Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 9. 2016,
11.37

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Orbit

Foto: Bojan Puhek

Video: vzivo.si

Natisni članek

advertorial ambulanta zobozdravnik Orbit Stomatološka klinika zobje

Četrtek, 8. 9. 2016, 11.37

2 meseca, 1 teden

Z nasmehom je življenje lepše

Plašnemu otroškemu pacientu na pomoč z vrhunsko opremo

Vsebino omogoča Orbit

Foto: Bojan Puhek

Video: vzivo.si

pregled zobozdravnik ambulanta

Najbolj zahtevni zobozdravstveni pregledi so z uporabo sodobne opreme lahko veliko uspešnejši. Zobozdravniki in medicinske sestre lahko prestrašenemu otroku z vrhunsko opremo veliko lažje pomagajo premagati strah oziroma tesnobo.

Zobozdravniki otroškega oddelka Stomatološke klinike v Ljubljani, kjer zdravijo najtežje zobozdravstvene paciente, so se pred dnevi razveselili bogate donacije. Center za otroško in preventivno zobozdravstvo (COPZ) je namreč prejel donacijo v vrednosti 55 tisoč evrov.

#Video:

Podjetje Mars Overseas Holding z blagovno znamko Orbit je namreč že drugo leto zapovrstjo doniralo sredstva za nakup sodobnejše stomatološke opreme za lažje zdravljenje otrok. Sredstva so zbrali v prodajni akciji Orbit podarja nasmeh, v kateri so maja in junija tri cente od vsakega prodanega izdelka Orbit namenili za posodobitev opreme na COPZ. 

Olajšano zdravljenje otrok z zmanjšanimi možnostmi

Slavnostna predaja donacije v vrednosti 55 tisoč evrov na otroškem oddelku Stomatološke klinike UKC Ljubljana: dr. Rok Kosem, vodja COPZ, dr. Martina Drevenšek, strokovna direktorica Stomatološke klinike UKCL, Darja Šušteršič, direktorica podjetja Mars Overseas Holding za regijo, Nevenka Brolih, glavna medicinska sestra UKCL, Maja Kotar, poslovna direktorica Stomatološke klinike in Loti Hreščak, oddelčna medicinska sestra. | Foto: Bojan Puhek Slavnostna predaja donacije v vrednosti 55 tisoč evrov na otroškem oddelku Stomatološke klinike UKC Ljubljana: dr. Rok Kosem, vodja COPZ, dr. Martina Drevenšek, strokovna direktorica Stomatološke klinike UKCL, Darja Šušteršič, direktorica podjetja Mars Overseas Holding za regijo, Nevenka Brolih, glavna medicinska sestra UKCL, Maja Kotar, poslovna direktorica Stomatološke klinike in Loti Hreščak, oddelčna medicinska sestra. Foto: Bojan Puhek

"Podjetju Mars Overseas Holding smo lahko samo hvaležni, da se je že drugo leto zapored odločilo, da podpre naše delo in priskoči na pomoč naši kliniki. Vse večje število otrok in mladostnikov, ki so napoteni na naš center zaradi težav, povezanih z boleznimi in poškodbami ustne votline, deloma tudi dotrajana in zastarela oprema, predvsem pa neprimerni in utesnjeni prostori, v katerih obravnavamo paciente, so glavni izzivi, s katerimi se trudimo uspešno soočati. Lahko le upamo in si želimo, da bo podjetje Mars Overseas Holding prepoznalo nujo in potrebo vlaganja v našo kliniko tudi v prihodnje," je ob predaji čeka povedal vodja COPZ na Stomatološki kliniki UKC Ljubljana, dr. Rok Kosem, dr. dent. med. in dodal, da število napotenih otrok in mladostnikov s težavnim vedenjem, strahom pred zobozdravnikom ter drugih otrok in mladostnikov z zmanjšanimi zmožnostmi iz leta v leto narašča.

Dr. Rok Kosem: "Upamo, da bo podjetje Mars Overseas Holding prepoznalo nujo in potrebo vlaganja v našo kliniko tudi v prihodnje." | Foto: Bojan Puhek Dr. Rok Kosem: "Upamo, da bo podjetje Mars Overseas Holding prepoznalo nujo in potrebo vlaganja v našo kliniko tudi v prihodnje." Foto: Bojan Puhek

"Pri skoraj polovici primerov gre za otroke, ki potrebujejo zdravniško oskrbo zaradi težav z vedenjem pri zobozdravniku. Lahko rečemo, da gre za strah pred posegi," nam je povedal v intervjuju ob začetku akcije. Med pomembnimi tehnikami za uravnavanje vedenja je tehnika 'tell-show-do', kar v prevodu 'povej-pokaži-naredi' – pri vsakem postopku razložijo, pokažejo na modelu ali v ustih z ogledalom oziroma z intraoralno kamero.

