Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 12. 2015,
18.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Maxximum sladice

Ponedeljek, 21. 12. 2015, 18.02

6 let, 6 mesecev

Sladice brez moke in dodanega sladkorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Staša Grom, dipl. dietetičarka, www.fitkuhinja.si.

Omejujete moko in sladkor v svoji prehrani in se bojite prihajajočih praznikov? Popolnoma brez potrebe. Odlične sladice se da pripraviti popolnoma brez žitnih mok in dodanega sladkorja, kljub temu pa so polnega okusa in slastne na pogled. Namesto moke smo v receptih uporabili mlete oreške, namesto sladkorja pa naravno sladilo brez kalorij Sukrin.

Prevelika količina sladkorja je eden izmed pomembnih krivcev za debelost in ima znaten vpliv na zdravje celotnega organizma. Odvečen sladkor ogroža jetra, slabo vpliva na presnovo, slabi možganske funkcije in je povezan s sodobnimi obolenji, kot so presnovni sindrom, srčno-žilne bolezni, diabetes tipa 2 in celo rak. Kljub zavedanju o njegovi škodljivosti se mu pogosto težko upiramo in ga zaužijemo znatno preveč.

Sladice brez moke in dodanega sladkorja so zelo nasitne. V nasprotju s klasičnimi sladicami v nas ne vzbudijo neznanske želje po tem, da spraznimo ves pladenj, temveč se zlahka ustavimo po nekaj koščkih, vseeno pa imamo občutek zadoščenja po sladkem. Primerne so za vse, ki iz kakršnegakoli razloga omejujejo sladkor in moko v svoji prehrani. Poleg tega so brez glutena in le minimalno vplivajo na poskoke krvnega sladkorja. Veliko idej za pripravo takšnih sladic najdete na facebook strani Stašina fit kuhinja.

Sacher torta

Le kdo ne pozna slavne Sacher torte. Pred vami je različica brez moke in dodanega sladkorja, ki vas bo gotovo navdušila.

Sestavine za biskvit: 6 jajc 150 g masla 125 g temne čokolade 6 žlic sladila Sukrin 6 žlic mletih mandljev

Sestavine za nadev in dekoracijo: kozarec marelične marmelade brez sladkorja 150 g masla 3 žlice kakava nekaj žlic stepene sladke smetane

Priprava: V posodi raztopimo maslo in temno čokolado, malo ohladimo, nato primešamo dobro stepene rumenjake s sladilom Sukrin. Mešanici dodamo mlete mandlje in beljakov sneg. Maso pečemo v srednje velikem tortnem modelu 25 minut pri 185 st. C. Ohladimo in prerežemo. Vsako plast premažemo z marelično marmelado in po vrhu prelijemo s prelivom iz stopljenega masla in kakava. Preden postrežemo, okrasimo s stepeno smetano.

Bounty ploščice

Slastne Bounty ploščice brez dodanega sladkorja so zelo enostavne za pripravo. Namesto ploščic lahko pripravite kroglice, če izpustite čokolado in v kroglice vtisnete blanširane mandlje, pa dobite odličen Raffaello.

Sestavine: 200 g grobe kokosove moke 50-80 g sladila Sukrin Melis 200 ml tekoče sladke smetane 50 g masla 150 g temne čokolade 30 g kakavovega masla

Priprava: Kokosovo moko premešamo s sladilom Sukrin Melis, sladko smetano in stopljenim maslom. Maso razporedimo na trdo podlago v obliki pravokotnika, visoko ca. 1,5 cm in shranimo v hladilnik. Začnemo pripravljati čokoladni obliv, tako da nad parno kopeljo stopimo temno čokolado in kakavovo maslo. Pretočimo v globljo posodo, vzamemo kokosovo maso iz hladilnika in jo narežemo na 6-8 ploščic ter vsako posebej s pomočjo dveh vilic pomočimo v čokolado. Odlagamo jih na podlago, obdano s folijo za živila ali papirjem za peko oziroma na rešetko. Počakamo, da se obliv strdi in ploščice shranimo v hladilnik.

Panna Cotta

Panna cotta je ena izmed priljubljenih sladic v vseh letnih časih. S sladilom Sukrin Melis se jo da preprosto narediti brez sladkorja, okus pa prav nič ne zaostaja za navadno panna cotto.

Sestavine (3 porcije): 500 ml sladke smetane 3 žlice sladila Sukrin Melis 1 vaniljev strok 6 listov želatine

Priprava: Smetano, v katero smo dali vzdolžno prerezan vaniljev strok, segrejemo, pri čemer pazimo, da ne zavre. Primešamo sladilo Sukrin Melis in želatino, ki smo jo pripravili po navodilih na embalaži. Natočimo v kozarčke ali posodice za puding in ohladimo. Postrežemo s poljubnim prelivom.

Orehove ploščice

Orehove ploščice so odlični piškoti brez moke in dodanega sladkorja

Sestavine: 125 g masla 150 g sladila Sukrin Gold 100 g fino mlete kokosove moke 200 g mletih orehov 1-2 jajci ščep soli cimet po želji

Priprava: Maslo nekaj časa pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča, dodamo sladilo Sukrin Gold in penasto zmešamo. Nato dodamo jajca in med mešanjem še ostale sestavine. Z rokami zgnetemo kroglo, ki jo nekaj ur shranimo v hladilnik, še bolje čez noč. Nato vzamemo oster nož in kroglo razrežemo na pol cm debele rezine, iz katerih nato z modelčkom izrezujemo piškote. Preostanek testa ponovno zgnetemo in z roko oblikujemo ob podlago v pol cm debelo plast in nadaljujemo z izrezovanjem, dokler ne zmanjka mase. Pečemo 9-10 minut pri 175 st. C.

Čokoladni puding s chio

Navaden puding vsebuje veliko škroba, ki je zaslužen za to, da se puding strdi. Ker imajo semena chie sposobnost zgoščevanja, se da z njihovo pomoč pripraviti odličen puding.

Sestavine za puding (3-4 kozarčki): 250 ml sladke smetane (tekoče) 250 ml vode 5 žlic kakava 10 žlic chia semen 3 žlice sladila Sukrin Melis

Sestavine za okrasitev: 4 žlice sladke smetane za okrasitev 1 rebro temne čokolade 1 žlička chia semen

Priprava: Vse sestavine za puding dobro premešamo v posodi in pustimo, da se zmes prične gostiti. Nato še enkrat premešamo in spet pustimo nekaj časa pri miru. Ko je zmes toliko gosta, da se chia semena ne posedajo na dno posode, jo pretočimo v kozarčke in shranimo vsaj za eno uro v hladilnik. Pred postrežbo okrasimo s stepeno smetano, prelijemo s stopljeno temno čokolado in potresemo s semeni chie.

Foto: Maksimum

Ne spreglejte