Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 11. 2016,
7.18

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Medex

Natisni članek

Medex advertorial

Petek, 4. 11. 2016, 7.18

2 meseca, 1 teden

Šestdeseta so lahko vsaj tako dobra kot petdeseta!

Vsebino omogoča Medex
Memoaid

Šestdeseta leta so lahko začetek enega od najlepših življenjskih obdobij, ki ponuja številne priložnosti za prijetno ter koristno preživljanje časa in uresničevanje želja iz mlajših dni.

Konec aktivne delovne dobe je pravzaprav lahko začetek povsem novega obdobja, v katerem ni več treba (toliko) hiteti za doseganje ciljev, ki jih postavljajo drugi, temveč se lahko posvetimo predvsem sebi in tistemu, kar je nam pomembno in prijetno. To je obdobje, v katerem imamo praktično ves čas na voljo samo zase in ko bo od nas samih odvisno, ali ga bomo znali izkoristiti in v njem uživati, kar se da največ.

Ni pomembno, koliko let je v tvojem življenju, ampak koliko življenja je v tvojih letih!

Leta niso opravičilo za nedejavnost – kot je že nekdanji ameriški predsednik Abraham Lincoln dejal: "Ni pomembno, koliko let je v tvojem življenju, ampak koliko življenja je v tvojih letih." Prav nasprotno – bolj ko smo dejavni v šestdesetih, bolj ohranjamo svojo telesno in duševno kondicijo – a seveda previdno in premišljeno, v skladu s svojimi zmožnostmi.

Bolj ko smo dejavni v poznejših letih, bolj ohranjamo svojo telesno in duševno kondicijo – a seveda previdno in premišljeno, v skladu s svojimi zmožnostmi. | Foto: Thinkstock Bolj ko smo dejavni v poznejših letih, bolj ohranjamo svojo telesno in duševno kondicijo – a seveda previdno in premišljeno, v skladu s svojimi zmožnostmi. Foto: Thinkstock

Vsak od nas seveda najbolje ve, kaj najraje počne, katera želja je morda ostala neuresničena, s kom najraje preživlja čas – a se bomo vendarle drznili predlagati nekaj načinov, kako tudi v šestdesetih (in pozneje) ohranite – ali morda celo nadgradite svojo mladost v duši in srcu. To pa je lahko šele začetek!

Vpišite se na vodeno vadbo!

Pomena redne telesne dejavnosti ni mogoče preceniti, zato preverite, ali v vaši bližini poteka kakšna vodena vadba, ob kateri bi se z veseljem razmigali. Vadba ob prisotnosti usposobljenega trenerja je koristna tudi zato, ker se pod njegovim nadzorom lahko izognete pretiranim obremenitvam, ki bi lahko naredile več škode kot koristi.

Pojdite na izlete

Če je vremenska napoved ugodna, se odpravite v naravo, ko bo le mogoče. Ne le da boste tako preživeli več časa na svežem zraku, temveč je to odličen način, da aktivirate svoje somišljenike in spoznate nove, ki se vam bodo pridružili na takšnih izletih. Če greste v družbi, bo doživetje narave še okrepljeno, pa tudi bolj varno je, če niste sami in se iz kakršnegakoli razloga kaj ponesreči.

Če je vremenska napoved ugodna, se odpravite v naravo, ko bo le mogoče. Ne le da boste tako preživeli več časa na svežem zraku, temveč je to odličen način, da aktivirate svoje somišljenike in spoznate nove, ki se vam bodo pridružili na takšnih izletih.  | Foto: Če je vremenska napoved ugodna, se odpravite v naravo, ko bo le mogoče. Ne le da boste tako preživeli več časa na svežem zraku, temveč je to odličen način, da aktivirate svoje somišljenike in spoznate nove, ki se vam bodo pridružili na takšnih izletih.

Ko niste več v službi, imate še ta privilegij, da se lahko na izlete odpravite tudi med tednom in ne samo ob koncih tedna ali v najvišji sezoni, ko večina koristi svoje dopuste. Ni zanemarljivo, da so povezave z javnim prevozom med tednom pogostejše kot ob koncih tedna, pa tudi pretirani gneči na priljubljenih izletniških točkah se boste izognili.

Izobražujte se!

Kdo pravi, da je šola samo za mlade? Količina znanja izjemno hitro narašča, ogromno tega, kar je danes znanega ali celo samoumevnega, pa je v času, ko smo malo manj mladi hodili v šolo, bilo še neznano ali celo neobstoječe.

Po vsem svetu in tudi po Sloveniji se krepi omrežje univerz za tretje življenjsko obdobje, ki ponujajo zelo raznovrstne in kakovostne programe, v katerem bo gotovo vsak lahko našel primernega zase.

Naučite se nov tuji jezik!

Pravijo, da veljaš toliko, kolikor jezikov znaš. Ravno šestdeseta so leta, ko ni več opravičil, da nimate dovolj časa, da bi se naučili kakšen tuji jezik. Lahko se ga učite iz knjig, prek spletnih tečajev ali na organiziranih tečajih, kakor vam pač najbolj ustreza. S tem si širite nova obzorja, morda boste lahko prebrali kakšno novo knjigo, spoznali nekoga iz oddaljene države ali lažje razumeli neko drugačno kulturo.

