Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 3. 2012,
8.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 21. 3. 2012, 8.40

8 let

Tajča Pavček: Če ne bi zbolela, ne bi nikoli razmišljala o spremembi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Izobrazbi športnice je dodala certifikat za pripravo zelenih smoothiejev, v Happy Smoothie baru pa vodi program tedenskega skupinskega razstrupljanja, ki se ga lahko udeleži prav vsak.

Posebnost tedenskega razstrupljanja je, da udeležencu vsako jutro pripeljejo njegov paket smoothijev, ki so narejeni iz ekoloških sestavin. Sledi elektronska pošta, ki poleg obvezne spodbude ponuja nasvete in spodbudne misli. Program je namenjen vsem, ki si želijo živeti bolj zdravo, pa ne zberejo dovolj motivacije ali volje.

Prebrala sem, da vas je k današnjemu načinu življenja spodbudila bolezen oziroma zdravljenje multiple skleroze? Najprej bi povedala, da je več razlogov za nastanek multiple skleroze, sama sem zbolela zaradi težkih kovin, ki sem jih imela v telesu, točneje zaradi živega srebra, ki se je v telo izločalo iz amalgamskih zalivk. Dodatno je stanje poslabšalo dejstvo, da sem nekaj časa delala pri zobozdravniku. Samo za predstavo naj povem, da lahko pri otrocih ena sama takšna zalivka povzroči avtoimuno bolezen.

Kako ste se zdravili? Uradna medicina pravi, da multipla skleroza ni ozdravljiva bolezen, po svoji izkušnji pa menim, da se lahko pozdraviš, če najdeš in odpraviš izvor bolezni. V telesu sem imela preveč živega srebra, ki se uskladišči v notranjih organih, mišicah in maščobnem tkivu, nato se v nadaljevanju razširi na možgane in živčevje, od koder se ga težko odstrani. Zdravljenje sem začela s klorelo, algo, ki se aktivira šele v telesu in nase veže strupene stvari, ki so v krvnem obtoku. V drugi fazi sem postopoma odstranjevala amalgamske zalivke, da sem dosegla stopnjo razstrupljanja, ko sem lahko začela s čemaževo tinkturo. Čemaž iz notranjih organov, mišic in maščob sprošča živo srebro, ki spet pristane v krvi, od koder ga izločamo s pomočjo klorele. Tretja faza nadaljuje zdravljenje s koriandrovo tinkturo, pri kateri je treba biti previden, saj moraš biti zagotovo prepričan, da so šle strupene snovi iz maščob in mišic, sicer lahko koriander naredi več škode kot koristi. Če nismo prepričani, raje nadaljujemo samo s klorelo in čemažem.

Ste zdaj popolnoma zdravi? Zdravila sem se pred tremi leti in danes nimam več niti senc na možganih, ki nastajajo kot posledica odmiranja živčnih celic pri multipli. Verjamem tudi, da pozitivno razmišljanje pripelje pozitivno energijo, ki daje pozitivne rezultate. Stres ni nekaj tragičnega, vse pride z namenom, da se nekaj naučiš, in to moraš sprejeti kot del svojega učenja. Sploh pa te vedno doleti točno tista lekcija, za katero si sposoben.

Kaj pa na vaš primer poreče uradna medicina? Uradna medicina to jemlje kot alternativno zdravljenje, čeprav sami postavijo le diagnozo in te naročijo na kontrolo čez leto in pol, vmes se ne dogaja nič.

Na kateri točki je prišel čas za sadne in zelenjavne sokove? Čas je kadarkoli, ni treba zboleti, da sokovi postanejo sestavni del prehranjevanja. S sokovi dobimo vitamine, minerale in vlaknine, ki celicam pomagajo, da se zdravo razmnožujejo. Vse, kar pojemo, je del nas in postane sestavni del celic. Če hočeš, da so kakovostne, boš užival takšno hrano.

Ali obstaja pravilo, kakšen sok izbrati, da bomo imeli od njega največ? Lahko pijemo vsak dan enak sok, pa bo učinek enak? V svojem lokalu si največkrat izberem sok Happy klorofilček, sestavljen iz pomaranče, banane, jagod in špinače, sicer pa je dobro, da zelenje kroži. Če imamo danes v soku špinačo, imejmo jutri blitvo, zeleno solato, koprive … V zelenju je namreč zelo malo toksinov, ki spodbujajo naš imunski sistem, da deluje bolje, če pa uživamo kar naprej eno in isto zelenje, se lahko ti toksini naberejo. Pri majhnih količinah sokov se to ne opazi, pri večjih, od dva decilitra na dan, pa že. Če se vrneva k vprašanju – velikokrat tisto, kar ti prija, ni najboljša izbira, sprememba je v redu.

