Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 3. 2012,
16.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 3. 2012, 16.21

8 let

Nosečnice, privoščite si masažo!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Brez skrbi, ne bo vam treba ležati na trebuhu, tudi strah pred tem, da bi z masažo škodovali plodu, je odveč. Z masažo lahko odpravite bolečine v hrbtu in si pomagate pri zatečenih stopalih.

Zaradi hormonskih, telesnih in čustvenih sprememb med nosečnostjo pogosto prihaja do psihofizičnega neravnovesja, ki se lahko kaže v obliki napetosti, pomanjkanja energije in težjega spopadanja s stresnimi situacijami. Naravna metoda za sproščanje brez stranskih učinkov je masaža za nosečnice, ki ima številne blagodejne učinke. Z njo pospešimo prekrvavitev ter sprostimo napete in utrujene mišice (še posebej v vratu, ramenih, križu in hrbtu).

Z masažo nad strije "Prav tako pomaga pri odpravljanju zastale vode, učinkuje proti glavobolom in nespečnosti ter zmanjša nastanek strij. Nosečnica se sprosti, dobi nove zaloge moči in se tako bolje pripravi na porod," pravi Slađana Lukić, maserka v Oxalis-Wellnessu v Grand hotelu Union. "Masaža je primerna za vse, ki so noseče več kot tri mesece, pa vse do poroda. V primeru rizične nosečnosti ali kakšnih drugih zdravstvenih težav se mora nosečnica pred masažo nujno posvetovati s svojim ginekologom."

Posebno pozornost namenijo stopalom V Oxalis-Wellnessu v Grand hotelu Union masažo za nosečnice izvajajo na masažni mizi (ponekod boste naleteli na poseben masažni stol), na katero se nosečnica udobno namesti in uleže na bok. "Najbolj jih skrbi, ali se bodo morale uleči na trebuh," se smeji Slađana, ki izvaja klasično masažo, ki naj bi bila za nosečnice tudi najprimernejša. Pri tem se običajno uporablja mandljevo olje, poleg tega, da nosečnici prilagodijo položaj, pa masažo izvajajo tudi bolj nežno – z glajenjem in krožnimi gibi.

Maserka najprej nežno pregnete eno stran telesa in nato drugo, posebno pozornost pa nameni v nosečnosti pogosto zatečenim stopalom. Če se nosečnica lahko uleže na hrbet, se v tem položaju nato zmasirajo še roke, trebušček in prsi. Če se v tem položaju ne počuti dobro, se masaža v celoti izvede tako, da nosečnica ves čas leži najprej na enem boku in nato še na drugem.

Vi in vaše počutje sta na prvem mestu "Vedno je na prvem mestu dobro počutje, zato nosečnico tudi ves čas sprašujemo, kako se počuti in ali je položaj udoben," poudarja Slađana in dodaja, da mora nosečnica, če se ji slučajno začne vrteti, ji postane slabo ali občuti kakršenkoli drug nenavaden občutek, to nemudoma povedati.

V Oxalis-Wellnessu v Grand hotelu Union masaža za nosečnice sicer traja 45 minut, a se čas vedno lahko tudi prilagodi. "Nekaterim je dovolj trideset minut, druge v masaži tako uživajo, da jo še malo podaljšamo. Če ima nosečnica na določenem predelu telesa več težav, se temu delu bolj posvetimo. Večina nosečnic se za masažo odloči, ko so nekje med četrtim in sedmim mesecem, nato ne več, ker se jim zdi, da so takrat že pretežke. A to mišljenje je zmotno! Pridejo lahko kadarkoli, saj masaža izredno pomirjajoče vpliva tudi na plod, strah da bi sprožili prezgodnji porod, pa je odveč."

"Na masažo nisem pomislila, ker nisem vedela, kako ta poteka" Tudi Petra, ki se je za masažo za nosečnice odločila deset dni pred rokom poroda, se je sprva bala, da ne bi z njo škodovala otroku. "Ves čas nosečnosti te opozarjajo, da moraš biti previden, zato pri vsaki stvari najprej pomisliš, da ne boš škodoval plodu. Čeprav sem imela proti koncu nosečnosti včasih bolečine v hrbtu in zatečene noge, se za masažo nisem odločila, ker nisem vedela, kako bo ta potekala." Zdaj ji je žal, da se za njo ni odločila prej. "Največ težav sem imela oziroma imam s stopali. Če dalj časa sedim, občutim mravljince in čutim, kako se začnejo noge napihovati. Pri masaži sem tako največji občutek sproščenosti začutila prav v stopalih, še posebej pa mi je všeč, ker ti dovolijo, da se namestiš v položaj, ki ti najbolj ustreza," je po koncu masaže dejala bodoča mamica.

Ne spreglejte