Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 3. 2016,
19.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

2

Natisni članek

zdrava prehrana zdravo življenje hujšanje razstrupljanje aplikacija

Torek, 29. 3. 2016, 19.10

6 let, 6 mesecev

Prehranski navigator: aplikacija, ki vas bo naučila zdravo jesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

2

Prehranski navigator

Ali veste, kako zdravo se prehranjujete, kakšne so vaše prehranske navade in kaj te navade dolgoročno pomenijo za vaše telo?

Zdaj lahko svoje prehranske navade spremljate in izboljšate s pomočjo brezplačne mobilne aplikacije – in to slovenske. Prehranski navigator, "osebni svetovalec in vodič na poti uravnoteženega prehranjevanja", kot mu pravijo njegovi ustvarjalci, svetuje, kakšno hrano vaše telo potrebuje glede na vaš ritem življenja, fizično zahtevnost vašega dela in fizične aktivnosti v prostem času.

Uporabnik mora najprej vnesti podatke o sebi: obvezni so spol, starost, teža, višina, število ur spanja, fizična zahtevnost delovnega mesta in fizična aktivnost v prostem času, dodatni podatki, na primer o sladkorju in holesterolu v krvi, pa bodo aplikaciji pomagali še natančneje izračunati vaše dnevne potrebe po energiji in hranilih. Ob tem razvijalci aplikacije zagotavljajo, da se vsi osebni podatki in podatki o zaužitih živilih ter rezultati hranijo izključno na vaši napravi.

S podatki o vašem telesu, življenjskem slogu in hrani, ki jo jeste, aplikacija izračuna, ali se prehranjujete zdravo, in svetuje, kaj bi lahko počeli bolje. Za motivacijo pa še prikaže, kako boste videti, če se ne boste držali načel zdrave prehrane. | Foto: S podatki o vašem telesu, življenjskem slogu in hrani, ki jo jeste, aplikacija izračuna, ali se prehranjujete zdravo, in svetuje, kaj bi lahko počeli bolje. Za motivacijo pa še prikaže, kako boste videti, če se ne boste držali načel zdrave prehrane.

Ko vnesete vse podatke, se začne "igra": v aplikacijo vnašate hrano, ki ste jo tisti dan zaužili, aplikacija pa vas obvešča, ali ste ujeli priporočene hranilne vrednosti. Jed, ki jo nameravate zaužiti, lahko preverite tudi vnaprej in tako ugotovite, ali si jo res želite privoščiti ali pa jo boste raje zamenjali s čim bolj zdravim.

Prehranski navigator zna namreč učinkovito potrkati na slabo vest in vam pokaže, kaj se bo dogajalo z vašim telesom, če se boste dolgoročno prehranjevali na izbrani način.

Aplikacija Prehranski navigator je nastala v okviru projekta Malica ni kava in cigaret, ki ga je izvedel konzorcij v sestavi podjetij Soške elektrarne Nova Gorica in Cobit, Sindikata Severnoprimorske regije Neodvisnost-KNSS in zavoda Con SENSE kot del aktivnosti promocije zdravja na delovnem mestu. Projekt je sofinanciral Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, zato je aplikacija brezplačna – prevzamete jo lahko na www.prehranskinavigator.si.

Ne spreglejte