Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 10. 2016,
7.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

sladkor

Ponedeljek, 3. 10. 2016, 7.00

6 let, 7 mesecev

Sladkor – zahrbtni sovražnik našega zdravja

Oglasno sporočilo

Sladkor na številne načine negativno vpliva na naše zdravje. Sladkor denimo zamasti organe, vodi v sladkorno bolezen, škoduje srcu, povzroča napete krvne žile, povečuje holesterol, lahko nas zasvoji, povzroča lakoto …

Če je bila davnega leta 1700 letna poraba sladkorja približno en kilogram na osebo, je v zadnjih letih v nekaterih državah narasla na skoraj neverjetnih devetdeset kilogramov na osebo (vsota saharoze in koruznega sirupa z visoko vsebnostjo fruktoze).

Sladkor, ki ga zaužijemo, ni samo v sladkarijah, pač pa je skrit v mnogih živilih, kjer ga ne pričakujemo.

Na policah konvencionalnih trgovin je veliko živil, ki so označena kot "dietna", "z manj maščobami" ali celo "brez maščob", a v njih maščobe nadomestijo z ogljikovimi hidrati. "Brez maščob" pravzaprav pomeni "z veliko sladkorja".

Najdemo tudi izdelke, na katerih je oznaka "brez sladkorja", ki privablja sladkorne bolnike in tiste, ki se skušajo izogibati sladkorju. Tudi pri teh moramo biti previdni, saj kljub temu, da mogoče res ne vsebujejo sladkorja, še vedno lahko vsebujejo veliko preprostih ogljikovih hidratov, ki se pretvorijo v nič drugega kot v sladkor.  Če se skušamo izogibati sladkorju, je treba vedeti, da sladkor ni le v slaščicah, temveč tudi tam, kjer ga ne bi pričakovali. Za kaj je to pomembno? Zato, ker je treba vedeti, da sladkor ima negativne posledice na naše zdravje.

 | Foto:

Tu je le nekaj negativnih učinkov sladkorja.

Zamasti organe: Fruktoza v dodanih sladkorjih povzroča, da jetra skladiščijo več maščobe. Vodi v sladkorno bolezen: Z vsakimi dodatnimi 150 kalorijami sladkorja, ki jih vnesemo v organizem, poveča možnost za diabetes za 1,1 odstotka.

Škoduje srcu: Sladkorna bolezen in bolezni srca so povezane: srčne bolezni in kapi so najpogostejši razlogi smrti sladkornih bolnikov tipa 2.

Negativno vpliva na miselne sposobnosti otrok: Sladkor vpliva na otroške miselne sposobnosti in njihovo zmožnost učenja.
Povečuje holesterol: Ljudje, ki uživajo največ dodanih sladkorjev, imajo navadno tudi najvišjo raven slabega, LDL-holesterola in nevarnih trigliceridov ter najmanj dobrega, HDL-holesterola.

Sladkor lahko zasvoji: Sladkor vpliva na možganske centre za zadovoljstvo. Tako kot pri drugih drogah ljudje lahko razvijemo toleranco tudi za sladkor – da smo zadovoljni, potrebujemo vedno večje količine.

Ne spreglejte