Prav takšno kamero in kar dve sodobni delovni postaji oziroma stola za pregledovanje z vso pripadajočo opremo lahko uporabljajo prav zahvaljujoč doniranim sredstvom podjetja Mars Overseas Holding.

S sodobno opremo so zobozdravstveni pregledi lahko otrokom prijaznejši. | Foto: Bojan Puhek S sodobno opremo so zobozdravstveni pregledi lahko otrokom prijaznejši. Foto: Bojan Puhek Z intraoralnima kamerama, ki ju je klinika z donacijo Orbit kupila lani, zobozdravnikom niso le olajšali dela, temveč so njihovo delo na sodoben način približali malim pacientom. Ti lahko na monitorjih tudi sami sproti spremljajo potek zdravljenja in posege v ustni votlini. S kamero je mogoče zgodaj odkriti začetne kariozne spremembe in slediti njihovemu razvoju ter ovrednotiti učinkovitost preventivnih ukrepov. Intraoralni kameri bodo namestili na nova zobozdravniška stola, ki bosta imela tudi ustrezne monitorje. Na kliniki tudi upajo, da bodo kmalu odprli prenovljene prostore.

Pomembna je preventiva 

Za dobro zdravje ustne votline je treba preprečiti nastanek začetnih sprememb, če pa se pojavijo, pa je treba preprečevalnim ukrepom slediti toliko bolj natančno. | Foto: Za dobro zdravje ustne votline je treba preprečiti nastanek začetnih sprememb, če pa se pojavijo, pa je treba preprečevalnim ukrepom slediti toliko bolj natančno.

Zobozdravstveno varstvo je neločljivo povezano s preventivno dejavnostjo. Pri otrocih in mladostnikih s kroničnimi boleznimi in zmanjšanimi zmožnostmi spodbujanje redne in pravilne nege zob terja drugačen pristop, ta pa je potreben tudi pri preventivnih zobozdravniških pregledih. Prav z večjo skrbjo za zdravje zob pa bi lahko preprečili vrsto težav, ki so pri tej populaciji običajno še pogostejše: karies, bolezni obzobnih tkiv, motnje razvoja zobnih tkiv itd. Stroka dobro pozna zaščitne dejavnike, s katerimi je mogoče karies obvladovati, ključnega pomena pa je, da so z njimi seznanjeni otroci in mladostniki, predvsem pa njihovi starši.

Podjetje Mars Overseas Holding in klinika skupaj za zdravje otrok

Darja Šušteršič iz podjetja Mars Overseas Holding in strokovna direktorica Stomatološke klinike dr. Martina Drevenšek. | Foto: Bojan Puhek Darja Šušteršič iz podjetja Mars Overseas Holding in strokovna direktorica Stomatološke klinike dr. Martina Drevenšek. Foto: Bojan Puhek

Podjetje Mars Overseas Holding kot lastnik blagovne znamke Orbit se zaveda, kako nujna je skrb za zdrave zobe. "Neizmerno smo veseli in ponosni, da nam je tudi letos  z marketinško akcijo Orbit podarja nasmeh uspelo zbrati dovolj sredstev, da lahko pomagamo in olajšamo delo zaposlenim na kliniki, predvsem pa, da bodo rezultat naše akcije lahko občutili tudi naši otroci. Naj pohvalim tudi celotno zdravstveno ekipo, s katero sodelujemo, njihovo predanost učinkoviti, prijazni in strokovni oskrbi otrok ter mladostnikov z zobozdravstvenimi težavami," je povedala Darja Šušteršič, direktorica podjetja Mars Overseas Holding za Slovenijo, Hrvaško ter Bosno in Hercegovino.

orbit | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Blagovno znamko Orbit povezujemo s čistimi in zdravimi zobmi. Žvečilni gumi brez sladkorja je priporočljivo žvečiti po vsakem obroku ali pijači, ker žvečenje spodbudi izločanje sline, ki nevtralizira kisline v zobnih oblogah in s tem ohranja zobe zdrave.

Žvečenje namreč pomaga pri vzpostavljanju zdrave ustne votline, saj je žvečenje naravni mehanizem, ki spodbuja izločanje sline. Slina, ki jo izločamo pod zdravimi spodbudami, je tudi prijaznejša do tkiv, ker je bolj bazična. S tem se spopada s kislinami, ko bakterije v zobnih oblogah razgrajujejo ogljikove hidrate do kislin. Kisline pa začnejo in nadaljujejo proces karioznih sprememb, kar je osnovni mehanizem nastanka lukenj v zobeh.

Preprečiti moramo nastanek začetnih sprememb. Če se že pojavijo, pa je treba preprečevalnim ukrepom slediti toliko bolj natančno. Osnovni način zdravljenja karioznih sprememb je enak kot njihovo preprečevanje.

Preberite še:

Kako pozdraviti (otroški) strah pred zobozdravnikom?

Ne spreglejte