Konjički, za katere prej niste imeli časa

Nadarjeni ste za slikanje, pa morda prej niste imeli časa ustvarjati? Nekoč ste igrali kakšen glasbeni inštrument pa bi ga želeli ponovno prijeti v roke? Svoje zbirke znamk že dolgo niste osvežili? Imate nek drug konjiček, za katerega niste imeli dovolj časa, da bi ga nadaljevali – ali ga morda celo kljub močni želji nikoli niste niti začeli? Zdaj je pravi trenutek za zapolnitev vseh tovrstnih vrzeli!

babica dedek | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ponudite se za varstvo vnukov, otroci vam bodo neizmerno hvaležni!

Če pa radi preživljate čas s svojimi vnuki, imate zdaj več priložnosti za to kot kadarkoli prej. Da o tem, da vam bodo njihovi starši, torej vaši otroci, neizmerno hvaležni, niti ne govorimo.

Potujte v oddaljene države!

Čeprav tudi med šestdesetletniki samostojni popotniki niso več nobena redkost, lahko združite željo po novih odkritjih z udobnostjo urejene organizacije in organiziranega vodenja v lastnem jeziku tako, da se za potovanje na svoje sanjske destinacije odločite v organizaciji turistične agencije. | Foto: Thinkstock Čeprav tudi med šestdesetletniki samostojni popotniki niso več nobena redkost, lahko združite željo po novih odkritjih z udobnostjo urejene organizacije in organiziranega vodenja v lastnem jeziku tako, da se za potovanje na svoje sanjske destinacije odločite v organizaciji turistične agencije. Foto: Thinkstock

Malo je takšnih srečnežev, ki si bodo lahko pred šestdesetimi leti privoščili daljšo časovno odsotnost od doma, zato so šestdeseta leta prava priložnost za potovanje v neko oddaljeno deželo, ki ste si jo od nekdaj želeli obiskati. Čeprav tudi med šestdesetletniki samostojni popotniki niso več nobena redkost, lahko združite željo po novih odkritjih z udobnostjo urejene organizacije in organiziranega vodenja v lastnem jeziku tako, da se za potovanje na svoje sanjske destinacije odločite v organizaciji turistične agencije.

Izberite odgovorno prehrano in vztrajajte pri njej!

Neurejena prehrana je eden od največjih sovražnikov zdravega življenja, a v stresnem ritmu vsakdanjega življenja med aktivno delovno dobo na to prepogosto pozabljamo: ne jemo niti pravih količin niti pravih vrst hrane. Namesto da bi jedli pet obrokov dnevno, tri zmerne in dva lahka prigrizka, velikokrat zagrabimo prvo, kar nam pride pod roko, takrat ko "utegnemo" oziroma ko nam delovne in druge obveznosti to dopuščajo.

Postavite si dnevni urnik, ki bo predvideval primeren zajtrk in kosilo ter lahko večerjo ter dva vmesna sadna prigrizka. Poskrbite za raznovrstno prehrano in se morda celo preizkusite pri pripravi kakšnih novih jedi, ki so lahko zdrave in okusne.  | Foto: Thinkstock Postavite si dnevni urnik, ki bo predvideval primeren zajtrk in kosilo ter lahko večerjo ter dva vmesna sadna prigrizka. Poskrbite za raznovrstno prehrano in se morda celo preizkusite pri pripravi kakšnih novih jedi, ki so lahko zdrave in okusne. Foto: Thinkstock

Prav šestdeseta leta so čas, ko se zares lahko posvetite pripravi zdravih jedi. Postavite si dnevni urnik, ki bo predvideval primeren zajtrk in kosilo ter lahko večerjo ter dva vmesna sadna prigrizka. Poskrbite za raznovrstno prehrano in se morda celo preizkusite pri pripravi kakšnih novih jedi, ki so lahko zdrave in okusne. Seveda je tudi kuha bolj zabavna v družbi.

Ob urejeni prehrani vas bo telo nagradilo z boljšim počutjem in kondicijo, ki vam bosta prišla zelo prav tudi pri doseganju drugih zmag, s katerimi bodo šestdeseta lahko postala eno od najboljših obdobij vašega življenja.

Spomin in koncentracija kot v mladosti. Za več zapomnjenih besed, manj napak in mlajšo kognitivno starost.

Memoaid kapsule | Foto:

Kapsule Memoaid vsebujejo več naravnih sestavin, ki dokazano pomagajo pri krepitvi umskim zmožnosti. Patentirani izvleček Memophenol™, ki ga odlikuje sinergijsko delovanje izvlečkov rdečega grozdja in gozdnih borovnic, dokazano zmanjša izgubo kratkoročnega spomina, izboljša dolgoročni spomin in upočasni staranje možganov. Pantotenska kislina prispeva k umskim zmogljivostim, ginseng pa prispeva k delovanju spomina in kognitivnih funkcij.

Klinična študija, opravljena na 215 posameznikih, starih med 60 in 70 let, ki so pol leta uživali Memophenol™, je pokazala, da Memophenol™:

• zmanjša izgubo kratkoročnega spomina za 60 %,
• izboljša dolgoročni spomin za 50 %,
• s svojimi učinki upočasni staranje možganov za 10 let.

Memoaid je na voljo v drogerijah, lekarnah, bolje založenih živilskih prodajalnah, v Medexovi prodajalni na Miklošičevi ulici v Ljubljani ali v spletni trgovini  Medex.

Nagradna igra: Pomagamo vam izboljšati spomin

Nagradna igra je končana, srečni nagrajenci so:

 

Jasna Grosman

Mojca Hajdenkumer

Nataša Jakša

 

Čestitamo!

Ne spreglejte