Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 4. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

2

Natisni članek

post

Sobota, 21. 4. 2018, 4.00

6 let

Preberite, kako se je zaradi posta izognila operaciji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

2

Čiščenje telesa s pomočjo posta ljudje uporabljajo že na tisoče let. Post namreč velja za učinkovito sredstvo zdravljenja telesa in duha. Na post prisega tudi Andreja Romih, ki se je po 42-dnevnem postu izognila operaciji ciste na jajčnikih.

Novinarka: Anja Markovič / Video: Planet TV


V vseh religijah srečamo religijski post kot izpopolnitev duhovnih odlik posameznika. Celo živali zavračajo hrano, dokler se ne pozdravijo.

Zakaj se postiti?

1. zaradi regeneracije: Naše telo neprestano popravlja škodo, ki jo delamo samemu sebi, s postom regeneracijo pospešimo.
2. zaradi razbremenitve telesa: Vsak organ potrebuje kakšen dela prost dan. V sodobnem svetu neprestano obremenjujemo telo.
3. zaradi razstrupitve telesa: Po nekajdnevnem postu bo v črevesju spet zavladalo zdravo ravnovesje. Dobili boste več energije in ob tem z lahkoto izgubili še kakšen kilogram.

Post pomaga pri bolezni, ki je samo ena. To je zastrupljenost krvi, obremenjenost organizma z odpadnimi snovmi zaradi napačne hrane, stresa in sedečega načina življenja. Zato post enkrat tedensko en dan ali enkrat mesečno tri dni, lahko tudi dlje, 42 dni na primer, pomaga telesu povrniti energijo.

Odpravite lahko izčrpanost, izgorelost, težave z dihanjem, artritis, alergije, kožne bolezni, bolezni prebavil.

"Post ni nobena terapija, ni zdravljenje, ni zdravilo. Vse okoliščine skupaj, kot so spanje, počitek, tekočina, pa telo lahko pozdravijo," je prepričan Marjan Videnšek, ki se je začel postiti pred 25 leti. Ko je imel kot vrhunski športnik hude zdravstvene težave, mu je pod roke prišla knjiga, ki je govorila o postu. Pozneje je svoje izkušnje v knjigi zapisal tudi sam. Svetu želi povedati, da post deluje.

Andreja Romih bo septembra postala mamica. | Foto: Planet TV Andreja Romih bo septembra postala mamica. Foto: Planet TV "Nekateri pravijo, da se s postom lahko izstrada raka, ga pozdravi. To je pretirana trditev. Zdravo postenje z zelenjavnimi sokovi skupaj z duhovno prakso pa gotovo pomaga telesu pri premagovanju bolezni. To zdaj zagotovo vemo, saj je znanstveno dokazano. Japonec Yoshinori Ohsumi je za znanstveno delo, ki dokazuje koristi postenja na zdravje, dobil Nobelovo nagrado za medicino leta 2016," še pravi Videnšek.

Cista po postu izginila

Postenja se je že trikrat lotila tudi Andreja Romih. Imela je ciste na jajčnikih, operacija bi lahko bila tvegana, ker še ni imela otrok. Raje se je odločila za 42-dnevni post.

"Po 21 dneh posta sem odšla na ginekološki pregled. Cisti sta bili za polovico manjši. Dobila sem izjemno motivacijo za naslednjih 21 dni. Na naslednjem pregledu ene ciste sploh ni bilo več, druga pa je bilo bistveno manjša. Ginekolog mi je zato operacijo odsvetoval," z navdušenjem pripoveduje Romihova, ki bo septembra postala mamica. Dodaja, da je med postenjem imela toliko energije, da je osvajala dvatisočake.

V času postenja se pije le sadne sokove in zelenjavne prevretke - to pomeni, da spijemo le vodo, v kateri kuhamo zelenjavo -, pa tudi čaje.

Kako se pravilno lotiti posta?

V studio oddaje Dan. je gostoval tudi Rok Lokar, specialist družinske medicine iz Doktor24, ki je tudi sam večkrat preizkusil post. Spregovoril je o tem, kaj o postu meni uradna medicina in kako se pravilno lotiti postenja. Več pa v videoprispevku.

Ne spreglejte