Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 10. 2016,
12.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

življenje zdravje vichy

Četrtek, 27. 10. 2016, 12.33

6 let, 7 mesecev

SLOW LIFE – trend, ki nas uči, kako živeti bolj polno

Oglasno sporočilo

Carl Honoré, kanadski pisatelj in novinar, čigar knjiga Hvalnica počasnosti je prevedena v 30 jezikov, je svetovni ambasador gibanja za upočasnitev življenja, ki skuša počasnost priljubiti vsem po svetu. Predstavljamo njegovih 20 ekskluzivnih napotkov za upočasnitev hitrega življenjskega tempa. Sledite jim in se umirite ter zaživite bolj polno, srečno življenje.

Foto: Anže Mulec | Foto: Foto: Anže Mulec

1. Dihajte

Kadar se vam mudi in ste napeti, se za trenutek ustavite in nekajkrat globoko vdihnite. Nemudoma boste umirili svoj um in telo.

2. Preverite hitrost

Čez dan se v naključnih trenutkih ustavite in vprašajte, ali morda tega, kar počnete, ne počnete prehitro. Če ugotovite, da to drži, nekajkrat globoko vdihnite, nato pa nadaljujte z opravljanjem naloge, tokrat počasneje.

3. Kosite, kot se spodobi

Postavite si pravilo, da nikoli ne jeste kosila kar za svojo mizo. Tudi če imate samo 20 minut, pojejte sendvič ali solato v menzi ali na klopci v parku.

4. Izkoristite tihe prostore

Številna podjetja vzpostavljajo tihe sobe, namenjene meditaciji, jogi, masaži, molitvi ali celo dremanju. Če imate na delovnem mestu tih prostor, ga izkoristite. Če ga nimate, lobirajte, da ga dobite.

5. Načrtujte čas brez načrtov

Med tednom predvidite nekaj ur, ko nimate ničesar v načrtu. Ko pride predvideni čas, počnite, kar vam v danem trenutku ustreza. Ali pa uživajte v brezdelju.

 | Foto:

6. Meditirajte

Obstaja razlog, zakaj vsi meditirajo. Meditacija (ali čuječnost) je verjetno najmočnejše orodje za umirjanje. Zmanjša napetost in stres, prispeva k umirjenosti in krepi osredotočenost. Poleg tega osrečuje, napolni z energijo in spodbuja ustvarjalnost.

7. Lotite se sestavljanke

V službi ali doma razprostrite dele težke sestavljanke. Opazujte, kako postane oaza zena za vsakogar, ki pride mimo.

8. Jemljite si odmore

V svojem urniku dela vsako uro predvidite odmor. Nastavite si štoparico, da vas opomni, toda bodite prilagodljivi. Če vam delo steče ali ste ravno sredi pomembne misli, odložite odmor, dokler niste pripravljeni.

9. Skrčite svoj urnik

Ustvarite seznam stvari, ki jih ne boste opravili. Vsak dan preglejte svoj urnik in poiščite opravila, ki jih lahko izpustite. Sestanek, ki ga lahko odpoveste? Večerja, na katero vam ni treba? Dodajte ju na seznam in pojdite naprej.

10. Predajte delo

Majhna opravila vzamejo veliko več časa, kot so ga vredna, zato jih predajte drugim. Na primer najemite nekoga, da namesto vas prepiše zapiske intervjuja ali organizira potovanje. Ali pa naloge predajte sodelavcu (kadar je to primerno).

 | Foto:

11. Pojdite na sprehod

Hoja – in s tem ne mislim hitre hoje! – je pomirjujoč način za povezovanje z naravo, drugimi ljudmi in samim seboj. Je tudi odlična oblika vadbe. Naslednjič, ko boste želeli kratko razdaljo opraviti z avtom, razmislite, ali ne bi šli raje peš.

12. Načrtujte več vmesnega časa

Svoje obveznosti pogosto načrtujemo tako tesno skupaj, da na koncu dirjamo od ene stvari k drugi. Če običajno načrtujete 10 minut za prehod z ene dejavnosti na drugo, namesto tega raje predvidite 15 minut.

13. Izklopite povezavo

Čez dan si omejite čas (ena ura dopoldne in ena popoldne?), namenjen elektronski pošti in drugim spletnim opravilom. V preostalem času povezavo izklopite. Uporabite samodejne odgovore, v katerih pojasnite, zakaj trenutno niste dosegljivi in kdaj ponovno boste. Dodajte navodila, kako ste dosegljivi v nujnih primerih.

14. Ustavite se, poglejte, razmislite

Preden pošljete sporočilo nekomu, ki je od vaše mize oddaljen le nekaj korakov, se vprašajte, ali ne bi bilo učinkoviteje, če zadevo uredite iz oči v oči. Če je odgovor pritrdilen, prezrite gumb Pošlji in se odpravite na pogovor z naslovnikom.

15. Izklopite obvestila

Ustavite poplavo motenj in izklopite vsa obvestila, da boste nova sporočila in posodobitve statusov preverjali ročno.

 | Foto:

16. Vstajajte bolj zgodaj

Budilko si vsako jutro nastavite deset minut prej (je vredno, verjemite!), da boste imeli dovolj časa za umirjen začetek dneva.

17. Preprosto recite ne

Navadite se, da vsaj enkrat na dan z ne odgovorite na povabilo ali prošnjo, da naredite nekaj, kar pravzaprav ni tako nujno.

18. Dajte priložnost svojemu domu

Ko ste doma, si predvidite določena časovna obdobja za sporočila iz pisarne – v preostalem času pa naprave, ki so povezane z delom, spravite v predal ali omaro.

19. Poiščite svoj ritual za umirjanje

Izberite si dejavnost, ki vam pomaga znižati prestavo, in jo vključite v svoj dnevni urnik. To je lahko vrtnarjenje, branje, joga, kuhanje, pletenje, slikanje ali kar koli drugega.

20. Rezervirajte si čas za razmišljanje

V svojem urniku predvidite čas, ko prenehate z delom in razmišljate. Najdite miren prostor in svoje misli osredotočite na trenutno težavo ali na večja, strateška vprašanja.

 | Foto:

Upočasnite svoj tempo življenja in staranja kože

Živeti počasi pomeni živeti zdravo in srečno. Zdravje in sreča pa sta ključni sestavini kakovostnega staranja. To pomeni, da se osredotočimo na tisto, kar je resnično pomembno, nikakor pa ne tega, da je človek videti enako pri 25 ali 45 letih. Bistveno je, da vsa ta leta izpolnimo z izkušnjami, ki nas bogatijo in nam omogočajo, da se počutimo lepe – navzven in navznoter. Skrivnost dobrega staranja je življenje v lastnem ritmu.  Vichy se je priključil temu trendu in na novo opredelil proces staranja in lepoto za 21. stoletje ter predstavil revolucionarno nego Slow Âge.

Opremljen z novimi znanstvenimi dognanji na področju ekspozoma in filozofijo gibanja za počasnejši način življenja je Vichy razvil nov izdelek Slow Âge. Gre za prvo Vichyjevo dnevno nego, ki deluje na znake staranja v nastajanju. Tri močne aktivne sestavine so združene v dnevni negi z zaščitnim faktorjem SPF 25: izvleček korenine bajkalske čeladnice z antioksidativnim delovanjem, probiotična sestavina bifidus, ki krepi kožno pregrado, in Vichy mineralizirana termalna voda – skupaj za vidne spremembe predvidljivega toka staranja kože. Več na www.vichy.si.

Ne spreglejte