Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 6. 2017,
14.44

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Dana d.o.o.

Foto: Thinkstock in Dana

Natisni članek

pijača sadje sok Dana advertorial

Četrtek, 15. 6. 2017, 14.44

2 meseca, 1 teden

Ni vseeno, kakšen sok pijete

Vsebino omogoča Dana d.o.o.

Foto: Thinkstock in Dana

Poletje je tu in na naših tržnicah je odlična ponudba domačega sadja. Pisane barve nas dobesedno vabijo, da si privoščimo svež in slasten sadni zalogaj. Za potešitev žeje pa je prava izbira sadni sok, ki ne le odžeja, temveč tudi poteši lakoto.

sokovi, Dana | Foto:

Večinoma resda slišimo priporočila in napotke, da bi dnevno morali spiti vsaj dva litra vode, ki naj bi bila najbolj zdrava pijača. A marsikomu gre voda le stežka po grlu in jo le redko spije v zadostnih količinah, veliko ljudi pa raje posega po vodah z okusi ali sadnih sokovih. Sok sicer ne more biti nadomestilo za vodo, ki je še vedno tista pijača, ki nas najbolj odžeja, vsekakor pa tudi s pitjem dobrih, kakovostnih sadnih sokov zaužijemo veliko količino vode.

Ste vedeli, da so sokovi lahko tudi zdravi?

sokovi, Dana | Foto: Pitje sadnih sokov in smutijev je zadnja leta krepko v trendu. Trend pitja naravnih sadnih in zelenjavnih sokov se je razširil med vsemi, ki skrbijo za svoje zdravje in se zavedajo, da ni vseeno, katera živila vnašamo v svoje telo. Ko pijete sok, svoje telo oskrbite z različnimi vitamini, rudninskimi snovmi in encimi, ki jih potrebujemo za zdravo življenje.

S pitjem sokov zaužijete več sadja

Če niste ljubitelj sadja in le stežka vsak dan pojeste kakšen kos sadja, potem imate na voljo dobro alternativo – spijte kozarec ali dva dobrega sadnega soka. Sadje za pridelavo sadnega soka mora biti predvsem zdravo, primerno zrelo, sveže ali ustrezno hranjeno po pobiranju pridelka. Za predelavo v sadni sok, še posebej za stiskanje, je pomembno tudi, da je vrsta sadja prava in da je sadje dovolj sočno.

 

sokovi, Dana | Foto:

V vsakem sadnem soku je tudi voda

V vsakem soku je v povprečju kar 80 odstotkov vode, zato tudi s pitjem soka zaužijete veliko količino vode. Zato je zelo pomembno, kakšno vodo vsebujejo. Preden pride sok na police trgovin, se zgoščenemu sadnemu soku v primeru 100 % sadnega soka doda enaka količina vode, kot mu je bila v postopku zgostitve odvzeta, zato navajanje vode posebej na embalaži kot sestavine ni potrebno. V Dani vse sadne sokove iz zgoščenega soka pripravljajo z naravno mineralno vodo Dana ter brez dodatnega sladkorja, sladil, barvil in konzervansov.

 

Napolni vas z energijo

Vitamini in minerali ter naravni sadni sladkorji iz soka vašemu telesu zagotovijo veliko količino energije, ki jo vaše telo potrebuje. Se vam večkrat dogaja, da v določenem trenutku dneva dobite tisti nenavadni občutek, kot bi vam posrkalo vso energijo? Običajno si rečete "sladkor mi je padel" in se hitro zatečete h kakšnemu nezdravemu prigrizku ali energijski pijači, ki vse vsebujejo velike količine sladkorja in kofeina. Namesto tega si raje privoščite kozarec dobrega sadnega soka, ki vam bo povrnil energijo, da boste lahko spet normalno delovali.

