Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

širataki konjak testenine dieta hujšanje zdrava prehrana japonska kulinarika rezanci dobro počutje

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

So "čudežne testenine" res tako čudežne?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
rezanci širataki | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Eden najnovejših v vrsti prehranskih hitov so testenine, v katerih naj bi uživali povsem brez slabe vesti, saj so brez ogljikovih hidratov, brez maščob in po nekaterih trditvah celo brez kalorij.

Rezanci širataki so novost le na Zahodu, v japonski kuhinji imajo namreč že dolgo tradicijo. Gre za žitnim testeninam podobne rezance, narejene iz podzemnega dela rastline konjak.

V zadnjih letih pa je rezancem širataki uspel velik preboj v zahodni, z nenehnimi dietami obseden svet. So namreč brez ogljikovih hidratov in brez maščob, sestavljata jih voda in glukomanan, vodotopna vlaknina, posledično pa imajo zelo nizko kalorično vrednost.

Malo, ne pa nič kalorij

Kljub obljubam nekaterih proizvajalcev te testenine, dostopne tudi v Sloveniji, seveda niso povsem brez kalorij. Imajo okoli sedem kalorij na 100 gramov, kar je še vedno zelo nizka vrednost - pri običajnih testeninah se ta vrednost giblje okoli 150 kalorij na 100 gramov.

Prosojni želatinasti rezanci iz podzemnega dela rastline konjak imajo zelo malo kalorij. | Foto: Thinkstock Prosojni želatinasti rezanci iz podzemnega dela rastline konjak imajo zelo malo kalorij. Foto: Thinkstock

Testenine širataki ob tem, da so nizkokalorične, promovirajo predvsem s podatkom, da gre za odličen vir vlaknin. Te so, kot nam je pojasnila nutricistka Mojca Cepuš, pomembne za imunski sistem in zdravo prebavo, pomagajo pri hujšanju ter prispevajo k normalnemu delovanju črevesja.

Polnozrnate testenine vsebujejo več vlaknin

A "čudežne testenine" pravzaprav nimajo visoke vsebnosti vlaknin, kakor jih označujejo nekateri proizvajalci. "Širataki testenine vsebujejo okoli 3,4 grama vlaknin na 100 gramov izdelka. To po pravilih, ki jih določa Evropska agencija za varnost hrane (EFSA), pomeni, da je živilo vir vlaknin. Če bi želeli reči, da imajo testenine visoko vsebnost vlaknin, bi jih morale vsebovati vsaj šest gramov na 100 gramov izdelka," je pojasnila Cepuševa in navedla primer dejanskega živila z visoko vsebnostjo vlaknin - polnozrnate testenine, ki vsebujejo devet gramov vlaknin na 100 gramov izdelka.

Lahko pomagajo ob uravnavanju holesterola in zmanjšanju teže, vendar ...

"Pri širataki testeninah vlaknine poudarjajo, ker gre za glukomanan, posebno vlaknino, ki ji EFSA pripisuje določene prehranske trditve," je razložila nutricistka.

Rezanci oziroma testenine širataki so praktično brez okusa, pripraviti pa jih je mogoče na najrazličnejše načine - prav tako kot običajne žitne testenine. | Foto: Thinkstock Rezanci oziroma testenine širataki so praktično brez okusa, pripraviti pa jih je mogoče na najrazličnejše načine - prav tako kot običajne žitne testenine. Foto: Thinkstock

Med drugim glukomanan lahko prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola, ob energijsko omejeni prehrani pa tudi k zmanjšanju telesne teže, a le ob zadostnem vnosu. Ob tem pa EFSA določa še, da je treba ob živilih s to "čudežno" sestavino potrošnike opozoriti na njeno potencialno nevarnost. Glukomanan je namreč zelo vpojna vlaknina - zaradi te lastnosti daje občutek sitosti -, zato jo je treba uživati z veliko vode. "Pri ljudeh s težavami pri požiranju ali ob zaužitju z nezadostno količino tekočine obstaja nevarnost zadušitve," je opozorila Cepuševa.

Zakaj bi se odrekali običajnim testeninam, če jih imate radi?

Omenili smo že, da polnozrnate žitne testenine vsebujejo celo več vlaknin kot njihov "čudežni" nadomestek z Daljnega vzhoda. Tudi sicer ni razloga, da bi se žitnim testeninam povsem odrekli - če jih imate radi, seveda. "Običajne testenine, ki so lahko narejene iz različnih žit, so del uravnotežene prehrane," je poudarila Cepuševa. "Seveda pa je priporočljivo uživati le testenine iz nerafinirane moke, takšne, ki vsebujejo veliko vlaknin." Zato na embalaži testenin iščemo podatek o vsebnosti vlaknin, ki bi moral znašati okoli 9 gramov vlaknin na 100 gramov izdelka.

Če ste ljubitelj testenin, se jim nikar ne odrecite. Izberite le takšne iz nerafinirane moke, torej polnozrnate, in ne pretiravajte s količino. | Foto: Thinkstock Če ste ljubitelj testenin, se jim nikar ne odrecite. Izberite le takšne iz nerafinirane moke, torej polnozrnate, in ne pretiravajte s količino. Foto: Thinkstock

Prav tako se po mnenju Cepuševe ni potrebno povsem odreči ogljikovim hidratom, če so ti kakovostni in raznoliki.

"Testenine so predelano živilo in spadajo v isto kategorijo kot kruh, kuskus in zdrob, če govorimo o pšeničnih, pirinih in podobnih testeninah. Ta živila lahko jemo vsak dan, vendar v količinah, ki so primerna za naš življenjski slog, višino in težo. V svoji praksi priporočam vsakodnevno uživanje izdelkov, ki vsebujejo ogljikove hidrate, a morajo biti ti raznoliki, prav tako jih omejimo od 100 do 300 gramov izdelka na dan," je svetovala nutricistka.

Ne spreglejte