Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 10. 2018,
19.55

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

2

Natisni članek

jesen klopi

Sobota, 13. 10. 2018, 19.55

5 let, 6 mesecev

Previdno, ko odstranjujete klopa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

2

Jesen je čas, ki ga mnogi preživijo v naravi in ob nabiranju jesenskih plodov. Strokovnjaki pri tem opozarjajo na zaščito pred klopi in pregledovanje kože, saj so v toplih jesenskih mesecih klopi še kako aktivni. 

Če pri pregledu kože opazimo klopa, ga je treba odstraniti v čim krajšem času, je v oddaji Dan. na Planet TV opozorila Marta Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

''Na telesu je treba biti pozoren tudi na predele, ki jih po navadi pozabimo pogledati. To so poraščeni deli telesa, kot je lasišče, pa tudi mehki predeli, kot so komolci, pazduhe, dimlje in pod koleni,'' pove Vitkova. 

Zaščitimo se lahko tudi z obleko

''Nesmiselno je, da zaradi klopov ne bi več hodili v naravo, je pa pomembno, da se zaščitimo,'' opozarja tudi Franc Strle s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Strle doda, da se lahko zaščitimo z obleko, ki prekrije večji del kože, vendar kljub pokritosti ne smemo pozabiti na pregled celotnega telesa. Okužba se lahko namreč na človeka prenese že v nekaj minutah. 

Strle opozarja, naj se ljubitelji narave izogibajo zaraščenih predelov in se v gozdu raje podajo po že uhojenih poteh.

klopi
Trendi Razbijamo mite o klopih

Pri odstranjevanju klopa iz kože je potrebna tudi previdnost. ''Najboljše je, da vzamemo pinceto, primemo klopa čim bližje koži in ga izvlečemo,'' pove Strle. ''Če kanemo na klopa malo olja ali vode, bodo nekateri klopi tudi odpadli, vendar zgolj tisti, ki v koži še niso dolgo časa. Olje pri klopih, ki so v koži že dalj časa, ne pomaga,'' opozori Strle.

Za klopni meningoencefalitis ni zdravila

Za nevarno okužbo klopov velja klopni meningoencefalitis, s katero se je v tretjem razredu osnovne šole okužil tudi 67-letni Tone Hočevar.

''Zbolel sem pred zaključkom pouka in takrat se je začel pekel s to boleznijo,'' je povedal Hočevar, saj so ga spremljali močni glavoboli, slabo ravnotežje in tresavica rok. ''Bil sem odličnjak, pri tehničnem pouku pa sem dobil enko, ker so se mi tresle roke,'' je obudil spomine na šolanje. 

upokojenci
Novice Bolezen, ki je eden največjih izzivov sodobne družbe #video

''Težko bi našel bolezen, ki bi bila primerljiva s to boleznijo,'' je povedal in dodal, da ima še vedno težave pri življenjskih opravilih, kot je pisanje položnic. ''Tisti, ki razmišlja, ali bi se cepil ali ne, razmišlja napačno, saj je cepljenje najbolj učinkovita zaščita pred boleznijo,'' doda Tone. 

''Pri klopnem meningoencefalitisu nimamo zdravila, ki bi delovalo proti virusu in v Evropi zaradi bolezni umre okoli en odstotek ljudi, dobra tretjina pa nosi posledice v utrujenosti in slabem počutju, nekateri imajo težave z ravnotežjem in tresavico,'' o bolezni pove Strle.

UKC Maribor
Novice Ošpice: "Naokoli lahko hodimo kot popolnoma zdravi, a bolezen že širimo naprej" #video

Najboljša preventiva in zaščita proti bolezni klopa je cepljenje. ''Cepivo je učinkovito in je sestavljeno iz treh odmerkov, po končnem cepljenju pa je zaščitenih več kot 98 odstotkov ljudi,'' pove Strle. Po učinkovitem cepljenju moramo skrbeti za dodatne doze cepiva, ki jih v telo vnesemo šele po treh letih od prvega cepljenja. 

Ne spreglejte