Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
6. 6. 2016,
11.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,15

Natisni članek

Festival zdravja zdravje prehrana Lekarna Ljubljana Robert Kranjec

Ponedeljek, 6. 6. 2016, 11.03

6 let, 7 mesecev

Pri Robertu Kranjcu se zdravo prehranjuje vsa družina

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,15

Foto: Ana Kovač

Eden naših najboljših smučarskih skakalcev nam je zaupal, kako se prehranjuje in kateri hrani se mora odpovedati zaradi boljših rezultatov.

Na nedeljskem Festivalu zdravja 2016, ki se je že tretje leto odvijal v ljubljanskih Križankah, smo med obiskovalci ujeli našega uspešnega smučarskega skakalca Roberta Kranjca, ki se je festivala udeležil z družino.

Robertu Kranjcu je Afrika spremenila življenje in ga naredila ponosnega

Robert nam je v družbi hčerkice Pike, ki je nasmejano pozirala naši fotografinji, povedal, da se mu tovrstni festivali, ki promovirajo zdrav način življenja, zdijo odlični za ozaveščanje ljudi, zato se jih rad udeleži in podpira. "To se mi zdi en super dan, izkoristite vse informacije, ki jih dobite na tem festivalu."

Obiskovalci so lahko poskusili slastne veganske burgerje ... | Foto: Ana Kovač Obiskovalci so lahko poskusili slastne veganske burgerje ... Foto: Ana Kovač

Prehrana je poleg trdih treningov najpomembnejša

Zdrava prehrana je tudi ena najpomembnejših stvari v Robertovem življenju, saj je njegova kariera odvisna od kakovostnega jedilnika. Pridno se ga ne drži samo on, temveč vsa družina, ki ga seveda podpira. "Trenutno imamo pester urnik zaradi treningov, zato bolj malo jemo skupaj, a se načeloma vsi prehranjujejo precej zdravo, saj moram paziti na težo in se zato na podoben način prehranjuje vsa družina."

Robert nam je razkril, da mu je sicer dovoljeno jesti vse, vendar: "Če hočeš paziti na težo, moraš določene stvari omejiti. Izogibam se ogljikovim hidratom in sladkorju." Zelo rad jé meso, ribe in drugo morsko hrano, ima pa tudi to srečo, da ni pretirano sladkosned. "Rad pojem kaj dobrega in kakovostnega, a v zmernosti. Izogibam se velikim količinam hrane."

In kje kupuje družina Kranjec? Na različnih koncih, pravi Robert. Meso kupuje pri znancu kmetu, ribe naroča pri preverjeni trgovini, zelenjavo in sadje pa izbira na domači eko tržnici.

... okusili čaje zanimivih okusov ... | Foto: Ana Kovač ... okusili čaje zanimivih okusov ... Foto: Ana Kovač

Raje preventiva kot kurativa

Prav to je bil tudi namen letošnjega festivala zdravja - skrb za telo vseskozi, ne samo, ko je že nekaj narobe in je treba po zdravila. Za to pa je seveda potrebna zdrava in kakovostna hrana ter redno gibanje.

"Namen festivala je, da ljudje pridejo in se preventivno posvetujejo, saj mnogi velikokrat poiščejo pomoč šele takrat, ko je že nekaj narobe in so že potrebna zdravila. Namesto da bi že prej poskrbeli zase. To je smisel festivala, preventivne meritve, posvetovanja," in tudi predstavitev zdravih jedi na okusen način, nam je pojasnila Tjaša Hace, pomočnica direktorja za marketing in odnose z javnostmi Lekarna Ljubljana.

... poslušali nasvete Janija Jugovica. | Foto: Ana Kovač ... poslušali nasvete Janija Jugovica. Foto: Ana Kovač

Zdravo obarvana nedelja

Ena od stojnic je denimo ponujala eko burgerje, druga slastne smutije, na tretji pa ste lahko poslušali nasvete Janija Jugovica iz kuharskega dvojca Tejani, ki je za obiskovalce vodil kuharski šov. Vsi so lahko domov odšli še z brezplačno kuharsko knjižico Tejani.

Obiskovalci so lahko tudi preverili svoje zdravstveno stanje, se posvetovali z različnimi strokovnjaki iz farmacije, razgibali hrbtenico, poskrbljeno pa je bilo tudi za otroke, ki so se v delavnici zdravja med drugim učili izdelati domačo zobno kremo.

Koristno preživeta nedelja, bi lahko rekli.

Ne spreglejte