Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 6. 2018,
9.39

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

potovalna lekarna zdravila Poletni Dan počitnice dopust

Sreda, 27. 6. 2018, 9.39

5 let, 10 mesecev

Pet stvari, ki jih morate nujno vzeti na dopust #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Pred nami je čas dopustov in mnogi so se že v prvem tednu šolskih počitnic odpravili na morje, v gore, tropske kraje ali na katero drugo njim ljubo dopustniško destinacijo. Obstaja pa nekaj stvari, ki zagotovo ne smejo manjkati na nobenem potovanju.

1. Urejeno zdravstveno zavarovanje

Če se odpravljate v tujino, si morate nujno urediti zdravstveno zavarovanje, ki krije stroške zdravljenja v državi, kamor potujete. Včasih smo si ljudje za na dopuste urejali le osnovno zavarovanje za tujino, tako imenovano evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki je brezplačna, zdaj pa se vse več ljudi odloča za plačljiva dodatna zdravstvena zavarovanja za tujino. Ta krijejo veliko več kot osnovno zavarovanje, poleg tega lahko izbirate med ugodnimi večmesečnimi ali celo letnimi družinskimi paketi.

Na dopust morate vzeti osnovna zdravila: sredstva za lajšanje bolečin in zniževanje povišane telesne temperature. | Foto: Thinkstock Na dopust morate vzeti osnovna zdravila: sredstva za lajšanje bolečin in zniževanje povišane telesne temperature. Foto: Thinkstock

2. Zdravila

Čeprav so lekarne tudi na dopustniških destinacijah večinoma praktično ves čas na voljo, je dobro s seboj imeti vsaj nekaj osnovnih zdravil od doma. Prednost "domačih" zdravil je predvsem v tem, da jih dobro poznate in znate primerno jemati, kakšnih "tujih" zdravila, ki jih prvič vidite, pa morda ne boste jemali tako brezskrbno, sploh če gre za otroke. V tako imenovani potovalni lekarni ne smejo manjkati zdravila proti bolečinam in tista za zniževanje povišane telesne temperature, pa probiotiki in prebiotiki ter medicinsko oglje, ki pride prav v primeru zastrupitev s hrano oziroma prebavnih težav. Zaradi tovrstnih obolenj v potovalno lekarno dajte tudi prašek za rehidracijo. Naslednja stvar, ki vam lahko pride prav na dopustu, so tablete ali sirupi proti alergiji ter geli, ki blažijo alergijske reakcije na koži.

Več o potovalni lekarni vam bo v današnji oddaji Poletni Dan. ob 17.25 na Planet TV pojasnil magister farmacije Milan Balaban.

3. Osnovni medicinski pripomočki

Termometer, povoji, gaze, obliži, razkužilo in preostali pripomočki, ki jih najdemo v vsaki prvi pomoči, so nekaj, kar je zagotovo treba imeti pri roki tudi na dopustu. Če imate težave s krvnim tlakom ali sladkorjem, pa tudi manjši merilci, ki jih dobite v lekarnah.

S seboj na dopust vzemite kreme za sončenje s primerno visokim faktorjem zaščite zase in za svoje najmlajše. | Foto: Thinkstock S seboj na dopust vzemite kreme za sončenje s primerno visokim faktorjem zaščite zase in za svoje najmlajše. Foto: Thinkstock

4. Zaščita pred soncem

Krema s primernim zaščitnim faktorjem za vas in za vaše najmlajše je nekaj, na kar gotovo nikoli ne pozabite, ko odhajate na počitnice. S seboj vzemite tudi kakšne kreme za nego kože po sončenju in pa gele za blaženje sončnih opeklin. Prav tako ne pozabite na preostale pripomočke, ki so namenjeni zaščiti pred soncem, kot so UV-majice in kape ter šotori ali senčniki.

5. Repelenti za odganjanje mrčesa

Razpršila ali kreme proti komarjem, klopom in preostalemu nadležnemu mrčesu so prav tako nujne na poletnem dopustu, enako velja za maže, ki vam bodo pomagale blažiti pike insektov. Če boste na dopustu kampirali, pa se založite še s svečami, spiralami in drugimi pripomočki za odganjanje nadležnih komarjev.

Ne spreglejte