaj z malo narezane paprike, soljo in poprom. Na vse skupaj stisnite še malo limoninega soka.

In ne nazadnje so tudi citrusi odličen prigrizek, saj se njihov naravni sladkor prebavi v 30 minutah in zagotavlja hitro in trajno energijo. Omenjeni sadeži namreč vsebujejo tudi vlaknine ter druge kompleksne ogljikove hidrate, ki zagotavljajo trajnejšo energijo.

Med vitamini in minerali je največ C-vitamina in kalija. Vsebujejo pa tudi citronsko kislino, ki deluje rahlo odvajalno, raztaplja ledvične kamne, uničuje viruse, prebavila pa varuje pred preveliko kislostjo. Več omenjene kisline je v limonah in limetah, nekoliko manj pa v grenivkah in pomarančah.

Ne spreglejte