Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 1. 2014,
15.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

alternativno zdravljenje energija

Četrtek, 9. 1. 2014, 15.50

8 let

Nevenka Gajšek: Najboljši zdravnik je lastno telo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nevenka Gajšek je diplomirana terapevtka, ki se ukvarja z bioterapijo, dopolnilno metodo zdravljenja. Razvil jo je Zdenko Domančič, učinkovita pa je zlasti pri kroničnih boleznih.

Vsi imamo okoli sebe energetski ovoj, ki mu nekateri pravijo avra, začenja pojasnilo o zdravljenju z bioenergijo terapevtka Nevenka Gajšek. Na terapijah se energetsko polje uravna, saj je pri bolnih ljudeh energija neuravnovešena. "Lahko je nakopičena na zgornjem ali spodnjem delu telesa, le na enem organu, ali pa je na nekem delu sploh ni. Pravzaprav ne zdravim jaz, pač pa energija, ki jo posredujem tako, da se človekov imunski sistem okrepi in da se telo pozdravi samo. Najboljši zdravnik je namreč naše lastno telo." Veliko teorij pravi, da se vsaka bolezen začne na energetski ravni, saj človek čuti, da nekaj ni v redu, vendar žal vse prepogosto ne posluša svojega telesa in živi s težavami, dokler ne postanejo prehude in dokler ni nekaj že hudo narobe.

Alternativne dopolnilne metode zdravljenja temeljijo tudi na filozofiji. Nevenka Gajšek pri svojih terapijah uporablja metodo Zdenka Domančića, vendar pravi, da je energija ena sama. "Sami ji rečemo bioenergija, za druge je to či, prana, plazma ipd. Zdenko Domančić je razvil metodo, namenjeno prav bolnim, še posebej je ta metoda primerna za vse kronične bolezni, tudi različne vrste raka.

Kvantna fizika je temelj Pri bioterapiji se dela z energijo, ki ni vidna, zato so nekateri do nje skeptični. Vsekakor je treba nanjo gledati tudi v filozofskem okviru, čeprav gre pravzaprav za golo fiziko. Vendar pa ne gre za Newtonovo fiziko, ampak temelji na kvantni fiziki. "Ne gre samo za mahanje okoli človeka in polaganje rok, gre za to, da terapevt človeka in njegovo življenje začuti kot celoto, kot neko drugačno dimenzijo, ne le kot seštevek organov." Energija ne pozna ne časa ne prostora in s to energijo dela bioenergetik. "To je kvantno zdravljenje, ki trenutno velja za nekaj obrobnega ali celo neverjetnega, vendar ni, to je medicina prihodnosti, s katero bo slej ali prej tudi pri nas morala sodelovati tudi uradna medicina, kakor že ponekod v tujini. Nenazadnje ima alternativno zdravljenje večtisočletno tradicijo in ga ni mogoče preprosto prezreti ali celo prezirati." Potek terapije Na človeka je treba gledati holistično, sicer mu ne moremo pomagati. "Vsakemu že na začetku povem, da bioterapija ni čira čara, temveč gre za učinkovito metodo, postopek." Terapije izvajajo štiri dni zapored, kar predstavlja en cikel. Število ciklov, ki jih bo terapija obsegala, je odvisno od več dejavnikov, med drugim od vrste in faze bolezni, psihofizičnega stanja in starosti človeka in drugega. Pri manjših težavah je lahko že po štirih dneh vse v redu. "Običajno je tako, da hujša, kot je težava, večji so rezultati. Pri bolnikih z rakom, na primer, tudi v napredovanih fazah bolezni, so razlike v počutju in tudi v izvidih včasih prav neverjetne in res že mejijo na čudež. Na žalost se ljudje pogosto odločajo za alternativo šele takrat, ko jim nihče drug ne more več pomagati. To je škoda, še zlasti če ljudje bioterapije ne uporabijo zaradi predsodkov. Kajti uporabiti je treba prav vse, kar lahko bolniku pomaga! Idealno bi bilo, da bi to metodo uporabljali preventivno, seveda ob zdravem načinu prehranjevanja in zdravem življenjskem slogu nasploh."

Zato ob prvem obisku Nevenka Gajšek vedno svetuje tudi ustrezen način prehranjevanja in spremembo življenjskega sloga, saj brez teh sprememb običajno ne gre. "To je tako, kakor če bi dali avto na servis, potem pa vanj natakali neko packarijo. Spet bi se pokvaril. Podobno je pri človeku."

