Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 11. 2013,
8.07

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

HIV testiranje zdravljenje

Petek, 22. 11. 2013, 8.07

4 leta, 1 mesec

Slovenke in Slovenci se preredko odločajo za testiranje na HIV (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zadnja leta je letno z virusom HIV na novo okuženih od 40 do 55 oseb, kar je za več kot sto odstotkov več, kot je bila incidenca pred desetimi leti. Tretjina teh je odkritih že z napredovano okužbo.

Kot je ob Evropskem tednu promocije testiranja na HIV, ki bo prihodnji teden, še izpostavil prof. dr. Janez Tomažič, dr. med., s Klinike za infekcijske bolezni in družinska stanja na UKC Ljubljana, je po 30 letih od začetka epidemije glede na vse razpoložljive informacije o okužbi na videz nenavadno, da se epidemija širi. "Slovenska epidemija je še vedno majhna, vendar pa je med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, več kot pet odstotkov okuženih, kar je skrb vzbujajoče. Očitno je zaradi učinkovitega zdravljenja popustil strah pred umiranjem, pomemben vzrok pa sta tudi sodoben način razmišljanja in neodgovorno vedenjo."

Okužba z virusom HIV je po njegovih besedah postala kronična obvladljiva bolezen, vendar pa mora bolnik do ustreznega zdravnika priti pravočasno ter nato predpisana zdravila uživati redno in do konca življenja.

Pomembno je zgodnje odkrivanje in zdravljenje okuženih V Sloveniji se ljudje redko odločajo za testiranje na HIV, čeprav je po Tomažičevih besedah zgodnje odkrivanje okuženih oseb prioriteta v boju proti HIV/aidsu, ker je zdravljenje najučinkovitejša preventiva, s katero lahko zelo učinkovito preprečujemo nove okužbe. "Tveganje za prenos je največje, če je oseba, ki je izvor HIV, v začetnem ali v poznem obdobju okužbe, ko je koncentracija virusa v telesnih tekočinah velika.

Okužena oseba najpogosteje prenese virus na druge osebe v prvih mesecih po okužbi, ko se zgodi kar 60 odstotkov vseh prenosov. Takrat je namreč najbolj kužna, ker pa ne ve za svojo okužbo, se pogosto obnaša promiskuitetno."

Zdravljenje je najboljša preventiva. "Pri bolnikih, ki se uspešno zdravijo, je za več kot 90 odstotkov zmanjšano tveganje za prenos okužbe na spolnega partnerja."

V boju za zajezitev epidemije so zelo pomembni družinski zdravniki Kot je poudaril Tomažič, so v boju za zajezitev epidemije zelo pomembni družinski zdravniki, ki se ukvarjajo z mladimi. Ob tem jih je pozval, da jim pogosteje, zlasti tistim s tveganim obnašanjem, predlagajo testiranje na HIV. "Osebe, ki vedo za okužbo, in predvsem osebe, ki se zdravijo, širijo okužbo v veliko manjši meri kot osebe, ki ne vedo za svojo okužbo," med drugim še pojasni Tomažič.

Ne spreglejte