Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 2. 2016,
14.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

aromaterapija Melani Kovač

Sreda, 10. 2. 2016, 14.29

7 let, 12 mesecev

Pozor: eteričnega olja origana raje ne uporabljajte doma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Niso redki nasveti, da se proti prehladu ali virozi lahko uspešno spopadamo tudi z eteričnim oljem origana. A kaj o tem pravi aromaterapevtka Melani Kovač?

Lahko boste slišali ali celo prebrali nasvet o uporabi eteričnega olja origana, ki vas bo učinkovito rešil pred prehladom in virozo. Vendar, kot opozarja strokovnjakinja, njegovo uporabo doma odsvetuje.

Katere so blagodejne učinkovine eteričnega olja origana? Melani Kovač iz Aromainštituta pravi, da ima eterično olje origana predvsem "odlično protimikrobno delovanje zaradi visoke vsebnosti fenolov (predvsem karvakrola). Je odličen antiseptik in antioksidant, kar nikakor ne pomeni, da ga bomo uporabljali v kremah za zrelo kožo, saj fenoli močno dražijo kožo in sluznico". Prav tako je dober tudi za dihalni in prebavni sistem.

Zato aromaterapevtka opozarja, da eteričnega olja origana "ne uživamo iz preprostega razloga, ker lahko poškoduje sluznico. Poleg tega eterična olja niso topna v vodi in nasveti, kot so 'ena kapljica v kozarcu vode ali smutiju', so preprosto nelogični".

Uporaba eteričnega olja origana

"Ker gre za eterično olje, ki ima zelo močno delovanje, so tu tudi večje možnosti poškodb. Zato se eterično olje origana uporablja predvsem v klinični aromaterapiji in svetujem vam, da ga uporabljajo samo strokovnjaki."

Kot še poudari Melani Kovač, se to eterično olje resda uporablja v kombinacijah za zdravljenje kandide, vendar gre pri tem praviloma za že pripravljene kapsule, saj v nasprotnem primeru naredimo več škode (draženje sluznice in jeter) kot koristi. Poleg tega gre za zelo majhne količine eteričnega olja, manj kot ena kapljica je razredčena v emulgatorju, najpogosteje v rastlinskem okolju. Prav tako gre pri tem za terapijo, kar pomeni, da gre za omejeno uporabo eteričnega olja origana in le takrat, ko je potrebno.

Čajevec in timijan namesto origanovega eteričnega olja "Za domačo uporabo aromaterapije obstaja cela vrsta drugih zelo uporabnih eteričnih olj, ki so veliko bolj varna za uporabo, hkrati pa enako učinkovita."

Eterična olja, ki imajo prav tako dobre protimikrobne lastnosti, vendar ne dražijo kože in sluznice, so: čajevec, timijan kt linalol ali ho wood.

Ne spreglejte