Bioterapija je naravna metoda zdravljenja brez škodljivih stranskih učinkov. Navadno se rezultati poznajo že po četrti terapiji. "Ne moremo vedeti, ali je metoda učinkovita, če je ne preizkusimo. Če človek trpi za neozdravljivo kronično boleznijo, je nespametno, da je ne bi skušali premagati ali vsaj omiliti z bioterapijo. Pri kroničnih boleznih je zdravljenje z bioterapijo kakor vzpenjanje od pritličja do 12. nadstropja. Mogoče po prvem sklopu terapij pridemo do 3. nadstropja in če bolnik čuti izboljšanje, je smiselno bioterapijo nadaljevati. Po svoje je zdravljenje z bioterapijo skrivnostno, toda skrivnostna sta tudi življenje in smrt," pravi terapevtka. Sodelovanje uradne in alternativne medicine "Narobe in nedopustno bi bilo bolnikom reči, naj opustijo zdravljenje uradne medicine, kajti čeprav je učinkovita, je bioterapija vendarle dopolnilna metoda uradnemu zdravljenju." Nevenka Gajšek si želi in si osebno prizadeva, da bi sodelovali z uradno medicino. V Parizu so na primer odprli kliniko za integrativno medicino, kar pomeni, da si roko podajata uradna in alternativna medicina. Prejšnji mesec je bil tudi pri nas prvi kongres integrativne medicine, kar za Slovenijo pomeni korak naprej k sodelovanju alternativne in uradne medicine. "Naš namen ni biti konkurenca uradni medicini, temveč pomagati zdraviti ljudi, s to razliko, da bioterapija skuša prodreti do vzroka za posamezno bolezen ali težavo, medtem ko uradna medicina večinoma zdravi le simptome. Z vzroki za bolezen pa se v glavnem ne ukvarja. Bioterapevt bolnemu človeku posreduje kozmično energijo, jo uravnovesi in večinoma so rezultati tega dopolnilnega zdravljenja prav neverjetni."

Vzporedno z uradno medicino Terapevtka opozarja, naj pacienti na zdravljenje z bioterapijo pridejo s postavljeno diagnozo, saj jih sama ne postavlja – za to je pristojna uradna medicina. Prav tako tudi nikoli ne predlaga ukinitve predpisanega zdravljenja, saj zdravljenje, ki ga je predpisal zdravnik, lahko ukine le ta zdravnik. Če se pacient počuti bolje, ga terapevtka napoti k zdravniku, ki lahko na podlagi boljših izvidov morda zmanjša odmerek zdravila ali ga celo ukine. A to lahko stori le zdravnik!. "Zdravilec ni zdravnik. A velja tudi nasprotno – zdravnik ni zdravilec! Zdravilec ni nekaj inferiornega, zdravnik pa superiornega, ampak bi morala biti njuna dejavnost vzporedna, povezana, če lahko to bolniku pomaga. Uporabiti je namreč treba prav vse, kar lahko bolniku pomaga, četudi to ni uradna medicina. Seveda kljub učinkovitosti bioterapije pri zdravljenju kroničnih bolezni tudi ta ni vsemogočna: če ima nekdo infarkt ali pa če si bo zlomil nogo, mora nedvomno na nujno medicinsko pomoč. Pomembno je napraviti razmejitev, kajti niti uradna medicina niti zdravilstvo nista vsemogočna. Ni črno-bele slike. Gre za dve vzporedni zadevi, ki bi morali sodelovati in se dopolnjevati." Nesmrtnosti ni, lahko pa se vam marsikaj spremeni Dokazi, da bioterapija deluje, so ljudje, ki povedo, da je njihovo počutje boljše, da so bolečine izginile in da so izvidi izboljšani. Če po več letih stalnih migren, ob vseh mogočih zdravilih, teh po bioterapiji ni več ali če izginejo na primer revmatoidni artritis ali metastaze na določenem organu, je to dovolj zgovoren dokaz, da gre za učinkovito metodo zdravljenja. "Kaj je boljše od tega, da človek, ki je na smrt bolan in mu povedo, da bo živel še tri tedne, živi še sedem let kakovostnega življenja? Z rezultati bioterapije so večinoma vsi udeleženci zelo zadovoljni. Nesmrtnosti seveda ni, tega niti bioterapija niti kakšen drug način zdravljenja ne more doseči, lahko pa marsikaj bistveno spremeni na bolje." Avto ali svoje življenje? Danes je premalo poudarka na preventivi, opozarja Nevenka Gajšek. Večina ljudi pride k zdravniku ali zdravilcu takrat, ko je že vse narobe. Še preden je vse narobe, bi bilo treba iti približno dvakrat letno na bioterapijo, zato da ostane vse v redu. "Danes ima skoraj vsak človek avto, ki ga vzdržuje zaradi bojazni, da če ga ne bo peljal na servis, ga bo pustil na cedilu. Zase pa ne naredijo nič, torej ne hodijo na preventivne obravnave, ne k zdravniku in ne k zdravilcu, vse dokler niso težave že hude. Primerjajte avto in svoje življenje. Kaj je več vredno? Treba je postaviti prioritete v življenju."

Ne spreglejte