Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 4. 2016,
13.47

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogočajo Morela okulisti

Foto: Schutterstock, Morela okulisti

Natisni članek

advertorial

Ponedeljek, 4. 4. 2016, 13.47

2 meseca, 1 teden

Si morate nadeti očala, da vidite cene izdelkov?

Vsebino omogočajo Morela okulisti

Foto: Schutterstock, Morela okulisti

Se tudi vam dogaja, da morate vedno iztegniti roke, da bi lahko razbrali, kaj piše na deklaracijah? Opažate, da črke vseh besedil kar naenkrat postajajo premajhne? Očala niso edina rešitev za vašo težavo.

Ko pisanje kratkih sporočil SMS postane nadloga, ker so tipke majhne, črke na zaslonu pa vedno manj vidne, in ko pri branju knjigo čedalje bolj odmikate od sebe, je velika verjetnost, da se vam je poslabšal bližinski vid.

To še ne pomeni, da morate takoj po očala. Starostno daljnovidnost lahko odpravite tudi z vstavitvijo posebne, multifokalne (večžariščne) znotrajočesne leče, ki omogoča, da boste dobro videli tako na blizu kot na daleč.

Najprimernejši kandidati za odpravo dioptrije z vstavitvijo multifokalne leče so tisti, ki se jim starostna daljnovidnost pojavi ob predhodni dioptriji, bodisi ob kratkovidnosti bodisi daljnovidnosti.

Z najnovejšo tehnologijo do boljših rezultatov

Najnovejše multifokalne leče so leče Amo Symfony, ki poleg ostrega vida na daljavo omogočajo tudi odličen vid na srednje razdalje, recimo na računalnik ali mobilnik. Za popoln vid na zelo kratke razdalje ali za branje majhnih črk v velikosti buckine glave pa so še vedno potrebna očala z majhno dioptrijo plus.

"V praksi večina uporabnikov teh leč po posegu brez težav bere knjige, uporablja računalnik, podnevi in ponoči vozi avto ter se športno udejstvuje brez uporabe očal. Se pa morajo uporabniki teh leč nekoliko navaditi in se prilagoditi, kar običajno traja od nekaj tednov do nekaj mesecev po operaciji," pojasni dr. Kristina Mikek, specialistka oftalmologije iz očesnega centra Morela okulisti.

Preverite, ali ste primeren kandidat za multifokalno lečo, in se prijavite na brezplačni pregled za odpravo dioptrije. | Foto: Preverite, ali ste primeren kandidat za multifokalno lečo, in se prijavite na brezplačni pregled za odpravo dioptrije.

Dve muhi na en mah: odprava dioptrije in sive mrene

Znotrajočesne leče se uporabljajo tudi pri operaciji sivi mrene. Z njo namreč nadomestijo motno naravno očesno lečo, ki jo mora očesni kirurg med posegom odstraniti. Pri tem lahko izberete standardno monofokalno lečo, ki popravi samo vid na daleč in je edina leča, ki jo krije zavarovalnica, ali pa se odločite za multifokalne leče, ki popravijo tako vid na blizu kot na daleč ter odpravijo astigmatizem oziroma cilinder. Ta poseg je mogoč le samoplačniško.

V očesnem centru Morela okulisti se za multifokalne leče odloči približno 30 odstotkov njihovih pacientov. Pri operaciji sive mrene najpogosteje uporabljajo bifokalne ali trifokalne leče, odvisno od stanja pacientovega očesa in njegovih življenjskih navad.

Prve so primerne za tiste, ki jim je pomemben predvsem dober vid na daljavo in bližino, trifokalne leče pa omogočajo dober vid na daljavo, bližino in na srednje razdalje. Pomanjkljivost obeh leč je, da se lahko pojavi nočno bleščanje, zato tistim, ki so veliko za volanom, tudi pri operaciji sive mrene priporočajo vstavitev leč Amo Symfony.

Prijavite se na brezplačni informativni posvet

Pred vsakim posegom v očesnem centru Morela okulisti opravijo temeljit informativni pregled, na katerem preverijo vašo dioptrijo in stanje vašega očesa.

Na podlagi tega se specialist oftalmolog odloči, kakšen poseg za odpravo dioptrije je za vas najprimernejši. Nekateri so bolj primerni kandidati za lasersko odpravo dioptrije, drugi pa za vstavitev multifokalne leče. Zadnjim svetujejo tudi pri izbiri vrste znotrajočesne leče. Ne obstaja namreč ena vrsta leč, ki bi bila najboljša za vse, izberejo jih individualno glede na potrebe in življenjski slog pacienta.

Preverite, ali ste primeren kandidat za multifokalno lečo, in se prijavite na brezplačni pregled za odpravo dioptrije.

Ne spreglejte