Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 11. 2013,
12.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 5. 11. 2013, 12.37

8 let

"Recepti, zaradi katerih sem najboljši na svetu"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Srbski teniški as v knjigi Serviraj za zmago trdi, da je za njegove športne uspehe zaslužna predvsem drastična sprememba prehrane.

Knjiga z večpomenskim naslovom je v ZDA že prava uspešnica, oktobra pa jo je teniški šampion Novak Đoković predstavil tudi v Srbiji in na Hrvaškem. "Treniral sem vsako jutro in vsak večer, dvigal uteži, ure in ure kolesaril ter tekel. In tako dan za dnem. Ni bilo razloga, da ne bi bil v formi." A vendar je imel Đoković na začetku profesionalne športne poti težave z dihanjem, zmanjkovalo mu je moči in včasih dvoboja preprosto ni mogel dokončati, opisuje v knjigi, odlomke pa te dni objavlja hrvaški časnik Jutarnji list.

Kot pravi Đoković, mu je življenje in športno kariero spremenila šele drastična sprememba prehrane. Leta 2010 je začel sodelovati z nutricionistom Igorjem Četojevićem, ki je odkril, da Đokovićevo telo ne prenaša glutena, beljakovine, ki jo vsebuje večina žit, posledično pa tudi večina vrst kruha in testenin. Četojević mu je postavil izziv – za dva tedna naj se odreče kruhu in vsem drugim živilom, ki vsebujejo gluten. Velik šok za teniškega igralca, ki je, kot pravi, odvisnik od kruha, še posebej pa mu je pri srcu pica – ko je bil otrok, je imela njegova družina picerijo. A vsak dan stroge diete se je bolje počutil, imel je več moči in vzdržljivosti.

Sprememba se je poznala tudi pri njegovi igri. Leta 2011 se je Đoković v zgodovino tenisa zapisal z zmago na desetih turnirjih ATP, treh turnirjih za Grand Slam in 43 zaporednimi zmagami. Kot pravi, je razlog za to prav novi način prehranjevanja. Kruh, pico, klobase in sladice je zamenjal z mesom, ribami, zelenjavo in oreščki, izogiba se mleku in mlečnim izdelkom, predvsem pa poudarja pozorno in zmerno prehranjevanje. "S tem, ko sem začel jesti počasi, sem začutil, koliko hrane potrebujem," piše v knjigi. "Če med prehranjevanjem več pozornosti posvetite svojim občutkom, jeste počasneje in se koncentrirate na hrano, boste razvili šesti čut za to, koliko hrane potrebujete."

Losos z začimbami po Đokovićevo 4 lososovi fileji s kožo oljčno olje limonina lupinica pečen ali sušen paradižnik Za marinado: 2 žlici oljčnega olja 2 žlici lističev svežega timijana 2 žlici lističev svežega origana 2 stroka česna 1 žlička svežega limoninega soka morska sol

Pečico segrejte na 175 stopinj Celzija.

Začimbe in česen drobno sesekljajte ter zmešajte z oljčnim oljem, limoninim sokom in ščepcem soli. Ribje fileje dajte v marinado in jih obrnite, da jih prekrije po obeh straneh. Pokrijte s folijo za živila in za 15–20 minut postavite v hladilnik.

Naoljite manjši pekač in vanj položite fileje s kožo navzdol. Pecite okoli 20 minut, dokler fileji niso čvrsti in lepo obarvani. Postrezite z rezinami limone in pečenim oziroma sušenim paradižnikom.

Ne spreglejte