Sok je lažje prebavljiv od sadja ali zelenjave

S pitjem soka boste zaužili sadje oz. zelenjavo v tekoči obliki. Sok je lažje prebavljiv od celega sadja, s tekočino se hranilne snovi lažje absorbirajo v telo, manj je obremenjen tudi naš prebavni sistem.

sokovi, Dana | Foto:

Razstruplja vaše telo

Naše telo sicer ima svoje mehanizme razstrupljanja, vendar se kljub temu v njem nabere preveč odvečnih strupenih snovi, da bi jih telo lahko samo izločilo, zato mu moramo pri tem pomagati z različnimi načini, da lahko organi v našem telesu normalno opravljajo svojo funkcijo. Nekateri se za razstrupljanje odločijo v obliki posta in v tem času pijejo zgolj vodo ali nesladkane čaje, drugi pa se odločijo za spremembo prehrane. Zelo priporočljivo je, da v času razstrupljanja pijete sadne sokove – z antioksidanti bogato sadje so zlasti pomaranče, limone in borovnice, ki pospešujejo izločanje strupov iz telesa.

Poskrbite, da bo vaše telo dovolj hidrirano

sokovi, Dana | Foto: Takrat, ko ste veliko fizično aktivni, in poleti, ko naše telo s potenjem izloča več vode, moramo poskrbeti, da zaužijemo dovolj tekočine. Poleg vode lahko telo hidrirate tudi s sočnim sadjem, ki že samo po sebi vsebuje veliko tekočine. Sočno sadje prepoznamo po tem, da se pri rezanju sok iz njega kar cedi. Tako sadje so na primer pomaranče, lubenica, jabolka, mango, ananas, hruške, breskve. Ko torej občutite močno žejo, je zelo priročno in osvežujoče spiti kozarec ali dva kakovostnega sadnega soka.

Naravni ubijalec stresa

Omenili smo že, da sadje vsebuje antioksidante, ti pa izboljšujejo imunski sistem in telo obvarujejo pred agresivnimi prostimi radikali, ki se v telo sproščajo ob stresu. Če ste pod stresom, vam bo sveži sadni sok z visoko vsebnostjo antioksidantov in drugih zaščitnih snovi zagotovo prijal in pomagal pri zmanjševanju stresa. Zlasti vam priporočamo sok iz sadja, ki vsebuje veliko vitaminov A, C in E. Ti veljajo za najboljše antioksidante, kot so recimo jabolka, pomaranče, mango, ribez in marelice.

Pijte ga počasi

Sadni sokovi so hrana, zato jih je treba piti počasi, tako da se sok v ustih dodobra pomeša s slino, nato pa ga počasi pogoltnemo, da se v telo absorbirajo vsa potrebna hranila. Na dan je priporočljivo spiti do pet decilitrov sadnega soka v treh dnevnih obrokih – enega pred zajtrkom, preostala dva pa za malico oziroma namesto prigrizkov med obroki.

Kašna je razlika med sadnim sokom in nektarjem?

sokovi, Dana | Foto: Sadni sok oz. džus (juice je samo angleška beseda za sok) je pravzaprav "sadje v tekoči obliki" in je stoodstotno iz sadja. Sadnemu soku ne sme biti dodan sladkor, vsebuje lahko le naravno prisotne sladkorje. Sveži sadni sok je lahko bistra ali kašasta tekočina, ki smo jo iz sadja iztisnili ali jo dobili tako, da smo sadje spasirali. Sadni sok je torej nefermentiran izdelek, pridobljen iz užitnega dela sadja, pridobljenega iz ene ali več vrst zdravega in zrelega sadja, svežega ali konzerviranega s hlajenjem ali zamrzovanjem, in ima barvo, aromo in okus, značilne za sok iz sadja, iz katerega je pridobljen. Kako se pridobiva sok iz sadja, je odvisno od vrste sadja. Največkrat se v stiskalnici stiska tiste sadeže, ki imajo veliko soka, tiste z malo soka pa se običajno spasira.

Dana - sadni nektar | Foto: Sadni nektar je pridobljen iz soka, ki smo mu dodali vodo in sladkor. Vsebnost sadnega soka je predpisana z uredbo in je različna glede na vrsto sadja, npr. za jabolko mora biti vsaj 50 odstotkov sadnega soka, medtem ko za nekatere plodove, npr. ribez, za to oznako zadostuje že 25 odstotkov sadnega soka, saj bi večji delež prinesel prekisel in pretrpek okus. Sadnemu nektarju se lahko doda sladkor v količini, ki zadostuje za optimalen okus, kar je odvisno od recepture proizvajalca, ne sme pa se dodajati umetnih dodatkov in konzervansov. Vse to se razbere z deklaracije ter hranilne tabele na embalaži izdelka.

 

Ne spreglejte