Jeste zgolj presno, toplotno neobdelano hrano? Večinoma se prehranjujem presno, občasno z juhami. Ni pa vsaka presna hrana boljša od kuhane. Držim se načela, naj bodo stvari preproste. Na začetku pri pripravi presnih obrokov posnemaš kuhane obroke, pozneje opaziš, da je preprosta prehrana, kot so smoothiji in solate, okusnejša in zelo nasitna, da o zdravju ne govorim.

Kje nabirate svoje znanje o prehrani? Diplomirala sem na fakulteti za šport, pozneje sem se izobraževala pri Victorii Boutenko, kjer sem pridobila dodatno znanje in tudi certifikat za pripravo zelenih smoothijev. Veliko sem eksperimentirala pri pripravi smoothijev, tako dobiš občutek, kaj je dobro in kaj gre skupaj, sicer pa mi znanja ni težko nenehno nabirati. Vse to seveda ni pogoj, da si začneš pripravljati smoothije, ampak ugotavljam, da veliko ljudi nad njimi obupa, ker se stvari ne lotevajo pravilno.

Kakšne napake največkrat delamo ljudje, ko si sami mešamo smoothije? Prva očitna napaka je izbira mešalnika, ki mora biti zares kakovosten, da iz sestavin potegne vse. Če uporabljamo navadni kuhinjski mešalec ali paličnega, to ni dobro, ker v njem ostanejo nitke. To se posebej rado dogaja pri zelenju, ki ima najtršo celično strukturo, v kateri je ogromno vitaminov in mineralov, zato je pomembno, da ga resnično dobro zrežemo. Drugo, kar opažam, so nepravilne kombinacije sadja in zelenja v smoothijih. Praviloma naj bi bil zeleni smoothie sestavljen iz 40 odstotkov zelenja in 60 odstotkov sadja. Tretja pa je uporaba zelenjave, ki bi jo odsvetovala v tej kombinaciji, ker se sadje in zelenje prebavita v pol ure, zelenjava pa šele v treh urah. Če so vsi trije zmešani, se tudi sadje ne more tako hitro prebaviti, zato nas potem napenja in črviči. To nam sicer ne škodi, a marsikoga ti stranski učinki zmotijo in se začne smoothijem upirati. Priporočila bi, da pol ure pred in pol ure po smoothiju ne je nič drugega, zato da jih lahko mirno prebavimo.

Smo ravno v času predvelikonočnega posta, se sami postite, razstrupljate? Se, kadar začutim potrebo po tem. Postim se s sokovi, tako da jim odstranim vse vlaknine, ker se le takšen sok absorbira v telo v četrt ure, želodec počiva, zato se očistiš globinsko. Drugi način je razstrupljevalni teden, ki ga preživim na smoothijih – ker imajo vlaknine, vežejo nase toksine in so kot polnovreden obrok. Victoria Boutenko pravi, da je razstrupljanje z zelenimi smoothiji boljše, ker telo očistimo strupov. Opozorila bi tudi na to, da je klistiranje sestavni del razstrupljanja in da se mu posveča vse premalo pozornosti.

Zakaj? Ko se postimo ali razstrupljamo, se naše telo pospešeno čisti. Predstavljajte si, da čistite hišo in imate goro odpadkov, povsem drugače je, če na stežaj odprete garažna vrata in jih zmečete ven, kot če samo malo odprete okno. Klistiranje pomaga odpravljati stranske učinke posta – vrtoglavico, slabosti, izpuščaje po koži … S tem si pravzaprav pomagamo.

Ste se postili kdaj samo z vodo? Poskusila sem, pa ni šlo. Vem, da voda zelo očisti telo, ki medtem počiva. Vem tudi, da je naša prava hrana vesoljna energija, ampak ljudje imamo še prenizko zavest in se zelo oklepamo materialnega, tudi hrane. Bašemo se, pa smo podhranjeni z vitamini in minerali, ker jemo osiromašeno hrano, premalo vitaminov in mineralov, mrtvo hrano … Zdaj je čas dvigovanja zavesti, tudi sama pred petimi leti nisem bila zrela za takšen življenjski slog, tako kot danes še nisem za post z vodo. Vse se zgodi z namenom, da se razvijamo naprej, da gremo na višjo stopničko. Če ne bi zbolela, ne bi nikoli razmišljala, kaj moram pri sebi spremeniti.

Omenili ste, da pričakujete otroka. Kako vaš življenjski slog in način prehranjevanja vplivata na nosečnost? Pri obeh prejšnjih nosečnostih sem jedla vse, pa sem imela slabo kri, premalo železa, otroka sta bila po rojstvu precej bolna, verjetno tudi zato, ker sta od mene dobila še lepo dozo kovin. Predelana in prekuhana hrana ima manj vitaminov in mineralov, zato ne vidim, kako bi lahko hrana, ki jo uživam zdaj, škodila meni ali otroku v trebuhu, saj je polna zdravja. Tudi otroka zdaj jesta bolj zdravo in sta neprimerljivo bolj zdrava, čeprav se večkrat pregrešita, prav vsak dan pa le ne pojesta vrečke gumijastih bombonov.

Ne spreglejte