Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 6. 2015,
13.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 5. 6. 2015, 13.00

8 let

Težave, ki jih prinaša vročinski val, in kako se jim izogniti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenijo je zajel prvi letošnji vročinski val in številni bodo ta konec tedna že preživeli ob morju. A vročina ima lahko številne škodljive vplive na zdravje. Kako se jim izogniti?

Ta teden se je že začelo meteorološko poletje, ki je s sabo prineslo tudi poletne temperature. Po napovedih meteorologov bodo danes najvišje dnevne temperature od 27 do 32, v Vipavski dolini celo do 34 stopinj Celzija.

A vročina ima lahko zlasti za občutljivejše skupine prebivalstva tudi številne škodljive vplive na zdravje. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v času visokih temperatur, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja (NIJZ), lahko škodljive vplive preprečimo.

Zaradi vročine so najbolj ogroženi starejši in otroci, pa tudi bolniki. Bolj ogroženi so bolniki s srčno-žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetiki, bolniki z obolenji ledvic, bolniki z duševnimi motnjami, negibni. Vročina pa lahko prizadene tudi osebe s socialno-ekonomskimi problemi, na primer brezdomce in prebivalce, ki imajo slabši dostop do zdravstvenih ustanov.

Težave, ki nastanejo zaradi vročine, lahko preprečimo tako, da zmanjšamo obremenitev telesa s toploto.

Nasveti za lažje prenašanje vročine:zmanjšamo izpostavljenost vročini tako, da se umaknemo v senco ali v hladnejše prostore, • zmanjšamo nastajanje toplote tako, da fizično aktivnost na prostem omejimo na jutranje in večerne ure in uživamo lahko hrano v manjših obrokih, • telesu omogočimo odvajanje toplote, in sicer s pravilno izbiro oblačil in zadostnim uživanjem tekočin.

Kako preprečiti in kako pomagati Ker so nekateri ljudje bolj ogroženi, je, kot opozarjajo na NIJZ, zelo pomembno, da smo preostali še posebej pozorni na znake prizadetosti pri njih. Če bi opazili osebo, ki bi lahko kazala znake pregretja, jo takoj umaknemo na hladno (v senco ali hladen prostor). V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško pomoč, obolelega ves čas hladimo.

Posvet z zdravnikom je potreben tudi, če imamo neobičajne težave, ki ne minejo ali se večajo.

Prav tako je pomembno, da nikoli nikogar ne puščamo v zaprtem, parkiranem avtomobilu, saj se to lahko konča tragično.

Na kaj v vročini ne smemo pozabiti? 1. Ne pozabimo na zaščito pred soncem. V času njegove največje moči, in sicer od 10. do 16. ure, moramo poiskati senco. Zaščitimo se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter s širokospektralno zaščitno kremo s sončnim zaščitnim faktorjem, tj. SZF oz. SPF najmanj 30 in zaščito pred UVA-žarki. 2. V vročini se hrana hitreje pokvari. Bodimo pozorni na kakovost hrane, ki jo uživamo in pravilno ravnajmo s hrano. 3. Zdravila shranjujemo na primerni temperaturi v skladu z navodili proizvajalca. Upoštevamo nasvete zdravnika. 4. Spremljamo napovedi in opozorila prek sredstev javnega obveščanja.

Ne spreglejte