Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Boh

Torek,
10. 6. 2014,
7.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zajtrk mlečni izdelki

Torek, 10. 6. 2014, 7.57

8 let

Po jutru se dan pozna

Tina Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poskrbite, da bo vaše telo že takoj zjutraj dobilo zadostno količino energije in hranilnih vrednosti za uspešen začetek dneva. Vse se začne s pravim zajtrkom!

Kako že pravijo? Kraljevski zajtrk, meščansko kosilo, beraška večerja – takšnemu pravilu zdravega prehranjevanja prikimavajo strokovnjaki po vsem svetu.

Kakovosten in hranljiv zajtrk nam pomaga, da dan začnemo s polnimi baterijami, in preprečuje, da bi se do kosila prebili s slabo voljo, brez pravega elana in z občutkom preutrujenosti.

Različne znanstvene raziskave dokazujejo pomembnost zajtrka za naše zdravje. Če boste preskočili prvi jutranji obrok, boste imeli dopoldne večje težave s koncentracijo, svoje dnevne obveznosti pa boste opravili s težavo, saj vam bo primanjkovalo energije. Dopoldansko stradanje privede tudi do prenajedanja v času kosila, tudi zaradi povečane količine inzulina v krvi.

Poženite vaš motor! Zajtrk bo na najboljši način prebudil vaše telo, spodbudil vašo prebavo in vaše telo napolnil s svežim odmerkom vitalnosti, ki vam bom premagala prebroditi dnevne obveznosti.

Nutricisti svetujejo: za zajtrk naj bi zaužili kar 20 odstotkov dnevnih kalorij.

Najboljši zajtrk Ni vsak zajtrk dober zajtrk, zato bodite pozorni pri izbiri živil. Hkrati naj bo lahek in hranljiv. Izogibajte se sladkim pijačam in mastnim ter presladkim belim pecivom.

Da bi si lažje predstavljali, kako naj bo sestavljen vaš zajtrk, vam predstavljamo nekaj različnih primerov zajtrkov, ki bi morali postati del vašega jedilnika.

Kruh in jogurt rezina polnovrednega kruha (ržen, pirin, polnozrnat) lahek mlečni namaz ali doma pripravljena marmelada z manj sladkorja kozarec jogurta

Na rezino kruha namažite svoj najljubši lahki namaz, zraven pa spijte kozarec svojega najljubšega jogurta, lahko izberete sadnega ali navadnega. Polnozrnat kruh z marmelado je primeren zajtrk tudi za športnike.

Kosmiči, jogurt in pomarančni sok kosmiči brez sladkorja jogurt sveže stisnjen pomarančni sok

Namesto kruha lahko z jogurtom pojeste nekaj žlic kosmičev. Izberite takšne, ki niso obdelani, so brez sladkorja in konzervansov. Za vitalen začetek dneva priporočamo uživanje sveže stisnjenega pomarančnega soka.

Namig: sveže stisnjen pomarančni sok zaužijemo takoj, saj sčasoma izgubi vitamine.

Sadni zajtrk sveže sezonsko sadje jogurt od dva do trije polnozrnati piškoti

Če boste dan začeli s svežim sadjem, boste vaše telo že takoj zjutraj napolnili z vitamini, antioksidanti in vlakninami. Sadje ne utruja prebavnega trakta in spodbuja proces razstrupljanja vašega organizma.

Odličen spremljevalec uravnoteženega zajtrka je jogurt, ki je bogat s kalcijem, proteini in probiotiki. Zaradi nizke vsebnosti maščob je odlično nadomestilo siru in je primeren tudi v času diete.

Čokolada za boljše razpoloženje košček čokolade jogurt polnozrnat prepečenec

Kdo pravi, da se je treba čokoladi izogibati? Košček črne čokolade vam bo pomagal premagati stres in zmanjšati nihanje razpoloženja, saj feniletilamin in serotonin v čokoladi povzročata občutek sreče in dvigujeta raven energije.

Namig: v navadni jogurt naribajte košček črne čokolade, zraven si privoščite nekaj polnozrnatih prepečencev. Sladko in zdravo!

Ne spreglejte